17. Jun 2021Android

Vývoj Android aplikácií: Tipy a návody pre developerov

Možno ste si jedného dňa povedali, že začať vyvíjať mobilné aplikácie pre Android znie ako super nápad. Ak nemáte presnú predstavu čo všetko to obnáša tak vám to tento text trocha objasní.

Jozef KnažkoHead of Android

Ak už máte programátorské skúsenosti, napr. s webom alebo inými platformami tak vás Android dokáže nemilo zaskočiť svojou komplikovanosťou. Samotný systém bol od začiatku navrhnutý primárne pre optimálne fungovanie na obmedzenom hardvéri. Citeľne menej času autori venovali tomu, aby bol intuitívny a ľahko použiteľný na samotnú tvorbu aplikácii. Google a aj komunita preto v priebehu rokov vytvárala pomocné knižnice a odporúčané praktiky, ktoré sa však často menia a pre začínajúceho developera je teraz veľký problém zistiť čo je aktuálne.

Dobré je začať postupne a nenechať sa zahltiť veľmi veľkým množstvom knižníc a oficiálnych odporúčaní. Začnite niečo tvoriť a až keď narazíte na konkrétny problém tak hľadajte jeho konkrétne riešenie. Nasledovanie všetkých oficiálnych odporúčaní môže spôsobiť aj to, že aplikácia bude zbytočne predimenzovaná a prehnane komplikovaná bez reálneho úžitku.

Vývojové prostredie

Vývojové prostredie sa bežne používa Android Studio čo je Googlom modifikovaná verzia známeho Intellij IDEA. Android Studio, ktoré už obsahuje všetky potrebné nástroje si viete stiahnuť zadarmo. Dokonca ak nevlastníte telefón s Androidom môžete aplikácie spustiť iba na emulátore. Avšak, ak to s vývojom mobilných aplikácií myslíte vážne, tak reálny telefón sa vám určite zíde, pretože viacero vecí sa vám bude testovať jednoduchšie a emulátor nemusí vždy fungovať spoľahlivo. Jediným výdavkom, ktorý budete musieť zaplatiť je jednorazový poplatok 25$, ak by ste sa rozhodli publikovať vašu aplikáciu do Google Play obchodu.

Kotlin vs Java

Aplikácie môžete štandardne písať v Kotline alebo Jave. Momentálne je aj Googlom odporúčaný viac Kotlin a niektoré novšie knižnice sú tvorené čisto v ňom. Oba tieto jazyky sa dajú ľahko kombinovať aj v rámci toho istého projektu. Môžete siahnuť aj po alternatívach ako Flutter alebo React Native, ktoré pôsobia jednoduchšie ale môžete sa dostať do slepých uličiek, ak by ste potrebovali riešiť niečo komplikovanejšie alebo neštandardné.

Zručnosti Android Developera

Medzi zručnosti, ktoré budete musieť pri bežných Android aplikáciách zvládnuť patrí aspoň základná znalosť práce s SQL databázou, pracovanie s asynchrónnymi operáciami, vykonávanie http requestov a potrebná je hlavne schopnosť Googliť 😄. Ako Android developer naozaj často narazíte na neintuitívne správania, pri ktorých pomôže iba schopnosť hľadať pomoc inde.

Rady, návody, tipy & triky pre začínajúcich Android developerov

Ak si stále myslíš, že vývoj Android aplikácií je pre teba to pravé, pripravil som si pre teba pár článkov z dielne nášho tímu, ktoré by ti mohli pomôcť nielen na začiatku.

#goodroidtips

#goodroidtips je pravidelná séria užitočných a aktuálnych tipov pre Android vývojárov, ktorú pripravuje náš šikovný Android developer Peťo Šuly. Na našom blogu môžeš nájsť zatiaľ tri diely #goodroidtipov a v budúcnosti určite pribudnú ďalšie!  Nájsť v nich môžeš napríklad novinky z  Android Studio, Kotlinu, Google Play či  množstvo ďalších dôležitých tém zo sveta Android developmentu.

Constraint Layout Helpers

Constraint Layout Helpers sú pomocné triedy, ktoré zjednodušujú použitie Constraint Layoutu v prípadoch, kedy by bolo nutné na realizovanie nakresleného dizajnu vnárať viac vrstiev Views do seba. Jedným z hlavných plusov Constraint Layoutu je, že pomáha udržiavať aj zložité layouty "flat" - bez vnárania. Každý z Constraint Layout Helpers dokáže pomôcť udržať flat štruktúru layoutu trochu odlišným spôsobom. Medzi jednoduchšie patria Group, Layer či Guidline, ak však hľadáš pokročilejšie zaujať by ťa mohli  Placeholder alebo Circular positioning.

Contraint Layout Helpers

Kotlin Coroutines

Kotlin Coroutines sú šikovný nástroj ako zapísať zložité asynchrónne operácie jednoducho, tak aby na prvý pohľad vyzerali synchrónne. Asynchrónny kód zapísaný pomocou Callbackov je ťažšie čitateľný, horšie sa v ňom orientuje. Najväčším problémom je, keď sa dostanete do situácie kedy je potreba callbacky reťaziť (komunita má na to pojem callback hell 👿). Tieto problémy s použitím Kotlin Coroutines odpadajú. Coroutines majú veľkú výhodu v tom, že im nemusíte na 100% rozumieť aby ste ich využili v jednoduchých use-caseoch.

Aké je to byť Android Developerom v GoodRequest-e?

Ak ťa zaujíma aké je to byť vývojárom pre Android platformu z pohľadu nového člena, tak si určite prečítaj blog Martina Malobického. Ten v skratke opísal, prečo si vybral práve GoodRequest, ako rýchlo sa u nás zabýval, či ako sa snažíme posúvať hranice.

Zhrnutie na záver

Vývoj Android aplikácii nikdy nebol jednoduchý a vyznať sa vo všetkých možnostiach je stále viac a viac chaotické. Zároveň to pre vás môže byť dobrá challenge a spôsob ako sa naučiť veľa nových vecí. Veď koho by to bavilo, keby to bolo jednoduché.

Máš rád výzvy? Hľadáme šikovného Android Developera!

Jozef KnažkoHead of Android