Android

#goodroidtips I. - Tipy pre Android developerov

Pravidelná rubrika v ktorej zdieľam novinky a užitočné tipy zo sveta Android developmentu. :)

Peter Šuly20 Nov 2020

Používaš Layout inspector tool v Android Studiu?

Layout inspector je skvelý nástroj pri debuggovaní základných vlastností layoutov v aplikáciách. Stačí pár klikov aby si zistil prečo svoje view nevidíš. Vo verzii 4.0 bol do Android Studia pridaný aj 3D layout inspector, vďaka ktorému sa vieš na layout pozerať z rôznych uhlov a debuggovať napríklad elevation prvkov.

android developer

Ako pristupujete k views na Vasich projektoch ?

My v Goodrequest sme sa dlho držali používania Kotlin Synthetic. S nástupom View Bindingu sme našli veľa výhod rozhodli sa mu dať šancu. Preto nové projekty aktuálne začíname s použitím View Bindingu. A ako sú na tom z pohľadu jednoduchosti, bezpečnosti a veľkosti kódu 3 najpoužívanejšie techniky?

- View Binding - jednoduché, compile time safety, málo kódu
- Kotlin Synthetic - jednoduché, nie je compile time safety, málo kódu
- FindViewById - jednoduché ale neudržateľné, nie je compile time safety, obsahuje veľa boilerplate kódu.

View Binding a Kotlin Synthetic používame v GR aj my.

android tipy pre developerov

App ratings aj pre Android!

Google po dlhom čase vypočul priania developerov a vytvoril Google Play In-App review API. To Vám dovolí pohodlne zažiadať o review aplikácie priamo v nej, bez toho aby ju používateľ musel opustiť. Review dialog je možné vyžiadať prakticky kedykoľvek, API samo rozhodne či sa má zobraziť alebo nie. Nám Android developerom to prináša najmä uľahčenie práce. Vďaka tejto fičúrke si nemusíme písať vlastné podmienky kedy sa má prosba o review zobraziť. Čakali ste na túto možnosť aj vy tak ako ja?

developer vzdelavanie android tips and tricks

Synchronizované animácie klávesnice  

Nová API prichádza s možnosťou synchronizovať content v aplikácií s vysúvaním a zasúvaním klávesnice. Navyše je teraz možné ovládať aj systémové UI (napr. system bar), immersive mode a iné pomocou WindowInsetsAnimationController. Tieto možnosti nám pomôžu k tomu aby boli naše aplikácie o kúsok bližšie k designovým guidelines a tým aj intuitívnejšie pre používateľov. Metódy zatiaľ nemajú Jetpack verziu. Verím však, že čoskoro pribudne aj tá!

developer vzdelavanie android tips and tricks

Embedded emulator priamo v Android Studiu!

Posledná augustová verzia Android Studia priniesla mnohé vylepšenia. Medzi inými je to aj možnosť spustiť emulátor Androidového zariadenia priamo v Android Studiu. Táto feature významným spôsobom šetrí miesto na obrazovke a urýchľuje navigáciu medzi editorom kódu a emulátorom. Embedded emulátor momentálne neobsahuje všetky možnosti starého emulátora, v ďaľších verziách AS budú určite postupne pribúdať. Napriek tomu je to už teraz zmena, ktorú developeri ocenia. 
Využiješ ju, alebo čakáš na dodatočné možnosti a vylepšenia?

android emulator digitalne studio tipy a triky

Ďalšie #GoodroidTips môžeš nájsť u mňa na LinkedIn, alebo Twitter profile kde ich pripravujem pravidelne. :)

Budem rád, ak mi dáš vedieť či sa ti páčia, prípadne sa podelíš o témy ktoré by si rád/rada videl/a spracované.

sleduj tipy pre developerov
Peter Šuly20 Nov 2020