14. Jul 2021Android

Chceš programovať a zamestnať sa ako Android developer?

Premýšľaš o tom, čo je potrebné na to, aby si sa stal Android vývojárom? Tento článok ti predstaví 4 hlavné body, ktorými sa budete musieť zaoberať na ceste k vysnívanej práci vo svete IT.

Veronika MartiškováProject Manager

Kedy a ako začať programovať Android aplikácie?

Aj ty rozmýšľaš, čo budeš robiť po škole? Prípadne, uvažuješ o zmene kariéry ale nie si si istý/ -á či je to správny krok?

Odpoveď na prvú otázku je, že budeš ešte naozaj veľa pracovať, tak si uži tie roky v škole, ale nepremárni ich len na pive (alebo, keď už, tak aspoň medzi dúškami dočítaj tento článok).

Odpoveď na druhú otázku, určite áno.

Ak sa pohrávaš s myšlienkou íst do IT biznisu si na správnej adrese. Čo tak skúsiť Android development a tvorbu mobilných aplikácií?

Určite sa ti hneď natíska otázka o zodpovednostiach a zručnostiach Android Developerov.

Nuž, milý čitateľ, nie je to med lízať a to si treba uvedomiť už na začiatku. Aby si bol úspešný/-á (nezáleží v akej oblasti) musíš sa kontinuálne vzdelávať.

Nižšie nájdeš základný "kit" od ktorého sa môžeš odpichnúť ďalej.

Vzdelávanie je dôležitou súčasťou kariérneho rastu

Zodpovednosti

Veľmi v skratke, android developer vytvára mobilné aplikácie (dizajn a funkcionalitu). Jeho zodpovednosťou je podľa dizajnu a aktuálnych štandardov "nakódiť" mobilnú aplikáciu (pokiaľ možno s nízkym počtom bugov). Úzko spolupracuje s UI/UX dizajnérmi, back-end developermi,...pracuje aj s externými zdrojmi akými sú API a databázy. Testuje a fixuje bugy (ktorým sa, priateľ môj, asi nevyhneš - vopred upozorňujeme, že vzťah medzi testerom a developerom je rovnaký ako medzi hamburgerom a hranolkami = friends forever) a teší sa, keď všetko funguje.

Technické zručnosti

Z programovacích jazykov by si mal/-a vedieť Kotlin a idealne aj Java-u, to znamená, že treba vedieť syntax a štruktúru týchto jazykov. Android developer/-ka by mal rozumieť aj Android Software Development Kit-u (Android SDK) a ideálne tiež SQL, keďže s veľkou pravdepodobnosťou budeš riešiť aj integráciu s databázou.

Tiež budeš potrebovať vedomosť o verzovacom nástroji, nemusíš byť GIT guru ale aspoň základy ako vytváranie a používanie repozitárov, či "komitnúť" zmeny je fajn vedieť. RxJava by ti rovnako tak nemala byť cudzia.

Kedže mnoho aplikácií vyžaduje transfer dát na web a naopak, JSON je jedna z prerekvizit.

Je mnoho ďalších technológií, ktoré sú pre Android developera dôležité, ale tie spomenuté by ti mali na začiatok stačiť.

Technické zručnosti Android developera potrebné pre vývoj mobilných aplikácií

Očakávania

Každá spoločnosť má iné očakávania a záleží na kultúre a osobnosti jednotlivca, preto si vyberaj podľa toho, čo je tvojmu srdcu blízke. Sprav si research. Pozri si stránku firmy, víziu, prelustruj sociálne siete a uvidíš, či sa s ňou vieš na pohľad stotožniť. Pozri si projekty, na ktorých firma pracovala a pozri si, či múdre internety neprídu aj s nejakým verejným feedbackom od zamestnancov.

Ak máš prehľad v spomínaných technológiách a dočítal/-a si to až sem, gratulujem, zdá sa, že ťa trošku freestylu neodradilo a preto by si mohol/-a byť dobrý fit aj pre našu firmu GoodRequest.

To, či by sme si naozaj sadli zistíš, až keď to skúsiš, ale môžem ti sľúbiť, že nám záleží na ľuďoch a na projektoch, ktoré si vyberá. Každý jeden musí mať určitú pridanú hodnotu. Budeš pracovať na veciach pre rôzne biznisy od zdravia, cez šport, až po realitky, takže nudiť sa ne-bu-deš. Stretneš sa s A-čkovými ľuďmi, ktorí sú ochotní pomôcť, poradiť a zdieľať nielen svoje znalosti, ale aj stôl v nejakom tom pohostinstve.

Oddychová zóna v GoodRequest kancelárií počas Hackathonu 2020
Veronika MartiškováProject Manager