28. Jun 2021Android

Kedy použiť IntelliJ alebo Android studio?

Začínaš svoju kariéru Android Developera alebo uvažuješ o vstupe do sveta Androidu a nie si si istý na čo slúži IntelliJ IDEA a Android Studio? V tom prípade dúfam, že tento článok ti to priblíži. Dozvieš sa načo tieto nástroje slúžia, čo majú spoločné, aké sú hlavné rozdiely plus aké využitie majú u nás.

Peter ŠulyAndroid developer

Integrated development environment

IDE alebo tiež integrované vývojové prostredie predstavuje softvér uľahčujúci developerským tímom vývoj aplikácií. Android Studio a rovnako aj IntelliJ IDEA predstavujú práve takýto typ softvéru.

IntelliJ vs Android Studio

V skutočnosti je vzťah medzi týmito nástrojmi skutočne blízky, práve Android Studio je založené na IntelliJ IDEA, ktoré je všeobecnejším IDE nástroj a umožňuje vytvárať kód pre širšiu škálu platforiem. Android studio, ako mnohým z názvu vyplýva, je špecializované práve pre Android platformu.

Čo je IntelliJ?

Podľa štúdia JetBrains, ktoré vytvorilo IntelliJ IDEA, bolo toto IDE navrhnuté tak, aby maximalizovalo produktivitu vývojárov, najmä vďaka ergonomickému dizajnu a inteligentnej asistencií pri kódovaní. Hoci je IDEA všeobecné IDE, vďaka pluginom je možné ho použiť k vývoju na viacerých platformách, napríklad: Spring, JavaScript, Type Script, Angular, React Native a mnoho iných. Chýbajú mu však niektoré zo špecializovaných funkcií, ktoré obsahuje Android Studio, napríklad podpora analýzy APK.

Výhody

  • Všeobecný nástroj, ktorý je možné doplniť rôznymi pluginmi
  • Možnosť vyvíjať pre mnohé platformy
  • Podpora Coroutine Debugger

Nevýhody

  • IntelliJ je platený nástroj (prvý rok 499€, potom sa cena znižuje)
  • Existuje taktiež community edition, ktorá je zdarma. Avšak niektoré funkcionality tam nie sú podporovane.

Čo je Android Studio?

Ako som spomínal v úvode, hlavnou myšlienkou je, že Android Studio sa úzko špecializuje na vývoj android aplikácií. Okrem mnohých základných funkcií, ktoré prebral z IDEA však disponuje mnohými funkcionalitami, ktoré uľahčujú prácu a interakciu s funkciami na mobiloch využívajúcich Android platformu, ako napríklad podpora emulátora Android zariadenia, Device explorer, Layout validation tool alebo Layout inspector.

Výhody

  • Android Studio je zdarma
  • Visual layout editor
  • APK Analyzer
  • Integrovaný emulátor
  • Rozšírená podpora šablón pre služby Google a rôzne typy zariadení

Nevýhody

  • Omeškanie príchodu noviniek z IDEA

Ako je to u nás?

My v Android teame drvivú väčšinu času používame na vývoj Android Studio. V prípade, že chceme odprezentovať ostatným (snippet kódu, algoritmus, všetko čo nesúvisí s Androidom ale ja napríklad napísané v Kotline) použijeme niekedy aj IDEA.

Zdroje:

Stackshare.io

Trustadius.com

Peter ŠulyAndroid developer