16. Jul 2020Insight

#meetgrteam: Android Developer Martin

V GoodRequest Android teame som 4 mesiace. Tesnotka po "skúšobke" a už sa tu cítim ako doma. Medzi kolegami aj na projektoch. Nemyslel som si, že sa stanem členom rodiny takto expresne. Som však rád, že to tak je.

Martin MalobickýAndroid Developer

Chcel som pracovať s odborníkmi na top projektoch, vybral som si GoodRequest

Pracoval som v relatívne veľkej firme. Keď prišiel čas na zmenu zamestnania chcel som pracovať niekde, kde má Android vývoj históriu, zázemie,  "úroveň" a ja sa budem mať kam posúvať. Tu sa Android tím aj vývoj formuje a napreduje od vzniku firmy. Išiel som po skúsenostiach, kvalite a odbornosti členov tímu. Vybral som si GoodRequest a rozhodne neľutujem. Celý tím platformu veľmi dobre pozná - s jej výhodami, obmedzeniami, zákutiami a predovšetkým možnosťami. Pracuje s najnovšími technológiami, vzdeláva sa a vytvára dynamickú architektúru, ktorá je špecifická, no veľmi dobre funguje.

android developer zilina

Už po prvom mesiaci som sa cítil ako plnohodnotný člen rodiny

Zapadnúť do mladého kolektívu bolo pre mňa jednoduché. Či už do toho v Android teame, alebo v celom GoodRequest. Tím je mladý, uvoľnený a prístup kolegov aj vedenia je veľmi priateľský. Nikto si tu nepotrebuje nasilu budovať autoritu a vďaka tomu nemám strach prísť otvorene prebrať nápad či problém s kolegom, platformovým lídrom či CEO Tomášom.

Ľudia sú tu na prvom mieste a čas, ktorý mi bol venovaný, sa odzrkadlil aj na tom, že som zodpovedný už za 2 projekty.

Súčasťou tímu po krátkej dobe

Mojou výhodou bolo, že som prišiel v predvianočnom čase.  Vďaka pokojnému obdobiu som mal možnosť ľudí dobre spoznať a oni mi venovali dostatok svojho času. Či z hľadiska "aklimatizácie", zoznámenia sa s technológiami či systémom práce. Ak spojím svoje doterajšie cca 4 ročné skúsenosti, "priamočiary nábeh" do práce, čas, ktorý mi bol na začiatku venovaný a teambuildingovú vianočnú party (v mafia & gopnik štýle), cítim sa ako plnohodnotný člen tímu po každej stránke. Koniec koncov, ak by to bolo inak, po 2 mesiacoch by som nemohol byť zodpovedný za 2 projekty na Android platforme.

Nováčik, ktorý sa podieľa na tvorbe vízie firmy

Krátko po novom roku som dostal možnosť zapojiť sa do aktivít, kde sa tvorila vízia firmy. Dávalo mi to obrovský zmysel a zároveň to bol fajn pocit podieľať sa na návrhu smerovania firmy. Sám som prežíval obdobie, kedy som riešil svoj rozvoj, posun a ďalšie možnosti. Bol som šťastný, že to môžem riešiť spolu s firmou, kde pracujem. Prispel som k tvorbe vízie a tím mi pomohol s mojím smerovaním. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tieto ciele spolu veľmi súvisia.

android developer volna pozicia

Aj vďaka tomu sa profilujem smerom, ktorý ma baví, otvára mi možnosti, nové výzvy a ja nepociťujem obmedzovanie v profesijnom raste.

Som za to vďačný. Viem, že nie je samozrejmosťou, že názor nováčika je takto vypočutý a zohľadnený. Rovnako aj fakt, že developer môže "pričuchnúť" tiež k manažérskym úlohám či prispieť k technickému vedeniu projektu. Skrátka - to, kam sa posuniem, je len a len na mne.

Vo firme aj u klientov je vôľa skúšať nové veci a prístupy

Výmena vedomostí, skúseností a nápadov je v rámci celého tímu aj firmy prirodzená a viac než vítaná. Vzdelávanie počas pracovnej doby nechýba ani medzi firemnými benefitmi. Si lepší v produktovom či technologickom smere? Super, posuň to ostatným. Oni sa radi poučia a podelia s tým, v čom sú viac doma. Tento systém dokáže ušetriť veľa práce nám a často aj znížiť náklady klientovi, keďže dynamicky zachytávame novinky a vieme im prispôsobiť prácu.

Vdaka zdielanemu vzdelavaniu funguje tím lepšie nielen pri vývoji mobilných aplikácií

Osobne som sa zlepšil v Kotline, odhalil som veci, ktoré som robil "navyše" a aj také, kde som nevyužíval ich plný potenciál.

Mnohé projekty, ktoré v tíme riešime, sú veľmi zaujímavé a klienti "moderne" zmýšľajúci ľudia so skvelými nápadmi. Môže to znieť ako fráza, no vďaka tomu pracujeme s firebase-om, predictions správania užívateľa, najnovšími lib-kami a mnohými ďalšími. Lebo, našťastie, je tu vôľa skúšať nové veci na strane klientov a vôľa učiť sa nové veci aj u nás.

Pri nových výzvach hľadáme cestu a dôvody, prečo sa to dá, nie prečo to nepôjde

Aj keď sa mnohé Android appky môžu javiť ako veľmi podobné, ich tvorba je často náročná. Keďže ide o túto platformu, každá appka má svoje špecifiká a s ňou spojené problémy. V tíme chceme ku každému projektu pristupovať ako k jedinečnému celku. Nech ide o vývoj, konkrétne prvky, či handlovanie chýb.

Snažíme sa to mať interne "zmáknuté" tak, aby sme sa vo chvíli, keď príde klient s nápadom, dokázali zamerať na produkt, tvorbu a vývoj. Nie na problémy, ktoré má platforma, či tie, ktoré sa môžu ukázať pri implementácii a vývoji.

Medzi najúspešnejšie projekty patrí gastro portál bistro.sk

Verím, že so spôsobom, vychytávkami a systémom akým pracujeme, sa podelíme aj v diskusiách, prednáškach či článkoch s komunitou.

Počas rokov, kedy sa Android team v GoodRequest vyvíja, vedia chalani rozlíšiť a vyberať z ponúkaných možností to najlepšie. Sledujú trendy, vzdelávajú sa a tvoria skvelý kód. Často však v programátorskej komunite vyhráva "ego" nad otvorenou mysľou a túžbou učiť sa. Ak niečo nechápem, netreba to hneď zavrhnúť alebo vzdať. Budem rád, ak si namiesto toho budeme skúsenosti vymieňať.

android developer martin v goodrequest tíme

Chceš byť súčasťou GoodRequest tímu ako Android developer?

Ak si uvoľnený, zvedavý, otvorený novým nápadom, máš rád mačky, chceš sa učiť a si šikovný v Kotlin-e, RXJava či JSON, určite medzi nás zapadneš. :-) Nezáleží na tom, či ti viac vyhovuje kódiť naplno alebo chceš prispieť aj k logike produktu, lebo máš okrem IT aj business mindset. Tvoje smerovanie sa môže meniť a prispôsobovať tak, ako to bolo u mňa. Viac o pozícii Android developer v Žiline, alebo LIptovskom Mikuláši môžeš nájsť tu.

android developer volna pozicia
Martin MalobickýAndroid Developer