26. Jan 2022Insight

Ako vyzeral rok 2021 v GoodRequest z pohľadu CEO

Rok 2021 a GoodRequest. Ako to povedať? Jednoducho, bolo to skvelé. Dokázali sme rásť, dokázali sme prilákať nové talenty a získať nových partnerov. Toto všetko je pre nás kľúčové, pre firmu, v ktorej DNA je, že je hladná po raste, nadšená zo všetkých nových vecí a vždy vyzývajúca k napredovaniu a zlepšovaniu procesov.

TL;DR 2021:

  • Tím sa rozrástol o 21 skvelých ľudí,
  • Máme 10 nových partnerov,
  • Dosiahli sme 3,2 mil EUR v obrate,
  • 30% zisku sme zdieľali so zamestnancami,
  • Na plánovanie využívame OKR metodiku,
  • Máme nový, fresh Brand.

 

Ale poďme si to trochu zrekapitulovať a zamyslieť sa. Čo bolo pre mňa najdôležitejšie? Potreboval by som 10 strán, aby som povedal všetko, ale poďme sa pozrieť na 3 najdôležitejšie veci.

Partneri
 

Ako spoločnosť zameraná na poskytovanie služieb robíme pre našich klientov maximum. Povedzme si úprimne, je to ťažký biznis. Biznisové prostedie je konkurencieschopné, náročné, nákladovo orientované a niekedy je ťažké preukázať, že ste ten pravý. Preto som šťastný, že sme s KIA začali skvelé projekty pre spokojnosť zamestnancov a internú komunikáciu. Taktiež sme naštartovali partnerstvo s Forbes, kde budujeme ich "digital experience" pre Forbes Slovensko, Česko a Maďarsko. Fitshaker bol a je na ceste priniesť najlepšie online fitness štúdio na Slovensku. Aby to dosiahli, dodali sme im skvelú apku pre televízory, mobil a taktiež nový custom web. S Tatra bankou a ZSE Drive, našimi dlhodobými partnermi, sme tvrdo pracovali na používateľskom zážitku, priniesli sme desiatky nových funkcií a hlavne sme challengovali status quo, ako to dnes funguje a čo môžeme urobiť viac. S Innovatrics sme opäť veľmi úzko spolupracovali na nových biometrických aplikáciách, ktoré zlepšujú skúsenosti s produktom, zlepšujú bezpečnosť a snažia sa urobiť svet lepším miestom. Mali sme mnoho ďalších skvelých projektov a partnerov a to, že som ich nespomenul, nemá nič spoločné s ich významnosťou pre nás. Veľká vďaka všetkým našim partnerom, bez vás by neexistoval GoodRequest. Som veľmi hrdý na náš PM tím, ktorý sa rozrástol o viac ako 100 % a prešiel najnovšími agilnými certifikáciami. V roku 2021 nám podarilo dosiahnuť obrat 3,2 mil. EUR (~45% rast).

Leadership

Naši lídri mali čas a priestor investovať svoju energiu predovšetkým do svojich tímov. Môže to znieť jednoducho, ale opýtajte sa iných IT spoločností na utilizáciu a či investujú čas najkvalifikovanejších a najdrahších členov tímu do interných projektov a ľudí. Dokázali sme to, je to skvelá investícia a stojí za každý cent. Dokázali sme rásť rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Naše NPS zamestnanca je 82/100. Vylepšili sme onboarding, inovačnú platformu a mnohé ďalšie inovácie priniesli vyššiu kvalitu hiringu a talent manažmentu. A čo je najdôležitejšie, zaviedli sme interný hodnotiaci systém pre technické pozície, ktorý prehľadne ukazuje, kde sa nachádzate, aké sú vaše ďalšie kroky, aby ste sa dostali na vyššiu pozíciu alebo prípadne ako si vo firme vymeniť roly. Ku koncu roka 2021 mal GoodRequest 83 ľudí a to bol ~33% nárast. Skvelá robota People tím.
 

Ľudia
 

Som naozaj spokojný, aký silný stredný manažment sme vybudovali. V mnohých IT spoločnostiach vraveli, že nepotrebujú People tím, backoffice ani žiadnu inú rolu. Zvládame to sami. Znie to zaujímavo, ale zvyčajne ide hlavne o optimalizáciu nákladov. Veríme, že ak to so softvérom myslíte vážne, musíte si vybudovať hardvér... počkajte, čo? Dobre, prepáčte, v skutočnosti to povedal Alan Kay. :D

Takže ešte raz, ak to so softvérom myslíte vážne, musíte sa starať o svojich ľudí, vybudovať si silný leadership, vyladiť svoje procesy, spolupracovať s najlepšími partnermi a vždy napádať, ako sa určité veci robia. V podstate vybudujte kultúru učenia. Ľahko sa hovorí, ťažko sa realizuje. Veríme v transparentnosť, férovosť a vzťahy. Takže ~30 % zisku sme venovali našim zamestnancom na koncoročných bonusoch, nie preto, že by sme si mysleli, že je to populárne (robíme to každý rok), ale preto, že veríme v long game. A tak ju chceme aj hrať.

Dobre, ale čo tento rok? Aká je naša stratégia? Jednoduchá, chceme pokračovať v našich dlhodobých prioritách, ktorými sú:

  • Rast biznisu
  • Efektívny brand
  • Leadership & tímy
  • Kvalita a procesy
  • Spokojnosť zamestnancov
     

Prešli sme na prístup OKR (Objective Key Result). Je metodika od Google, veľmi flexibilná, orientovaná na výsledok, ale na začiatku trochu náročná, hlavne keď prechádzate zo starého plánovania, ale rozhodne stojí za to. V prípade, že je to pre vás zaujímavé, dajte mi vedieť. Rád sa podelím o to, ako nastavujeme naše OKR, aké nástroje na to používame a ako plánujeme zvládnuť mesačné/štvrťročné hodnotenia. Akékoľvek otázky, pripomienky alebo nápady sú vítané.

 

Vďaka. Zostaňte zdraví. S láskou Tomáš 👋
 

Tomáš Lodňan CEO