7. Jan 2021Insight

Rok 2020 v GoodRequest

Jedinečný, online-ový, homeoffice-ový, plný nových výziev, dosiahnutých míľnikov aj zmenených plánov. A predovšetkým úplne iný než všetky roky doteraz. Pozrite sa ako vyzeral rok 2020 v GoodRequest.

60+ dlhodobých projektov a 10+ nových partnerov

Sme úprimne vďační za to, že pri zhrnutí 2020 môžeme povedať, že sa naša "partnerská rodina" rozrástla. V roku 2020 sme totiž pokračovali v desiatkach projektov, ktoré spoločne s partnermi vyvíjame už niekoľko rokov. Zároveň sme sa ale pustili do mnohých nových a zaujímavých výziev.

S kým sa teda v roku 2020 naše cesty stretli? Spolupracovať sme začali na projektoch Bratislava - Hlavné mesto SR, aplikácií pre futbalových fanúšikov Slovenského Futbalového Zväzu, informačnom systéme Tiptravel, aplikácií pre BENU lekáreň, Gopass, ShopVox, Payout a ďalšími. Záver roka priniesol aj predĺženie spolupráce s našim dlhoročným partnerom ZSE a novú spoluprácu s KIA Motors Slovakia. Všetkým, ktorí nám prejavili dôveru ďakujeme. :)

referencie goodrequest partneri

Spomedzi projektov zameraných na vývoj mobilných aplikácií sa počas roka podaril release aplikácie BENU Lekáreň a NAY elektrodom. Stihli sme aj predvianočný Gopass. V cieľovej rovinke roka 2020 končila aj naša prvá TV appka pre Fitshaker. Kontinuálne sme pracovali na aplikáciách Tatra Banka, Tipos Extraliga, Kimbino, Fingera, Slovenský Futbalový Zväz, či Bistro.sk.

Nové projekty pribudli aj pre náš Webový tím, kde navrhujeme a vyvíjame informačné systémy a webové riešenia. Výzvy predstavovali nové projekty ako komplexný systém pre TIP travel, ale aj tie, na ktorých pracujeme dlhodobo. Spomenúť môžeme Izotopcentrum, kde tvoríme informačný systém pre nemocnicu, ktorý pomáha zachraňovať životy. Ďalej Anotačná platforma pre Tatra Banku, najväčšie Online fitko na Slovensku - Fitshaker, rezervačný systém lístkov pre Divadlo Aréna, alebo globálne oceňovaný systém pre evidenciu odpadu - ELWIS.

gopass mobilna aplikacia

Zaujímavé projekty sa týkali aj UX / UI Dizajnu. Už niekoľko mesiacov zastrešujeme komplexné riešenie dizajnu na produkte ShopVox. Celkové riešenie dizajnu sa týkalo mobilných aplikácií SFZ, a webových riešení dochádzkovo-personálneho projektu Humanet, komplexné riešenie prenájmu skladových priestorov NorthGate, online fitko pre ženy Fitshaker či viacerých noviniek, ktoré pripravuje pre občanov mesto Bratislava.

V jeseni sme dokončili aj náš GoodRequest web, ktorý prešiel celkovým redizajnom. Celý dizajn aj vývoj sme riešili vo vlastnej réžii.

bratislavski susedia

Zmysluplné a oceňované projekty

Počas roka sme mali hneď päť krát dôvod na hrdosť a radosť z ocenení projektov, na ktorých sa podieľame. V úvode roka to bolo ocenenie od 4ka Android Code pre dve aplikácie, ktoré vyvíjame dlhodobo. Zlato si v kategórií Nakupovanie a predaj vyslúžila aplikácia Bistro.sk. Tá si polepšila zo striebornej priečky, ktorú získala v roku 2018. Bronz patril v novej kategórií Financie a podnikanie appke iKros.

Mobilná aplikácia Tatra banka obhálija svoj titul aplikácie ponúkajúcej najlepšie mobilné bankovníctvo.

Informačný systém ELWIS a náš partner JRK Slovensko sú skvelým príkladom toho, že zmysluplné projekty si všimnú doma aj vo svete. A skôr či neskôr za svoj prínos dostanú významné uznanie. Na domácej pôde to je cena VIA BONA a v európskom meradle zas cena pre obec Košeca v kategórií Digitalizácia v súťaži The Innovation in Politics Awards 2020.

Za obdobie 7 rokov máme tú česť spolupracovať na mnohých zaujímavých projektoch so skvelými klientmi. Rok 2020 by sa dal v skratke a číslach zhrnúť nasledovne: 25 mobilných aplikácií, 17 UX/UI projektov a 31 webových riešení. Tešíme sa, keď vidíme všetky hodiny práce, meetingov a kreovania na jednom mieste, a preto ako býva dobrým zvykom,aj tento rok sme pripravili zhrnutie v podobe Showreel-u a nasledujúcich riadkov. :)

Team a teambuildingy v roku 2020: Online aj offline

Rok 2020 sa do GoodRequest kroniky pre náš tím zapíše ako ten, v ktorom homeoffice prestal byť benefitom. Ten kedy narodeninové oslavy, posedenia na terase, spoločné obedy či tradičný splav prestali byť samozrejmosťou. A prvý kedy sme sa nestretli na Vianočnej párty osobne, ale online. Zároveň bol tým kedy sme vyladili mnoho procesov, implementovali užitočné tooly, dali šancu online teambuildingom a uistili sa, že 100%-ný výkon dokážeme podať aj v 100% remote režime.

Nebudeme však klamať. Mrzí nás, že naše pravidelné, aj špeciálne eventy dostali "na frak". My sme sa však nevzdali a hrali s kartami, ktoré sme dostali. Počas roka sme našli dostatok príležitosti ako rásť, zabaviť sa a chvíle kedy nám to situácia dovolila tráviť spolu.

Do tímu sa v minulom roku pridalo 13 ľudí. Rok 2021 začíname s 55 členným tímom.

Január sme ešte stihli odštartovať Hackathonom. Touto akciou pravidelne rok otvárame. Témou bola automatizácia a svoje si v nej našiel člen každého tímu - programátori, dizajnéri aj manažéri. Okrem nápadov, dojmov a fotoreportu sme sa v tradičnom blogovom článku podelili aj o náš Checklist a best practices: Ako zorganizovať hackathon.

ako organizovat hackathon

Tímové aktivity sa rozdelili na tie, ktoré sme stihli v lete offline a tie koncoročné, ktoré už prebehli online. Android team si užil spoločne livestream konferencie mDev camp 2020, päťčlenný mix tím sa zapojil do Hackathonu organizovaného Tatra Bankou a Webový tím zas absolvoval Bezpečnostné školenie OWASP TOP 10 od firmy Citadelo.

Počas leta sme sa v office stretli na grilovačke, ktorá bola počas roka jedinou akciou, kde sme sa stretli v hojnom počte aj s našimi polovičkami a deťmi. :) S poslednými letnými lúčmi sme ešte v turistických topánkach a cyklistických tretrách vyšľapali na Chatu pod Suchým. Tam sme sa rozlúčili s letom a (o čom sme ešte vtedy nevedeli) aj my navzájom - pred návratom do homeoffice.

Ak budete niekedy hľadať inšpiráciu na offline tímové aktivity odporúčame online kvíz, alebo hry. Z vlastnej skúsenosti môžeme odporučiť Among us. Zapracujete na komunikácií, súdržnosti a určite aj kreativite. :)

goodrequest pracovne pozicie

Online, aj osobne nás spojili "Kindness" projekty, ktoré sú našou súčasťou už tretí rok. Pravidelne hľadáme príležitosti, kde môžeme pomôcť, podporiť, alebo aspoň potešiť. Rok 2020 bol na tieto situácie skutočne bohatý. Cieľom týchto aktivít v GoodRequest nie je len finančne, či nefinančne pomôcť, ale aj inšpirovať a ukázať možnosti členom nášho tímu, či ľuďom, ktorí nás sledujú. Vždy totiž spoločne dokážeme viac. Dôkazom môže byť podpora výroby ochranných štítov pre zdravotníkov na FRI, alebo spoločná športová iniciatíva IT kraja, v rámci ktorej sme "obehli svet" a dokázali zakúpiť automobil pre OZ Náruč. Uvedomujeme si totiž, že to čo dáme sa nám vráti. Možno v inom čase a inej forme, no určite vráti. :) Viac sa o našich aktivitách môžete dočítať v zhrnutí v Linkedin poste u Tomáša.

Kde sme sa stretli, videli a počuli?

Nový rok sme odštartovali jediným live eventom v roku 2020. V januári sme v rámci iniciatívy Friends of Figma Slovakia zorganizovali Figma meetup pre začiatočníkov aj pokročilých. Obom skupinám sa venovali naši skúsení dizajnéri. Nasledujúci design event už prebehol v jeseni online. No vďaka tejto forme sme sa mohli stretnúť na osi Česko-Slovensko-Dubai-Pakistan. :) Ak ťa téma Design kick-off: Are you solving the right problem? zaujíma, pozri si dostupný záznam.

friends of fima slovakia

Počas nasledujúcich mesiacov sme sa najmä počuli. Predovšetkým na talkoch, prednáškach a podcastoch. Náš CEO Tomáš Lodňan sa bol o viacerých témach porozprávať v štyroch podcastoch. Jednotlivé epizódy a témy prikladáme aj sem, aby ste si mohli vybrať a vypočuť to, čo vás zaujíma.

Ako bonus pripájame aj jeden rozhovor s Tomášom pre zero2hero: Pochopiť používateľa je kľúčovým faktorom úspešného projektu

V lete sme sa stali hlavným partnerom Google Developer Student Clubs – University of Žilina. Skupiny, ktorú tvoria šikovní študenti Fakulty riadenia a informatiky. Do talkov týkajúcich sa predovšetkým sveta mobilných aplikácií sa aktívne zapája náš Lead Android developer Jozef Kňažko. Z oboch doteraz realizovaných eventov sú dostupné záznamy online. Prvá bola na tému Bezpečnosť v mobilných aplikáciách a druhá Jetpack Compose.

Pokračovať v týchto eventoch plánujeme aj v novom roku. Ak nechceš, aby ti unikli prihlás sa na odber nášho Newslettra. Budeme o nich informovať spolu s mnohými ďalšími tipmi z tech sveta.

A na záver chceme poďakovať všetkým, vďaka ktorým bol náš rok 2020 taký, aký sme ho mohli popísať v tomto článku. Jedinečný, úspešný a svojim spôsobom aj dobrodružný. Ďakujeme a tešíme sa na 2021!

Barbora LinekHead of Marketing