16. Jul 2020Insight

Hackathon 2020 alebo Keď automatizujeme my!

Hackathony si už dávno nepredstavujeme ako akcie organizované veľkými firmami, kde je hlavným lákadlom cena pre prvé tri umiestnené tímy. Ich potenciál je oveľa väčší. Obľúbili sme si ho ako pravidelnú tímovú aktivitu, ktorou otvárame nový rok v GR.

GoodRequest FamilyLead, Build, Unite

Čo je hackathon?

Na začiatku sa stručne pozrime na to o čo vlastne pri hackathone ide. Je to typicky "tech" aktivita, kde sa programátori, dizajnéri, projekťáci, grafici a pod. stretnú za účelom vytvorenia konkrétneho riešenia. Môže ísť o vytvorenie aplikácie, kampane, riešenia, ktoré zlepšuje interné procesy a pod.

Hackathon vnímame ako skvelú príležitosť, kde môžeme popustiť uzdu kreativite. Možnosť skúsiť niečo mimo štandardnú náplň práce a otestovať objavené novinky, ktoré nás láka vyskúšať a  implementovať k nám. Otvára tiež možnosti tvoriť v inom tíme a s inými ľuďmi než pracujeme bežne.

Chceme s tebou zdieľať priebeh nášho tohtoročného Hackathonu na tému AUTOMATIZÁCIA. Možno sa inšpiruješ. :-)

Vstupna prezentacia Hackathonu

Chceš aj ty zažiť Hackathon v GoodRequest? Príležitosť je tu, máme otvorené voľné pozície!

2 týždňe príprav a organizovania & 2 dni zábavy a makania

Dvojdňovému Hackathonu predchádzajú prípravy. Na úplnom začiatku stojí téma. Tá by mala reflektovať aktuálne potreby firmy aj zamestnancov. 
Zjednodušene - vybrať ju tak, aby sme mohli riešiť to, čo je potrebné a zároveň poskytuje dostatok možnosti každému bez ohľadu na platformu, pozíciu či skúsenosti. 
U nás padol výber na automatizáciu. V nej sa našli "projekty" pre každého od programátorov cez testerov až po manažment.

Náš zohraný tím už zopár Hackathonov za sebou má. Tohtoročný bol už piatym. Na prvom meetingu vytvoríme checklist s úlohami, ktoré sú na programe počas nasledujúcich cca 2 týždňov. Samozrejme nie full time. :-)

Náš checklist obsahoval:

✅ Témy a tímy 
✅ Budget
✅ Program oboch dní
✅ Hodnotenie a ocenenia (v akých kategóriách budeme oceňovať a koľko tímov)
✅ Interný marketing (odpočítavanie, merch, komunikácia tém...)
✅ Organizácia počas Hackathonu (občerstvenie, support)

Karty sú rozdané, projekty sú vybrané, ideme na to!

Tvorba tímov je vždy spontánna. Podmienkou je, aby nikto nepracoval sám. Každý môže teda prísť s projektom súvisiacim s témou hackathonu a vytvoriť tím s minimálne dvoma členmi. Kto nemá konkrétny nápad, alebo sa mu páči projekt vytvorený iným tímom pridá sa k nemu.  Tento rok tímy vyberali projekty, ktoré zlepšujú, zjednodušujú alebo inovujú nejakú časť ich práce alebo procesov. Spolu bolo vytvorených 15 tímov.

design system navrh

Tu si môžeš pozrieť príklady konkrétnych projektov. Za každým názvom je v zátvorke uvedený počet členov v tíme. Pridávame tiež jednu-dve vety na priblíženie.

  1. Scripty & Stringy (3) - Nájsť/ vytvoriť nástroj, ktorý generuje stringy a udržiava lokalizáciu. Mal by zlepšiť manažment a generovať localization súbory.
  2. SnackBar 2.0 (6) - Vylepšiť aktuálnu aplikáciu, ktorú využívame v SnackBare pri nákupe dobrôt o nový dizajn, mobilnú verziu, admin rozhranie, štatistiky a pod. 
     
  3. Kubernetes (2) - Aké výhody má pre nás Kubernetes. Analyzovať v čom je lepší, pripraviť porovnanie a zhodnotenie aké by bolo zložité migrovať naše existujúce projekty. 
     
  4. Zber metriky (2) - Vybrať a implementovať monitorovací nástroj pre aplikácie, kontajnery, databázy, vyťaženie virtuálky a pod. 
     
  5. Utibilita (6) - Manažérsko-projektový tím sa pokúsil vytvoriť tabuľku, ktorá by automatizovala výpočet rentability a podkladov na mzdy. Podarilo sa to a navyše je to podľa slov autorov: "ŠUPA!" :D A už aj implementovaná.
     
  6. Creative Hiring 2.0 (6) - Navrhnúť kreatívny hiring koncept, ktorý upúta a zároveň overí logické myslenie, odbornosť a team match kandidáta zaujímavým spôsobom.
  7. Design Framework (2) - Dizajnéri sa rozhodli venovať zjednoteniu procesu a vytvoriť framework s metódami a templates ku každému kroku. Cieľom bolo, aby mal každý projekt rovnaký proces, dodržané kroky, výstupy na jednom mieste.

Ako sa varia nápady? Nahliadni do našej kuchyne

Ako prebiehal samotný hackathon? To sme sa snažili dokumentovať tak, aby sme v tejto časti článku neopisovali slovami, ale skúsili atmosféru preniesť k tebe prostredníctvom objektívu. :)

hackathon 2020 kolaz z nasej kuchyne

Sláva víťazom, česť prezentujúcim

Ocenenia boli odovzdané v troch kategóriách. Chceli sme ich odlíšiť, keďže sa líšil charakter projektov aj štruktúra tímov. A to zameraním, mierou progresu aj prínosu vzhľadom na čas.  

Hodnotenie sme tento rok nechali na tých najpovolanejších. Na nás. :) Keďže sa projekty týkali automatizácie u nás, v GR zvolili sme tento model. Pred rokom, kedy sme sa na Hackathone venovali novým business nápadom sme pozvali porotu z iných IT firiem - aby sa hodnotilo čo najobjektívnejšie. Tento rok bola takým variantom "interná porota".

V Slacku bolo možné pomocou reakcií na príspevok hlasovať za jeden z 13 projektov v troch kategóriách.

  1. Najlepší progres
  2. Najlepšia prezentácia
  3. Najlepší nápad

Každý tím prezentoval výsledky svojho dvojdňového snaženia počas piatich minút slávy. Vtedy mohol ostatným ukázať kam sa posunul, čo vytvoril a čo jeho projekt prinesie. Pútavá a nápaditá forma bola veľkým plus. :)

Ako to dopadlo?

Za necelé dva dni sa podarilo "najväčší kus roboty" zvládnuť tímu, ktorý sa venoval zberu metriky. Počas prezentácie predviedli tool, ktorý bol nasadený a fungoval na reálnom projekte. :) Cena za najlepší progres preto smerovala k dvojčlennému tímu z Backend-u.

interny hackathon

Pri cene za najlepšiu prezentáciu zviedli tímy najtesnejší súboj. :D Sledovanie prezentačných schopností bolo úžasné! Ak budete niekedy počuť, že programátori sú skvelý v technických veciach, no "nevedia to predať", prosíme neverte tomu! Kreativita, nápaditosť, prejav… Skutočne to stálo za to.  Víťaz mohol byť len jeden a tým sa stala dvojica z Backend a Andorid teamu.

Najlepší nápad vznikol v šesť člennom tíme, ktorý bol zrejme najrozmanitejší. Radi by sme sa o projekt Creative Hiring 2.0 podelili okamžite, no keďže ho aj realizujeme a aktuálne doťahujeme detaily, môžeme prezradiť len toľko, že to bude super. Nápad vznikol v tíme so zastúpením HR, marketingu, Android, Design a iOS členov. Odviedol prácu za ktorú si ocenenie zaslúžil. 🙂

MERCHanger!

Počas posledných eventov v GR sme sa snažili vytvoriť niečo, čo nám ich bude pripomínať. Niečo nápadité a užitočné v jednom. Čo povieš podarilo sa nám to dosiahnuť? 🙂

human centred merch good request hackathon 2020

O Hackathone a mnohých ďalších pikoškách aj vážnych veciach porozprával náš CEO Tomáš v Podnicaste. Peťo Chodelka sa pýtal na všetko od vzniku, cez projekty, náš prístup ku klientom či spôsob ktorým sme vybudovali kultúru akú v GoodRequest máme. Určite si ho vypočuj. :)

 

GoodRequest FamilyLead, Build, Unite