7. Sep 2022Frontend

Ako vyzeral môj prvý rok ako Frontend Developer v GoodRequest?

Je to už niečo vyše roka, čo som nastúpil do GoodRequest a preto by som sa s vami v tomto článku rád podelil o všetko dôležité, čo som zažil a na čom som pracoval.

Projekty na ktorých som pracoval

Nástroj na spätnú väzbu pre Kia Slovakia

Hneď po intenzívnom onboardingu som nastúpil na môj prvý projekt. Išlo o interný informačný systém pre spoločnosť KIA Slovakia. V ňom je možné vytvárať anonymné dotazníky na získavanie spätnej väzby od zamestnancov a následne ich vyhodnocovať. Na projekte som si vyskúšal generovanie a štýlovanie PDF reportov, ale až tak sa to nelíšilo od bežného kódenia webov.

Ukážka PDF reportov na projekte KIA

Digital Onboarding Toolkit

Druhý projekt bol pre spoločnosť Innovatrics na ktorom som robil skoro rok ako externista. Pracoval som na projekte Digital Onboarding Toolkit spoločne s ľuďmi z Innovatricsu. Cieľom tohto projektu je overiť identitu v online svete využitím tvárovej biometrie alebo extrakcie dát z dokladu. Cez webkameru si naskenuješ svoj občiansky preukaz (alebo aj iný doklad) a svoju tvár. DOT následne overí pravosť dokladu a či sa tvoja tvár zhoduje s osobou na doklade. Vďaka tomu už nemusíš chodiť do banky osobne, keď si chceš založiť účet.

Páčilo sa mi, že som získal skúsenosti aj od ľudí z inej firmy. Tiež ma bavilo neustále skúšanie rôznych FE technológií. Okrem Reactu napr. TensorFlow, WebAssembly, Preact, Media API, Vite... Integrovali sme niekoľko modelov na detekciu tváre a dokumentov z webkamery. Vytvorili sme aj demo, kde si vieš pozrieť výsledok našej práce.

Články na blogu

Popri práci na projekte potrebujem občas zmenu. Preto píšem pravidelne články na náš blog alebo sa venujem taskom na inovačnej platforme. Je to pre mňa taká prevencia proti vyhoreniu. Zároveň ma baví učiť a zdieľať informácie nie len medzi kolegami, ale aj s komunitou. Každý mesiac robíme prehľad noviniek vo svete frontendu a aktuálne pracujeme na sérii článkov o prístupnosti.

Inovačná platforma

Technológie sa posúvajú neustále dopredu a aby sme udržali krok a zároveň vedeli zlepšovať naše procesy, vytvorili sme inovačnú platformu. Do nej môže prispievať každý svojimi nápadmi a ak to dáva zmysel, tak na nich aj pracovať. Vďaka tomuto projektu už vzniklo niekoľko zaujímavých inovácií. Ja osobne som prispel k vytvoreniu jednotného eslint/prettier configu pre všetky naše webové projekty.

Vzdelávanie

Vzdelávanie u nás v GoodRequeste má niekoľko foriem a zároveň sa ho neustále snažíme zlepšovať. Začína to onboardingom, kde máme pripravené pre nových kolegov 16 hodín prednášok od skúsených kolegov. Vďaka tomu je prechod na reálny projekt jednoduchší.

Ciele & Review

Ďalej si pravidelne nastavuješ dva až tri ciele na ktorých robíš nasledovný polrok. Na konci si ich vyhodnotíš so svojim teamleadrom na review. Napríklad môj cieľ bol napísať odborný článok, vytvoriť jednotný eslint/prettier config na všetky naše projekty alebo spracovať tému o prístupnosti webových aplikácií pre našich kolegov.

Ešte sa vrátim ku review. To prebieha raz ročne a dostaneš tu feedback od svojich kolegov. Zistíš v čom si dobrý, ale zároveň kde sa vieš zlepšiť. Je to super príležitosť neustále sa zlepšovať a posúvať ďalej.

Konferencie & Meetupy

Pravidelne robíme aj Frontend Meetup, kde si na meetingu (či už osobne alebo online) prejdeme zaujímavé veci na čom sme pracovali za posledné dva týždne. Tu je priestor na zdieľanie vedomostí v rámci tímu. Každý si môže pripraviť prezentáciu a ukázať niečo zaujímavé na čom si pracoval alebo sa naučil.

Posledným pilierom vzdelávania sú konferencie. Za posledný rok sme boli osobne na dvoch konferenciách v Prahe na WebExpo 2021 a CodeCon 2022 v Bratislave. Prístup máme aj na rôzne online konferencie napr. React Global Summit.

Avšak stále sme neboli spokojní, preto sme sa rozhodli spraviť si vlastnú konferenciu - Frontend Days. Všetci frontendisti sme sa stretli v Žilinskom office na dva dni. Prvý deň sme si pripravili vlastné prednášky na témy, ktoré nás reálne zaujímajú. Druhý deň sme mali workshop na tému optimalizácie webových aplikácií. No a večer nemohlo chýbať dobré pivo, jedlo a teambuilding na motokárach.

Firemné akcie

Veľa kolegov pracuje len na homeoffice alebo v niektorom zo 4 štyroch našich officov. Preto sú teambuildingy ideálna príležitosť stretnúť sa osobne. Opísať atmosféru na týchto akciách je náročné, treba to proste zažiť 😄.

GR8 Days 2021

Najväčšia akcia bola v septembri, kde sme sa stretli celá firma. Prvý deň sme začali trochu viac oficiálne. Tento deň patril diskusiám, pozreli sa do histórie, ale aj budúceho smerovania firmy. No a samozrejme nemohlo chýbať dobré jedlo.

Druhý deň sme sa presunuli do Terchovej, kde sme si užili rôzne športové aktivity a wellness. No a večer párty až do rána 🎉.

Webová chata 2022

Na jar sme zorganizovali Webovú chatu 2022, kde sme sa stretli frontendisti spoločne s backendistami. Mali sme vlastnú sauna, výrivku, výčap, gril, stroj na kebab. Žial viac už nemôžem prezradiť, ale bolo to legendárne (až moc 😄).

Splav 2022 🚣‍♂️

V lete sme splavovali Malý Dunaj. Stretlo sa nás približne 50 a poriadne sme si to užili.

Voľný čas

Veľa kolegov je tu bikerov, turistov, lezcov. Ja chodím pravidelne s kolegami aj mimo práce bikovať, liezť, pozrieť východ slnka do hôr alebo len tak na pivo 🍻 . Teda nie sme tu len kolegovia, ale hlavne kamaráti. Preto aj rád chodím osobne do officu lebo je tu vždy super atmosféra.

Záver

Toto je môj prvý rok v GoodRequest. Veľa som sa naučil a získal som mnoho skvelých priateľov. Ak ti môžem dať na záver jednu radu, pri hľadaní práce si určite dopredu pozri projekty a technológie na ktorých budeš pracovať, aby ťa práca na nich bavila.

A určite nezabudni, že je veľmi dôležité nájsť si kolegov, s ktorými si budeš dobre rozumieť aj mimo práce. Nie je to len o práci, ktorú robíš – je to aj o spoločnej zábave a čase, ktorý si na seba nájdete aj mimo práce.

Andrej NemečekFrontend Developer