17. Aug 2022Frontend

Ako sme posunuli naše tímové vzdelávanie na nový level? Frontend Days!

Priestor na tímové a individuálne vzdelávanie je v IT svete bežným pracovným benefitom. Ako ale členov tímu motivovať k tomu, aby tento priestor využili naplno a malo to pre nich čo najväčší prínos? Vo Frontend teame sme si vyskúšali koncept Frontend days.

Peter ReguliHead of Frontend

Aký sme mali problém so vzdelávaním v tíme?

V GoodRequest má každá pracovná pozícia nastavené ideálne percento pracovného času, ktoré by malo smerovať na vzdelávanie. Toto percento záleží najmä od seniority zamestnanca a nastavenia jeho individuálneho vzdelávacieho plánu, tvorí ale pomerne podstatnú časť pracovného fondu.

V praxi sa nám ale stávalo, že zamestnanci vyhradený čas na individuálne vzdelávanie nevyužívali naplno, pretože mali buď podvedomý pocit, že by sa radšej mali venovať práci na projektoch, alebo jednoducho nevedeli ako sa efektívne vzdelávať, aj napriek tomu, že mali nastavené ciele a špecifikované oblasti, v ktorých sme našli priestor na zlepšenie. Preto sme sa rozhodli vzdelávanie riešiť viac tímovo a vyhradiť si dni, počas ktorých vypneme od projektovej práce a budeme sa spoločne venovať iba vzdelávaniu. Ako ich ale využiť čo najefektívnejšie?

Čo sme už vyskúšali a ako to hodnotíme?

Dlho sme sa s témou efektívneho tímového vzdelávania trápili. Dávalo by zmysel, ak by sme spolu navštívili nejakú konferenciu? Alebo si spolu vypočujeme nejakú online prednášku? Prípadne radšej investujeme do externého školiteľa? Išli sme na to postupne...

Fyzická návšteva odbornej konferencie sa nám príliš neosvedčila. Je to relatívne časovo aj finančne náročné (presun na miesto konania, ubytovanie, vstupenky…) a reálny prínos veľmi závisí od kvality jednotlivých prezentácií. A tá je, priznajme si, aj na kvalitných konferenciách prinajmenšom kolísavá. Mnoho firiem prednášky na konferenciách koncipuje najmä ako priestor na hiring a namiesto informačnej hodnoty sa tak skôr dozvedáme o tom, aká je firma XY super vo všetkom a mali by sme k nim ísť pracovať 🙂 Všetka česť spoločnostiam, ktoré to vnímajú inak a snažia sa odvetvie posúvať ďalej. Ale sú to skutočne skôr výnimky. A tak sa konferencie zmenili skôr na formu teambuildingu, kde sa tím spolu stretne a občas sa dozvie niečo zaujímavé, ale čo sa týka vzdelávania, nikoho to príliš neposunie.

V období pandémie sa doslova roztrhlo vrece s online konferenciami, ktoré začali nahradzovať etablované konferencie s fyzickou účasťou. Je však celkom problém si z nich vybrať tú najvhodnejšiu, keďže jediné čo o programe vieme, sú názvy jednotlivých blokov a mená spíkrov. Z online konferencií, ktoré sme absolvovali, sme mali veľmi zmiešané pocity. Kvalita prednášajúcich bola veľmi kolísavá, témy boli niekedy až príliš rôznorodé (napríklad zabiehanie do sveta IoT na konferencii o JavaScripte) a technické problémy so spojením alebo kvalitou audia sa vyskytovali častejšie, ako by bolo príjemné. Taktiež je celkom ťažké udržať pozornosť pri sledovaní na diaľku a tak sme sa často prichytili pri tom, že viac diskutujeme na danú tému medzi sebou navzájom, ako sledujeme prednášajúceho.

Nevieme to náhodou spraviť lepšie aj sami?

Práve skúsenosť s jednou absolútne nevydarenou online konferenciou nás priviedla k nápadu, že to predsa musíme vedieť spraviť lepšie. Sami pre seba - interne. Naša vlastná konferencia, na ktorej budú iba témy, ktoré nás zaujímajú, budú tam vystupovať iba kvalitní spíkri (členovia tímu 🙂) a zároveň sa stretneme všetci spolu fyzicky a teda aj utužíme kolektív. Rozhodli sme sa k tomu pridať ešte aj kvalitný poldenný workshop z externého prostredia a vzdelávací mix pod názvom Frontend Days bol na svete.

Dvojdňový program sme vyskladali z troch rôznych blokov:

  1. Projektové showcases, na ktorých sme si ukázali zaujímavé funkcionality a technologické postupy použité na našich projektoch. Podporili sme tým knowledge sharing v rámci tímu - aby sa nám nestávalo, že budeme opätovne vymýšľať koleso, ktoré už na inom projekte predtým odladili k dokonalosti.
  2. Prezentácie o nových technológiách, best practices a našich úspechoch. V tejto časti si každý člen tímu pripravil stručnú prezentáciu (~30 minút) na vybranú tému, ktorú predstavil svojim kolegom. Témy boli najrôznejšie, od Accessibility, cez Microfrontends, nové zaujímavé frameworky alebo technológie (Qwik, PartyTown) až po prezentáciu refaktoringu projektu z React SPA do Next.js. Každý si tak mohol vyskúšať, aké je to prezentovať pred publikom, vyjsť zo svojej komfortnej zóny a zlepšiť svoje soft skills.
  3. Na záver sme sa zúčastnili workshopu na tému, ktorú sme identifikovali v rámci našej tímovej stratégie ako najpálčivejšiu – Optimalizácia aplikácií v metrikách Core Web Vitals. CTO českej firmy SuperKoders Michal Matuška pripravil workshop vyskladaný pre nás na mieru a spolu sme si vyskúšali optimalizáciu v praxi. Tento workshop môžem naozaj odporučiť, Michal je skutočne odborník vo svojom odbore a poskytol nám cenné informácie, na ktorých môžeme ďalej stavať.

K vzdelávaniu samozrejme patrí aj nejaké to stmeľovanie tímu. Spravili sme si spoločnú grilovačku na balkóne, zasúťažili sme si na motokárach, navštívili salón piva, či skočili na tímovú večeru. Boli to teda skutočne nabité dva dni, ktoré sme využili naozaj naplno.

Ako to hodnotili členovia tímu?

Po skončení Frontend Days sme na tím vystrelili dotazník, v ktorom sme si vypýtali názor na kvalitu celej akcie, externej prednášky, či porovnanie s bežnými konferenciami.

Aj v našom veľmi "konštruktívno-kritickom" tíme bola akcia hodnotená veľmi pozitívne a viac ako tri štvrtiny tímu by si radšej zopakovalo takúto internú vzdelávaciu akciu, ako by sa mali zúčastniť online alebo offline konferencie.

Z kritickejších názorov sme si k srdcu zobrali najmä to, že nie je úplne ideálne takúto akciu organizovať v júlových horúčavách v neklimatizovanej zasadacej miestnosti 😃. Bolo teda trochu náročnejšie sústrediť sa celé dva dni na obsah prezentácií a do ďalšej edície by sme program skúsili poprekladať aktivitami, ktoré nás trochu preberú k životu.

Čo sa týka samotného obsahu, z feedbacku vyplynulo najmä to, že by sme mali venovať trochu väčší priestor vzdelávacím prednáškam a menej projektovým showcases. Externé školenie bolo hodnotené veľmi pozitívne a padli aj zaujímavé nápady na ďalšie workshopy, ktoré by sme mohli v budúcnosti absolvovať.

Celkovo sa prvá edícia Frontend Days podarila na výbornú, pozdieľali sme si veľké množstvo noviniek a best practices zo sveta Frontendu, utužili sme spoločne tím, zabavili sme sa a tiež sme zozbierali feedback, ako spraviť nasledujúci event ešte lepšie. Za mňa takúto internú vzdelávaciu akciu teda môžem rozhodne odporučiť, keďže nám objektívne priniesla omnoho viac pridanej hodnoty ako individuálne samovzdelávanie alebo návšteva online či offline konferencie.

Peter ReguliHead of Frontend