2. Aug 2021Android

Google Fuchsia OS za 3, 2, 1...1...1?

Fuchsia je open-source operačný systém od spoločnosti Google. V Auguste 2016 sa tento projekt prvýkrát objavil na Git-e. Odvtedy ubehol nejaký ten rok a pozorným pohľadom neunikli najzaujímavejšie vlastnosti tohto systému.

Jan KandráčAndroid Developer

Problém menom Android

Narozdiel od Android, či Chrome OS - Fuchsia nie je založená na Linuxovom kerneli, ale na novom mikrokerneli Zircon tiež vyvíjanom Googlom. Vyzerá to teda tak, že v roku 2016 Google začal vyvíjať nový kernel s novým operačným systémom. Je jasne vidieť, že si uvedomujú problémy Androidu a chcú im predchádzať. Hovoríme predovšetkým o problémoch, ktoré sa dotýkajú programátorov. Základné problémy, ktoré Fuchsia rieši sú:

  1. Škálovateľnosť - Android aplikácie boli od začiatku stavané pre mobilné zariadenia. Android teda nemal nikdy bežať na webe, desktopoch, laptopoch ani iných zariadeniach. Hoci už poznáme Wear OS pre nositeľné zariadenia, Android TV pre televízie, či Android Auto. Fuchsia by mala bežať na čomkoľvek priamo z krabičky (out-of-the box)
  2. Jazyková bariéra - Trošku kontroverznejšia téma. Ak poznáte programovanie v Jave, viete si predstaviť, že každý rozumnejší programátor sa obzrie za niečím iným. Kotlin bol Googlom podporovaný od mája 2017 a označený ako preferovaný jazyk v máji 2019. Na začiatku vývoja Fuchsie teda o Kotline programátori väčšinou nevedeli. Google preto chcel jazykovú bariéru prekonať jazykom Dart. Zvláštna voľba, pretože Dart 1 bol jazykom porovnateľne rovnako neestetickým ako Java. Jeho výhodou je však ahead-of-time kompilácia a kompilácia do natívneho kódu, či LLVM. Kód, ktorý vám na Fuchsii pobeží (takmer) na čomkoľvek.
  3. Material out of the box - Vizuálne má fuchsia od narodenia predefinovaný material design. Žiadne kompatibility knižnice ani zastaralé vizuálne prvky. Navyše UI sa vo Flutter píše plne deklaratívne a do značnej miery sa podobá na to, čo Google robí s frameworkom JetPack Compose na písanie UI. Takže žiadne XML súbory ani dilemy, ako sa vlastne dostať v kóde ku tlačidlu z XML súboru.
Material design - jeden z prvých obrázkov OS Fuchsia. Zdroj: 9to5google.com

Novinky

Vývoj Fuchsie je stále veľmi živý. Dnes (22. 07.)  do 13:00 bolo v Gite pridaných 50 commitov. A nevyzerá, žeby sa vývoj mal v blízkej budúcnosti zastaviť.

Fuchsia žije - screenshot repozitára z 22.7.2021

Práve naopak, tento rok zaznamenala Fuchsia viacero noviniek, v máji 2021 bola Fuchsia nasadená pre vybraných používateľov zariadenia Nest Hub. Medzitým medzi prispievateľov pribudol aj Samsung. Fuchsia taktiež dostala nové logo a tento mesiac bol dokonca otvorený oficiálny Discord kanál venovaný Fuchsii. K oficiálnej dokumentácií sme sa dostali už v priebehu minulého roka.

Fuchsia a zariadenie Nest Hub - zdroj 9to5Google

Čo bude ďalej?

Napriek tomu, že Fuchsia sa stále gúľa vpred, nikto nevie, kam sa vlastne dogúľa. Je zaujímavé predstaviť si, ako Google bude viesť vojnu medzi dvoma vlastnými operačnými systémami. Flutter aplikácie vedia bežať na Fuchsii aj na Androide, čo indikuje, že isté percento aplikácií sa bude vedieť rýchlo dostať do obehu. Vojnu si ale ja osobne predstaviť neviem a som zvedavý, kedy a či sa dostaneme k nejakým compatibility riešeniam, aby bol prechod z Androidu na Fuchsiu bezbolestný. Niektorí tvrdia, že Fuchsia je jednoducho skúška aby Google zistil čo ďalej. Ďalší tvrdia, že Fuchsia plne nahradí Android.

Čakáme, čo prinesie Kotlin multiplatfom. Čakáme na JetPack Compose. Čakáme na Fuchsiu. Každá z týchto technológií má veľký potenciál posunúť vývoj aplikácií svojou vlastnou cestou a popravde nikto netuší, kde sa budeme o pár rokov nachádzať.

Pôvodné logo systému Fuchsia
Jan KandráčAndroid Developer