8. Jul 2021Android

Čo to je Android Auto, aké typy aplikácií umožňuje vytvoriť či používať

Takmer každý spotrebič, či zariadenie, ktoré je bežnou súčasťou našich životov sa stáva “smart”. Deje sa to vďaka IoT alebo tiež Internetu vecí. Táto smart zmena sa týka aj našich áut. V tomto článku sa pozrieme na Android Auto od Gooogle. Viete aké sú jeho možnosti, aké typy Android Auto aplikácií je možné tvoriť a čo ho odlišuje od Android Auto OS?

Peter ŠulyAndroid developer

Čo je to Android Auto?

Google oznámil Android Auto v roku 2014 na Google I/O ako platformu, ktorá prináša výhody smartfónov do informačno-zábavného systému vozidla. Jeho hlavným cieľom je minimalizovať interakciu so smartfónom počas jazdy. Prvá verzia Android Auto sa spoliehala na to, že vaše auto má rádio (HU) s obrazovkou. V roku 2017 bola vydaná samostatná aplikácia Android Auto pre smartphony a tablety. V dnešnej dobe majú smartphony s Androidom 10 alebo novším zabudovanú aplikáciu Android Auto.

Nastavenia smartfónu k službe Android Auto

Ako Android Auto funguje?

Existujú dva spôsoby, ako môže Android Auto fungovať.

Na displeji telefónu

Ak nemáte v aute kompatibilné rádio, môžete na smartphone alebo tablete použiť samostatnú aplikáciu Android Auto. Po spustení aplikácie sa zobrazí používateľské rozhranie vhodné pre autá. Navigácia v aplikácii je ľahká vďaka o niečo väčším prvkom používateľského rozhrania, ktoré minimalizujú množstvo nesprávnych kliknutí.

Na domovskej obrazovke uvidíte aktuálne prehrávanú hudbu alebo podcast, odporúčané miesta, kam ísť, alebo upozornenia. K dispozícii je tiež tlačidlo na úpravu nastavení Android Auto, a aj napr. Google Assistant, aby ste mohli používať hlasové príkazy.

Na displeji auta

Prípadne môžete použiť svoj informačno-zábavný systém kompatibilný s Android Auto (v súčasnosti je podporovaných viac ako 500 modelov a čoskoro by malo pribudnúť ešte viac). Spustenie systému Android Auto na displeji auta je jednoduché, stačí pripojiť smartphone pomocou kábla USB (niektoré telefóny tiež podporujú bezdrôtové pripojenie) a vaše aplikácie sa na ňom zrkadlia.

Na čo môžem použiť Android Auto?

1) Navigácia

Navigačné aplikácie umožňujú používateľovi napríklad sledovať živú premávku, nastavovať ciele alebo vyberať trasy. Mnohé z nich poskytujú hlasové navigačné pokyny do konkrétnych cieľov a určujú predpokladaný čas príchodu.

2) Komunikácia

Kontaktu môžete zavolať pomocou hlasových príkazov alebo pomocou číselnej klávesnice, taktiež môžete prechádzať zoznamom obľúbených kontaktov alebo posledných hovorov, aby ste ich rovno mohli znova vytočiť. Po prijatom hovore sa zobrazí upozornenie s informáciami o volajúcom.

Správy môžu byť počas jazdy skutočne nebezpečné. Android Auto sa stará o bezpečnosť vďaka schopnosti čítať prijaté správy a možnosti nadiktovať odpoveď.

3) Média

Ikona slúchadiel zobrazí zoznam všetkých kompatibilných mediálnych aplikácií, napr. aplikácie pre hudbu, rádio, podcast alebo audioknihy nainštalované vo vašom telefóne.

Aký je rozdiel medzi Android Auto a Android Automotive?

Terminológia môže byť trochu mätúca, takže vám vysvetlím v čom sa líšia. Android Auto je platforma fungujúca na telefóne používateľa, ktorá projektuje aplikácie iba na kompatibilné rádia (HU) cez pripojenie USB alebo bezdrôtové pripojenie.Android Automotive OS (AAOS) je novší operačný systém, ktorý je dosť podobný, ale s jedným hlavným rozdielom. Používateľ nepotrebuje telefón. Beží priamo na hardvéri vozidla. Android Automotive podporuje aplikácie vytvorené pre Android aj aplikácie vytvorené pre Android Auto

Aké typy aplikácií je možné vytvoriť pre platformu Android Auto?

Ak sa chystáte vytvárať aplikáciu pre Android Auto, musíte zohľadniť všetky požiadavky a obmedzenia spoločnosti Google. Platforma už poskytuje sadu štandardizovaných prvkov používateľského rozhrania a režim navigácie, ktoré budú fungovať v rôznych aplikáciách. Mali by ste iba prispôsobiť tieto prvky (napr. zoznam, mriežku, správu, hľadanie, ...) tak, aby vyhovovali vašim požiadavkám podľa potreby.

Aplikácie pre Android Auto nie sú obmedzené z hľadiska prvkov používateľského rozhrania, ale aj z hľadiska použiteľnosti. Tu je zoznam najzaujímavejších z nich:

  • aplikácia nezobrazuje animované prvky na obrazovke
  • aplikácia nezobrazuje textovú reklamu okrem názvu inzerenta alebo produktu
  • obrázky je možné zobraziť iba na určených miestach
  • aplikácia neobsahuje hry
  • používateľ by mal byť schopný dokončiť všetky úlohy v aplikácii v 5 alebo menej krokoch
  • a mnoho ďalších ...

Zdroj: support.google.com/androidauto/

Peter ŠulyAndroid developer