5. Oct 2021Insight

Dáta, mobilné aplikácie, bezpečnosť… Aj taký bol prvý rok partnerstva s Google DSC UNIZA

Developer Student Clubs je celosvetová platforma, ktorá vznikla a funguje pod záštitou Google. Združuje študentov po celom svete a jej hlavnou úlohou je prekonávať rozdiely medzi teóriou a praxou. DSC klub máme aj na Slovensku a sme hrdí, že sme hlavným partnerom od jeho vzniku.

Bruno GrinčMarketing

V GoodRequest veríme, že vzdelávanie je dôležité. Veríme, že práve na ňom záleží udržateľný rast a úspech. Preto sa snažíme naše vedomosti zdieľať rôznymi cestami, alebo podporovať komunity, ktoré takéto aktivity robia. Od nášho vzniku, kedy mnohí z nás boli ešte študentmi, spolupracujeme s univerzitami, organizujeme vzdelávacie akcie či odborné prednášky, ktoré študentom prinesú bližší pohľad na prax. DSC kluby, ktoré spájajú fanúšikov technológií, sú skvelým miestom na zdieľanie vedomostí.

Prvý a doteraz jediný DSC klub na Slovensku vznikol v polovici roka 2020 na Žilinskej univerzite. Odvtedy sme zároveň jeho hlavným partnerom. Vďaka študentskému klubu môžu študenti so záujmom o technológie rozvíjať svoje poznatky, objavovať nové oblasti, spoznávať nových ľudí s rovnakými záujmami či zdieľať svoje vedomosti. 
 

Čo sa nám s DSC podarilo za prvý rok?

DSC klub oslávil svoje prvé narodeniny. Tie okrem oslavy ponúkajú aj priestor na bilancovanie. Čo sme teda stihli počas pilotného roka? Máme za sebou 4 online eventy s názvom Online Talks. Tých sa zúčastnilo 11 rôznych speakrov z 8 rôznych spoločností. Nechýbal samozrejme ani GoodRequest tím a množstvo nabitých tém.
 

Online Talky #1

V prvom diely ste mohli spoznať DSC a FRI Club academy. Okrem toho prišli na stage aj prví speakri. Oliver z Payout predstavil jazyk Elixír, náš Android leader Jozef Kňažko sa venoval budúcnosti Android UI Jetpack Compose a Anna Sobolová z Hypérie uzavrela prvú epizódu s témou Agile & Scrum.

Online Talky #2

Druhý diel sa venoval stále populárnej a aktuálnej témy vo svete technológií - bezpečnosti. Opäť ste mohli počuť nášho Jozefa Kňažka, ktorý sa venoval bezpečnosti Android appiek. V tomto diely sa taktiež po prvý krát objavil anglicky hovoriaci spekaer - Tibor Csiba z Accenture, ktorý predstavil princípy kvantových počítačov a stav kvantového programovania 🔢

Online Talky #3

Zatiaľ jednoznačne najpočetnejší diel Online Talkov🚀, ktorý pripomínal svojim line-upom malú konferenciu. Tento diel otvoril Ján Valentik z IBM, ktorý sa venoval Flutteru a multiplatform vývoju mobilných appiek. Pred prestávkou prišiel na rad Martin Adamko, ktorý sharol svoje skúsenosti s React Native. Na svoje si prišli aj dizajnéri, o zlepšovaní UX v hernom priemysle prednášala Alžbeta z Pixel Federation. Na čo myslieť po skončení vývoja mobilnej aplikácie prezradil náš skúsený projekťák Tomáš Vrabček. Event uzavrel odborník na predaj a rozvoj podnikania Denis Rasulev.

Online Talky #4

Posledný diel sezóny bol venovaný dátam a ich využitiu. Talky otvoril Ľuboš Rabčan s témou Visual Analytics. Súčasťou online talkov bol taktiež náš DevOps lead Dušan Dragula, ktorý sa venoval  REDIS-u. O Power Bi a jeho využití vo firme predniesol biznis analytik Michal Slávik. Okrem toho sa koncept Online Talkov rozšíril o Panelovú diskusiu - aj vďaka nej patrí tento diel medzi najobľúbenejšie. 💪
 

Výsledky

Hlavnou úlohou GDSC je knowledge sharing a priblíženie praxe, preto veríme, že sú tieto aktivity prínosné pre komunitu.  Aké sú teda výsledky? Viac než 1880 zhliadnutí s celkovou dobou pozerania viac než 630 hodín. Vo feedbacku od účastníkov sa najčastejšie skloňuje rozširovanie obzorov a praktické tipy do života.
 

Čo nás čaká v budúcnosti?

GDSC zostáva a plánuje rozšíriť svoju komunitu. To najmä vďaka spolupráci s ďalšími Slovenskými univerzitami, či rozšírením svojich aktivít. Od nového roku sa budú môcť študenti vďaka otvoreným prihláškam stať súčasťou klubu a získať tak možnosť zapojiť sa do komunitných projektov doma ale aj v zahraničí.

Okrem obľúbených Online Talkov sa môžeš taktiež zúčastniť informačných akcií k Google Solution Challenge a zapojiť sa do tejto iniciatívy zameranej na 17 cieľov trvalo udržateľného rozvoja 🌍.

Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a veríme, že pomôžeme študentom a fanúšikom technológií  naštartovať svoju kariéru.

Bruno GrinčMarketing