30. Nov 2021Business

Scrum retrospektíva - 4 najlepšie online nástroje pre remote tímy

V našej sérií článkov o retrospektíve sa dnes pozrieme na online nástroje, ktoré by aj tebe mohli pomocť pri práci s remote tímami. Remote tímy sú častejším javom, ako sa môže na prvý pohľad zdať, či už kvôli pandémií alebo kvôli medzinárodným tímom. My nie sme výnimkou a preto sa chceme podeliť o online nástroje, ktoré využívame na retrospektívu my a mohli by padnúť na užitok aj tebe.

Veronika MartiškováProject Manager

Všetky nástroje, ktoré nájdeš v tomto článku sú free a nemajú trial verzie a ani obmedzený počet používateľov či retrospektív. Každý z nástrojov má síce aj platenú verziu a tak si rôzne funkcionality môžeš dokúpiť (preto je možné, že narazíš aj na trial verziu, ale ak sa prihlasíš napr. cez gmail, tak prejdeš do free space-u). Existuje mnoho ďalších nástrojov, ktoré možeš používať na podporu online fungovania ako videokonferencie cez Slack či Teams. Nástoje, ktoré nájdeš v tomto článku sú však primárne požívané len na facilitáciu Agile / Scrum Retrospektívy.

Parabol

Parabol je komerčný tool pre online Retrospektívu a je nadizajnovaný tak, aby spojil remote tímy. Každá fáza meetingu je vytvorená tak, aby na nej participoval celý tím spoločne. Nápady a názory na boarde pritom zostávajú anonymné, čo nabáda k väčšej otvorenosti. Nástroj je veľmi dobre štrukturovaný a preto je retrospektíva celkom jednoducho manažovaná.

Na začiatku si vieš vybrať board, ktorý ti vyhovuje a tiež vieš tím naladiť milým icebreakerom, ktorý je generovaný automaticky. Parabol umožňuje zaslať výstup z mítingu priamo do emailu alebo Slacku. Je tam možná integrácia s Jirou a GitHub-om.

Celkové hodnotenie 4.8/5

Hlavné výhody používania služby Parabal, ako: integrácie, šablóny, open source a mnoho ďalšieho

MetroRetro

MetroRetro je iné v tom, že nemá build-in štruktúru, ako tie predošlé ale poskytuje takmer úplnú voľnosť. Všetko sa odohráva na jednom boarde, na ktorom si dali vývojari záležať. Je tam možnosť vybrať si z niekoľkých boardov, prípadne si vytvoriť svoj vlastný board. Ponúka pekné grafické rozhranie, ktoré je veľmi intuitívne. Generované nápady opäť zostávajú anonymné, vo forme sticky notes. Plusom tohto nástroja je aj to, že board sa automaticky ukladá, čiže v prípade nutnosti môže tím board vyplniť vopred vo funkcii "hide notes" a na mítingu sa môžu nápady zverejniť. Takto viete ušetriť čas a využiť míting už len na diskusiu.

Nevýhodou je, že sa dá exportovať len ako CSV alebo Json a nie je integrovaný s inými nástrojmi. Avšak, stačí sa jednoducho prihlásiť cez Google účet a môžete začať.

Celkové hodnotenie: 4.7/5

Šablóny retrospektívy na posúdenie nedávnej práce a identifikáciu zlepšení

Reetro

Reetro je podobný nástroj, ako Parabol či Retrium, avšak, nie je tak dobre štrukturovaný. Ako všetky nástroje, ktoré sú vyššie spomenuté aj tento má možnosť nastaviť si anonymné pridávanie nápadav, zdieľať board s ostatnými členmi tímu, vytvárať action item. Tento nástroj má možnosť využívať aj GIFká, čo sa na prvý pohľad javí ako skvelý nápad, avšak je treba si dať pozor, aby sa retrospektíva nezvrhla na GIFkospektívu.

Board sa dá exportovať, ako docx, xlsx.

Celkové hodnotenie 3.6/5

FunRetrospective

FunRetrospective je nástroj, ktorý je vytvorený na Node.js a ponúka veľmi jednoduchý board. Netlačí vás do nejakej šturuktúry mítingu, práve naopak. Jediné, čo vám ponúkne je board, kde si viete prepísať názvy stĺpcov, ako uznáte za vhodné a tiež si viete meniť farby. Nie je tu žiadny explicitný ukladací mechanizmus, ale možete sa ku svojmu boardu vrátiť, ak si skopírujete url adresu, prípadne si viete board exportovať v textovom formáte.

Výhodou je to, že v ňom viete viesť veľké množstvo rôznych formátov retrospektívy, nevýhoda je, že máte stále v podstate ten istý, jednoduchý board a tiež nie je vidieť koľko členov tímu je prihlásených.

Celkové hodnotenie: 3/5

Zaujíma ťa SCRUM? Do tímu hľadáme nového parťáka!

Veronika MartiškováProject Manager