16. Jul 2020Business

Man-day rate. Je pri výbere partnera skutočne najdôležitejší?

Jednou z prvých otázok, ktoré prichádzajú od klientov je to, aký je u nás man-day rate. Je to pochopiteľné. Peniaze a náklady sú rozhodujúce pre každý projekt, nakoľko definujú návratnosť investície a v podstate aj to, či sa projekt vôbec začne alebo nie. Táto informácia je určite dôležitá, ale je skutočne tou najdôležitejšou?

Pozreli sme na to bližšie a myslíme si, že to tak nie je. Tu je niekoľko faktorov, ktoré je vhodné okrem man-day rate zvážiť a vyhodnotiť. Vybrali sme 3 najdôležitejšie faktory, na základe ktorých by ste mali vybrať firmu pre svoj projekt, ktorý zmení svet.

1. Odporúčania

Pozrite si bližšie projekty na akých firma, ktorú ako partnera zvažujete pracovala. Stredne veľká firma určite pracovala na mnohých projektoch a niektoré z nich by mohli byť porovnateľné s riešením pre vás. Venujte tomu čas. Prezrite si, ako realizované riešenia vyzerajú a ako fungujú. V prípade vývoja mobilných aplikácií skontrolujte aj relevantné recenzie v App Store a Google Play. Pri GoodRequest si to môžete overiť na aplikáciách, ako napríklad Bistro.sk alebo Tatrabanka . Svoj názor nezakladajte iba na prípadových štúdiách. Je faktom, že poskytujú skvelý prehľad a perspektívu, no vyskúšajte a preverte, ako tieto riešenia fungujú v reálnom živote. Stiahnite si aplikáciu, prejdite na webovú stránku a testujte.

Taktiež odporúčame požiadať o kontakty na projektových manažérov na strane klienta. Seriózna firma by s poskytnutím kontaktov nemala mať problém. Rozhovory vám môžu poskytnúť lepšiu predstavu, než stovky strán prezentácií. A na záver - ak máte v tejto oblasti akékoľvek kontakty skúste ich požiadať o spätnú väzbu. Pozitívna osobná skúsenosť stále funguje najlepšie.

Pri výbere partnera je taktiež veľmi dôležité zamerať sa na industry check. Musíte si byť istí, že vendor rozumie odvetviu, v ktorom pracujete. Znalosti, ktoré má o vašom odvetví, sú dobrým indikátorom toho, ako dobre vám bude schopný pomôcť s vaším projektom.

Spoločnosť pre vývoj mobilnych aplikacii vyberajte aj na základe odporúčaní

2. Dlhodobé hľadisko

Nepozerajte sa na obchod či projekt ako na jednorazovú záležitosť. Vnímajte ho za dlhodobý vzťah. Je prioritou urobiť všetko rýchlo a lacno? V poriadku, dá sa to. Treba však očakávať aj kvalitu na takej úrovni. Všetci chceme, aby projekty, na ktorých pracujeme rástli. Nezáleží na tom, či sa na to pozeráme z pohľadu klienta alebo dodávateľa. Dajte si na výbere svojho partnera záležať, pretože s ním chcete roky pracovať. Zvážte, či v minulosti realizoval projekty, ktoré rastú a či sa ich používatelia pohybujú v stovkách, tisíckach, alebo na miliónoch. Overte, či sú pripravení prispôsobiť sa vám nielen z hľadiska infraštruktúry, ale aj z hľadiska riadenia a kvality. SLA by mala byť jednou z prvých spoločne diskutovaných vecí. Pýtajte sa. Ak sú pripravení a skúsení z odpovedí budete mať od začiatku dobrý pocit.

Na tvorbu webových a mobilnych aplikacii je potrebne mysliet aj z dlhodobého hľadiska

3. Tím

Práve ľudia vytvárajú, budujú a udržiavajú váš projekt. Zároveň je to tím, kto vytvára image firmy, s ktorou plánujete pracovať. Verte tomu alebo nie, ľudia sú tým najcennejším čo váš budúci partner . A to je dobré. Teraz musíte už len zistiť, či je tento tím schopný realizovať váš projekt a aká príjemná bude spolupráca s ním. Preverte ich a zistite si o nich viac. Napríklad na LinkedIn. Pozrite sa na ich zručnosti, projekty na ktorých pracovali, príspevky ktoré publikovali a všeobecne, aký pocit vo vás zanechali. Potrebujete odborníkov, ale aj spoluhráčov. Tím, ktorý spolupracuje a na ktorý sa môžete spoľahnúť. Vždy prídu nejaké výzvy. Vezmite si k sebe na palubu A-hráčov a všetko prekonáte. :) Nemali by ste tiež zabudnúť na industry check.  Uistiť sa, že vendor  rozumie danému odvetviu, je mimoriadne dôležité.

The most important factor at a partner is a capable team

Na konci dňa je vždy najdôležitejšia hodnota, ktorú z partnerstva získate. Pre vás ako klienta by mala byť v ideálnom prípade definovaná niektorými z KPI. Tj.:

  • čas na dosiahnutie očakávaných výsledkov,
  • zložitosť funkcií,
  • kvalita kódu,
  • kvalita používateľského zážitku,
  • stabilita,
  • flexibilita vášho partnera,
  • spokojnosť s komunikáciou...

Niektoré sú však ťažšie definovateľné, takže sa nemusíte báť spoliehať sa aj na svoj vnútorný pocit. Man-day rate je dôležitý a veľa vám povie. Nikdy však nepodceňujte Odporúčania, Dlhodobé hľadisko a Tím.

Zaujíma vás, ako sme obstáli my?

 

Tomáš Lodňan CEO