2. Jun 2021iOS

Čo by si mal Apple vziať z Google I/O na WWDC21?

Je to opäť časť roka, kedy sa väčšina vývojárov a nadšencov pre mobilné zariadenia nadchne pred letom. Google I/O už začal a do WWDC je už len pár týždňov. Už som si sľúbil, že nenainštalujem nadchádzajúcu beta verziu systému iOS 15, a môžete sa staviť, že tento sľub poruším v prvý deň.

Môj pôvodný plán bol zhrnúť veci z Google I/O, ktoré si získali moju pozornosť z pohľadu používateľa / iOS developera. Ale môj prvý dojem bol, že by som mal radšej zmeniť názov na „Čo si vzalo Google od Apple na Google I/O?" 😆 Nehovorím o novom dizajnovom systéme Material You, ktorý je ako každý sezónny a neustále sa meniaci dizajn ako móda. Áno, vyzerá pekne, sviežo, ale chvíľu potrvá, kým ho budeme pravidelne vidieť v "divočine". Tiež nejdem príliš hlboko do vývojárskych vecí, na GoodRequest na to máme ďalších odborníkov. Hovorím viac o funkciách, aplikáciách a niektorých veciach pod kapotou.

Google I/O 2021 prezentácia

CarKey - s Androidom 12 niektoré telefóny rady Pixel a Galaxy dostanú možnosť byť použité ako digitálne kľúče od auta. Niečo dostupné pre telefóny iPhone od verzie iOS 13.4, ktorá bola vydaná pred niekoľkými mesiacmi. Ale nebojte sa, vaše auto to aj tak pravdepodobne nepodporuje. 🤷

Private Compute Core - sandbox v systéme Android, ktorý bezpečne uloží citlivé údaje používané pri strojovom učení. To je skvelé, ochrana osobných údajov je vždy dobrá vec, ale znamená to tiež, že moje údaje nie sú bezpečne na Androide uložené? 🤔

Wear - Google sa zúfalo snaží dohnať Apple WatchOS. Najskôr si kúpili Fitbit a teraz zlúčili Wear OS s Tizen od Samsungu iba do Wear (alebo TizenWear od Fitbit 😄). Bude to stačiť? Iba čas ukáže. ⌚️

Povolenia - Android 12 dostane indikátory používania mikrofónu alebo fotoaparátu, približné sledovanie polohy, povolenie polohy „Pri používaní aplikácie" a ďalšie funkcie, ktoré by ste mohli poznať, ak ste používateľom systému iOS. Sú tu aj funkcie (teraz prichádza zlomový bod 😉), ktoré si získali moju pozornosť, a rád by som niečo podobné videl na WWDC. K dispozícii je nový hlavný panel ochrany osobných údajov a rýchle nastavenie na dočasné globálne vypnutie prístupu ku kamere alebo mikrofónu pre všetky aplikácie. 📵

Fotografie - telefón používam ako hlavný fotoaparát, takže kvalita nasnímaných obrázkov je pre mňa skutočne dôležitá. Google sa v posledných rokoch pri fotení a spracovaní fotografií zlepšil. Páči sa mi, že sa to ešte vylepšuje pomocou animovaných fotografií (odlišný prístup, ale podobné výsledky ako živé fotografie v systéme iOS), vylepšená reprodukcia rôznych odtieňov pokožky a uzamknutý priečinok pre súkromné ​​fotografie.

Mapy - oblasť, kde by sa spoločnosť Apple mala najviac inšpirovať spoločnosťou Google sú Mapy. Mapy Apple sa zlepšujú, ale kvalita služieb nie je ani zďaleka taká, ako Mapy Google (aspoň tu v Európe nie). Mapy Google dostávajú AR vylepšenia, poukazujú na miestne POI, zobrazujú rušné oblasti v mestách a zobrazujú rôzne POI v rôznych časoch dňa.

LaMDA - nový jazykový model, s ktorým môžete začať konverzáciu takmer so všetkým (dokonca aj s Plutom 😃 ). Stále je vo vývoji. V budúcnosti sa bude používať na každú konverzačnú interakciu v rámci služieb Google. Nemusím poukazovať na to, že Siri je stále trochu mizerný a dúfajme, že si to konečne všimol aj Apple a niečo s tým urobí.

Google Workspace - toto nesúvisí s iOS alebo Android, ale tak ako my v GoodRequest používame Google Workspace každý deň (alebo dokonca každú hodinu 😃) bol pre mňa vrcholom Google I/O. Zdá sa, že Google konečne berie svoju sadu produktivity vážne a ohlásil iniciatívu „smart canvas". Zvyšuje prepojenie produktov Workspace, napríklad môžete začať hovor Meet priamo z Dokumentov, Tabuliek alebo Prezentácií.

Myslíte si, že Apple nájde odpoveď na niektoré z nových funkcií systému Android 12 a ďalších služieb? Daj mi vedieť!

Marek ŠpalekCTO