8. Apr 2021Business

Všetko o dizajne a vývoji mobilných aplikácií v podcaste s Tonym Dúbravcom

Ako to vyzerá v praxi pri vývoji mobilných aplikácií v digitálnom štúdiu GoodRequest? Náš Lead dizajnér Michal Sleziak sa na túto tému rozprával v podcaste Doba Digitálna s Tonym Dúbravcom.

GoodRequest FamilyLead, Build, Unite

Podcast Doba digitálna je o marketingu, sociálnych sieťach, mobilných aplikáciách a o všetkom, čo je témou v dnešnej dobe. V #10 epizóde je hosťom náš Lead dizajnér Michal Sleziak. Venoval sa téme, ktorá je nám blízka - spájaniu technológií a dizajnu do mobilných aplikácií.

Premýšľaš, či si podcast vypočuť? Vyberáme pár momentov, ktoré možno presvedčia.🎙

Kedy web nestačí a je potrebná mobilná aplikácia?

Hranica nie je jasná. A odpoveď celkom komplexná. V prvom rade je potrebné mať špecifický use case, ktorý sa v aplikácií robí výrazne lepšie ako na webe. V podcaste zaznie niekoľko konkrétnych príkladov z praxe. A tiež pomôcok, ktoré poslúžia pri rozhodovaní a vyhodnocovaní: 

  • Riešia reálny problém alebo potrebu ľudí, ktorú chcú riešiť
  • Biznisová rentabilita, čiže riešenie je biznisovo validné a ľudia sú ochotní za to zaplatiť
  • Technológie - projekt je technologický efektívne realizovateľný s ohľadom na čas a financie

Primárne ide o to, či sa daná aktivita vykonáva zásadne lepšie prostredníctvom mobilnej aplikácie. Dobrý use case by mal predstavovať repetitívnu činnosť, ktorú používateľ vykonáva pravidelne, vyžaduje od nej rýchly priebeh, dobrý UX zážitok a jednoduchosť. Fajn príkladom môžu byť fintech služby- ako mobilné bankovníctvo Tatra banka, alebo donáška jedla ako Bistro.sk

To, čo nasleduje ak projekt tieto kritéria nespĺňa, riešime podrobnejšie v podcaste.

Vypočuj si celý podcast na Spotify:

Ako prebieha vývoj mobilnej aplikácie?

Nie je to jednoduchý proces a závisí vždy od špecifík produktu, ktorý chcete dostať na trh. Základy stoja vždy na kontakte a company-client fit.

Pokiaľ si sadneme nasleduje fáza analýzy kde sa snažíme ísť do hĺbky problému. Po analýze nasleduje dizajn, kde sa snažíme vytvoriť konkrétne riešenie, ktoré protypujeme a testujeme na používateľoch, zbierame feedback, iterujeme ho až do štádia, keď zistíme že produkt je ergonomicky v poriadku a ľuďom dáva zmysel. Potom prechádzame do fázy vývoja.

Táto fáza závisí na komplexnosti produktu. Snažíme sa k vývoju mobilnej aplikácie pristúpiť čo najviac agilne a po častiach. Aby sme čím skôr videli verziu produktu iterovať priamo s používateľmi. Pretože je rozdiel testovať dizajn a finálnu mobilnú aplikáciu.

Po vývoji prichádza rad na testovanie. Dôležitá fáza v dnešnej hyper konkurenčnej dobe. Používatelia veľmi nároční a každá chyba môže stať veľa. Následne púšťame appku do pilotnej prevádzky. Ak prebehne v poriadku ideme "na ostro" do sveta.

Vypočuj si celý podcast na Apple Podcasts

Čo sú najdôležitejšie piliere vývoja, na ktoré sa vývojári sústreďujú?

Od začiatku vývoja mobilnej aplikácie musí stáť uprostred toho procesu používateľ aplikácie. A to sa nesmie nikdy zmeniť. Čo sa technológií týka, netreba podceniť integrácie. Tie vedia byť problémové. Pri stavaní (existujúceho) riešenia je náročné vzhľadom na existujúcu infraštruktúru nič neopomenúť a nevynechať. Aby aplikácia fungovala konkurencie schopne voči tým, čo ju stavali na zelenej lúke. Okrem toho nepodceniť bugy a škálovanie záťaže.

GoodRequest FamilyLead, Build, Unite