2. Feb 2021Insight

Hackathon 2021: Open Source edition

Nový rok je tu! To je pre našu .gr family jasné znamenie, že odkladáme dizajn a vývoj digitálnych produktov na 48 hodín a venujeme sa Hackathonu, ktorým tradične štartujeme nový rok v kreatívnom a tímovom duchu. Poďte sa s nami pozrieť, ako sa nám darilo.

GoodRequest FamilyLead, Build, Unite

Digitálny Hackathon v digitálnom štúdiu

Hackathon je súčasťou GoodRequest už od roku 2015, kedy sme si ho obľúbili a zistili, že pre tím aj komunitu má naozaj zmysel. Odvtedy si drží stabilné miesto medzi našimi 🔝 tímovými aktivitami.  Zároveň je jednou z troch najväčších udalostí nášho digitálneho štúdia počas roka.

Hackathon patrí medzi obľúbené benefity našej .gr family, ktorý nám umožňuje vkročiť do nového roku mimo bežnú náplň práce a pracovný kolektív s veľkou dávkou kreativity a entuziazmu. To v našom digitálnom štúdiu znamená, že na 2 dni odložíme dizajn, vývoj aplikácií, tvorbu informačných systémov, meetingy a všetko, čo tvorí náš bežný pracovný deň. Pričom riešenia, ktoré za 48 hodín vzniknú často dokážu zlepšiť a zjednodušiť procesy nielen v GoodRequest, ale tento rok aj prispieť do IT komunity. Pretože tohtoročnou témou Hackathonu bol Open Source🔓!

Pozrite sa, ako sa nám darilo vminulom roku na Hackathone 2020.

Náš prvý Online Hackathon!

Vzhľadom na súčasnú situáciu, sme sa museli aj my prispôsobiť. Hackathon sme v žiadnom prípade nechceli vynechať, tak sme sa ho rozhodli usporiadať online. Tvorba tímov prebiehala tak ako zvyčajne. Každý sa mohol prihlásiť s vlastným projektom alebo sa pridať do už existujúceho tímu. Jednotlivé projekty teda vznikali podľa toho, či mal niekto nápad, alebo sa chcel na nejakom podieľať. Stačilo sa prihlásiť jednoduchým formulárom.

Our first online hackathon 2021

Tento rok sme síce prišli o spoločné raňajky, avšak namiesto toho sme si Hackathon užívali z pohodlia domova a pripájali sa z celého Slovenska, čo môžete vidieť aj na tejto mape. :)

 

Viac k organizácií online hackathonu sa dozviete čoskoro!

Open Source a dva dni plné zábavy!

Na tento roksme si vybrali tému Open Source. Pod tým si môžeme predstaviť napr.:

  • vytvorenie online kurzu
  • vyriešenie problémov na StackOverflow
  • vytvorenie verejného templatu na Confluence/Figmu
  • vytvorenie pluginu do tvojho IDE
  • príspevok do existujúceho open-sorce projektu
  • vytvorenie nového open-source projektu
  • vytvorenie si vlastnej komunity

Týmto spôsobom by sme chceli dosiahnuť to, že tohtoročná téma bude reflektovať potreby firmy, ale taktiež, aby sme týmto spôsobom odovzdali niečo komunite. A môžem Vám povedať, že je sa načo tešiť :)

Náš ostrieľaný tím už čo to za sebou má a tohtoročný Hackathon bol už náš šiesty v poradí. ❤️Harmonogram nášho dvoj dňového maratónu je na obrázku nižšie. :)

2021 Hackathon schedule

Priorita číslo 1? Prínos pre IT komunitu!

Tento rok sa podarilo vyskladať až 13 tímov. Zapojili sa takmer všetci od programátorov cez dizajnérov až po manažment. 

Tu si môžeš pozrieť, čo sme si tento rok vymysleli :

  1. *APIDOC ANNIHILATOR - Projekt na zlepšenie dokumentácie projektov. Táto vychytávka nám pomôže urýchliť vývoj o 5 až 10%. Samozrejme všetko bude open-source :)
  2. React PageBuilder Package - Vo firme už dlho hľadáme spôsob, ako do projektu pridať nástroj na správu statického obsahu. Tento projekt by nám to mal umožniť. 
  3. Nástroj na automatické     lokalizovanie stringov - Všetci vo firme chceme byť čo najefektívnejší a hľadáme spôsoby, ako to spraviť. S týmto nástrojom budeme vedieť automaticky prekladať stringy, čo nám výrazne zrýchli čas potrebný na dokončenie projektu.  
  4. iOS Project Template - Nastavenie základnej konfigurácie projektu nám zaberá kopec času. Preto sme sa rozhodli si to uľahčiť a vytvoriť nový iOS Project Template ušitý priamo pre nás. 
  5. GoodProcess - Čím viac rastieme, tým ťažšie je si vo firme ustrážiť niektoré procesy. Preto sa náš CEO Tomáš Lodňan spolu s Martinom Macíkom  rozhodli tieto procesy zmapovať. Určite od nás môžeš čakať článok, ako to urobiť a taktiež ti dáme zopár tipov, ako to robiť, čo najlepšie :) 
  6. Template PM procesov - Vo firme sa nám pravidelne opakujú niektoré procesy, a tak sme si povedali, že by asi bolo dobré dať tomu nejakú štruktúru, a tak sme si vytvorili template PM procesov, ktorý by sme chceli do budúcna používať.
  7. Kotlin zoom knižnica - Chceli sme doplniť knižnicu, ktorá by nám pomáha s vnorenými immutable dátovými štruktúrami. Tento projekt ti určite čoskoro predstavíme podrobnejšie. :)
  8. GooRu (Onboarding bot na Slack) - Máme veľa nových kolegov. Neskutočne sa z toho tešíme! Len Katku máme iba jednu. A aby sme počas onboardingu na nič nezabudli, zachovali zážitok a zároveň nezahltili nových členov tímu naraz množstvom informácií tvoríme GooRou. Slackbota, ktorý všetky tieto body zvládne.
  9. Gamifikácia vzdelávacieho     procesu informatiky - Učenie môže byť niekedy fakt nuda, a tak sme si vo firme povedali, prečo to neurobiť kúsok lepšie. Tento projekt by mal umožniť stredoškolákom sa čo najzábavnejšou formou naučiť programovať.
  10. Monitorovanie backendu - definovanie metrík, nájdenie relevantných toolov Keďže sa chceme stále zlepšovať potrebujeme vedieť, čo     sa práve deje. Týmto projektom by sme si chceli definovať presné metriky a taktiež nájsť nejaké tooly, ktoré by nám vedeli pomôcť.
  11. Figma project template - Vytvorenie vzorového a univerzálneho Figma projektu, vďaka ktorému bude forma a štruktúraprojektov naprieč firmou jednotná. Pomôže to prehľadnosti a efektívnosti v dizajn tíme a zároveň zjednoduší prácu programátorom.
  12. GoodFormatter 2.0 - Pre nás špecifický GoodFormatter už potreboval update, a tak sme si povedali, že toto je asi najlepšia príležitosť. Chceli sme ho ešte viac optimalizovať a rozšíriť mu možnosti, ktoré by boli zamerané pre náš Android tím 
  13. Zlepšenie performace-u React     aplikácií - Keďže pre nás je performance dôležitý, v tomto projekte sme sa rozhodli,     čo najviac zlepšiť React aplikácie, čo nám pomôže zlepšiť skóre v tooloch ako napr. Google Page Speed Insights. 

Projekty boli tento rok vážne super, a v nasledujúcich týždňoch vám ich predstavíme určite viac.

Tento rok sme bohužiaľ nemohli byť spolu, ale aj napriek tomu sme snažili zachytiť náš premiérový online hackathon prostredníctvom objektívu.

Collage from the office Hackathon 2021

‍Traja víťazi, nikto porazený

Rovnako ako minulý rok, aj tento sme sa rozhodli oceniť účastníkov hackathonu v troch kategóriách. Hodnotenie projektov mal na starosti tím skúsených vývojárov, dizajnérov a manažmentu, teda členovia gr. family

Hlasovanie bolo organizované prostredníctvom Google Meet, ihneď po strhujúcich a dychberúcich prezentáciách. :)

Hlasovaniasa zúčastnilo 42 porotcov a určili nasledujúcich víťazov.

Najväčší prínos

V kategórií najväčší prínos sa podarilo zvíťaziť 🥇4 člennému hviezdnemu Backend tímu, ktorý sa zameral na tému Automatizácia generovania API dokumentácie. Ich riešenie sľubuje značnú úsporu času venovaného dokumentácií. O čom svedčí aj ich tímové motto na obrázku nižšie. :D

Najvacsi prinos hackathon 2021

Najlepšia prezentácia

Cena za najlepšiu prezentáciu skončila v rukách dvojice z Android tímu, ktorá sa venovala zvýšeniu spoľahlivosti a čitateľnosti kódu. Pričom ich prezentácia stiahla našu pozornosť prostredníctvom hlbokých úvah a ukázala, žeani po roku nestratila zmysel pre humor a zanietenie pre prezentovanie.

Najlepší nápad

Triumf vkategórií najlepší nápad získal päťčlenný tím, zložený z Android a Frontenddeveloperov a marketingu. Táto skupina odviedla výbornú prácu na gamifikačnom nástroji pre študentov, ktorému ešte určite budeme venovať pozornosť!

Cieľ splnený

Síce nie všetci stihli dokončiť svoje projekty počas dvoch dní, no držíme im palce, aby sa tak stalo v najbližších dňoch a týždňoch. Niektoré riešenia sa totiž ukázali ako natoľko komplexné, že 48 hodín je na prebehnutie cieľovou rovinkou málo.:). Všetky sa však pokúsime v najbližšiej dobe v rámci "seriálu" #opensourcemonday zverejniť a podeliť sa.

Avšak aj napriek tomu, že máme 3 víťazov, nikto nie je porazený. Hlavným cieľom Hackathonu v GoodRequest je pozdvihnúť chuť do práce, tímového ducha a zabaviť sa. Čo ukázali aj chalani z tímu 12.

Nezabudnite sa pozrieť, ako vyzeral rok 2020 vGoodRequest.

GoodRequest FamilyLead, Build, Unite