20. May 2022Insight

Podcast Fuckupy v IT: Prečo by sme nezvládli vývoj vlastného digitálneho produktu?

Technologický podcast Fuckupy v IT jednoznačne patrí medzi tie najobľúbenejšie a najpočúvanejšie v GoodRequest. Okrem mnohých situácií, ktoré sú často úsmevné, sa poslucháč dozvie cenné rady a ponaučenia zo života tých najpovolanejších v IT svete.

Tentokrát si autor a moderátor podcastu Matěj Kotrba pozval a vyspovedal mňa. S poslucháčmi som sa podelil o naše skúsenosti z pred viac ako 4 rokov, keď sme sa po mnohých úspešných projektoch pre klientov rozhodli vyvinúť vlastný digitálny produkt - Dashboard.

Úskalia vývoja vlastného produktu

Takmer každá servisná spoločnosť si tento príbeh zažila a inak tomu nebolo ani u nás. V našom prípade išlo o time tracking appku. Pomerne rýchlo sa nám podarilo vytvoriť MVP, ktoré fungoval, ale hlbšie sme sa nad ním nezamysleli a nepozerali sme sa na produkt z hľadiska dostupných riešení a požiadaviek trhu.

Dashboard sme implementovali a začali používať, ale z viacerých dôvodov sme neboli schopní produkt ďalej aktívne rozvíjať. Vývoj nových funkcionalít väčšinou riešili vývojári, ktorí na to mali aktuálne čas, a mnohokrát to boli juniori, ktorí nastúpili do spoločnosti,  čo v kombinácii s viacerými faktormi viedlo k postupnému, avšak neudržateľnému zvyšovaniu technologického dlhu.

Okrem dôvodov, kvôli ktorým náš vlastný produkt zlyhal sa v podcaste taktiež dozvieš, akoby sme k vlastnému projektu pristupovali teraz, čo a prečo by sme zmenili, či na základe čoho sme sa rozhodli projekt ukončiť a mnoho ďalšieho.

Celý podcast si môžete vypočuť na Spotify a Apple Podcasts:

Máš záujem o ďalšie informácie zo sveta GoodRequest? Vypočuj si podcast Silná káva, kde hovorím o vzniku a súčasnom fungovaní GoodRequest Academy.

A pre zvedavých som našiel náhľad Dashboard-u 👇

Marek ŠpalekCTO