30. Nov 2021Insight

Čo je GoodRequest Academy a ako vznikla?

Vzdelávanie je jeden z najlepších spôsobov, ako vrátiť hodnotu späť do komunity a zároveň sa posúvať vpred ako jednotrlivec, tím či firma. Aj preto sme okrem spolupráce so školami, podpory organizácií či vedenia workshopov založili GoodRequest Academy. O jej príbehu som sa rozprával s Andrejom Hrabovským v podcaste Silná káva.

Ako vznikla GoodRequest Akadémia?

GoodRequest vznikol pred 8 rokmi, čo je v oblasti IT veľmi dlhá doba. Už vtedy sme sa venovali vývoju mobilných aplikácií, ale keďže v tej dobe boli štandarne dostupné tlačítkové mobilné telefóny, nebolo ani také množstvo developerov. Keďže sme boli mladá začínajúca firma, nemali sme prostriedky osloviť zahraničných developerov, preto sme siahli do študentských radov a začali si vychovávat vlastných vývojárov. Prvú akadémiu sme robili v spolupráci so Žilinskou univerzitou. Prebiehala formou prednášok a workshopov, kde sme študentov učili vyvíjať mobilné appky, vtedy ešte na platformy iOS a Windows Phone.

Na ďalších akadémiach sme spolupracovali s Azetom, ktorý je rovnako ako my Žilinskou firmou a riešili sme podobné problémy. Zháňali sme vývojarov a keďže informatika sa vyvíja veľmi rýchlo a mobilný svet ešte 2x rýchlejšie, školy nevedia flexibilne reagovať. Napríklad už len schvaľovanie predmetov a skrípt trvá veľmi dlho a my sme chceli flexibilnejšie riešenie. Preto sme si začali ľudi vychovávať sami. Neskôr sme prešli do foriem, kde sme našli už jemne skúsených programátorov a pomohli smi im prejsť na mobilný vývoj.

Aktuálne sa GoodRequest Academy venuje hlavne študentom. Ide o jednoduchšie zadania pre študenta, ktoré dokáže vyriešiť za pár dni alebo týžňov a dostane za to odmenu. Minimálne každý účastník dostane baliček s vecnými cenami alebo darček a podobne a ten najlepší získa finančnú odmenu a v niektorých prípadoch aj ponuku stáže a priestor na rozvoj svojho talentu v rámci našej firmy.

Čo bolo dôvodom založiť Akadémiu?

Okrem kapacitných potrieb v začiatkoch, je to aj o odovzdávaní vedomostí späť do komunity. Aj keď sa to nezdá, vyžaduje si to veľa energie, času a prípravy. Preto sme zmenili formu. Pokiaľ u nás vo firme vznikne menší problém alebo priestor pre inováciu a nestíhame si ho riešiť vo vlastnej réžii, spracujeme ho do zadania a poskytneme tak priestor účastníkom akadémie, nech si vyskúšajú úlohu z reálneho života. Zatiaľ majú účastníci voľné ruky pri výbere technológií, čiže môžu zadanie riešiť v prostredí, v ktorom sa cítia najkomfortnejšie a potom im s tým vieme pomáhať ďalej.

Ďalším "problémom" je, že školy dajú študentom veľa teoretických základov a pripravia ich v mnohých smeroch, ale my sme tak špecificky orientovaní, že si musíme jednotlivcom poskytnúť dodatočný priestor, aby sa špecializovali a nabrali skúsenosti v konkrétnom smere. Napríklad, keď ide o čerstvých absolventov, tak im chceme dať vedomosti, ktoré ešte na škole nezískali. Výhodu našich zadaní je, že účastníkov zavedú do praxe a ukážu im, ak to funguje v živote.

Ako sa môžeš do GoodRequest Academy zapojiť?

Zadania vznikajú situačne na základe reálnych problémov, ktoré v GR riešime. O novom zadaní vždy informujeme cez naše komunikačné kanály, preto je ideálne sledovať naše sociálne siete (nájdeš nás na Facebooku, Instagrame či LinkedIne) alebo odoberať náš newsletter. Zadanie samozrejme nájdeš aj na našom webe v sekcii GoodRequest Academy, kde nájdeš aj staršie zadania a vytvoriť si tak predstavu, čo ťa čaká. Keď nájdeš zadanie, ktoré ťa zaujme, stačí sa už len prihlásiť, vypracovať zadanie a počkať na vyhodnotenie🏅.

Ak sa chceš dozvedieť viac o GoodRequest Academy alebo o mne vypočuj si celý podcast Silná káva ⬇️

Marek ŠpalekCTO