16. Feb 2021Insight

Ako zorganizovať online Hackathon

Create. Challenge. Together. Možno to neviete, ale toto sú naše firemné hodnoty, a nenájdem akýkoľvek iný event, ktorý by ich lepšie obsiahol ako náš hackathon.

Create

Primárnym cieľom hackathonu je vyriešiť nejaký problém vytvorením niečoho nového, niečoho jedinečného, ​​niečoho, čo máte v hlave, ale nikdy ste si nenašli čas, zdroje alebo odvahu na to, aby ste to vyrobili. Či už je to nejaký nový produkt, zdieľaná šablóna, framework alebo optimalizácia procesov. Jediným obmedzením je téma, ale o tom viac v mojom recepte.

Challenge

Spravidla to nie je také ľahké. Keby to tak bolo, už by ste to robili, však? Na hackathon máte obmedzený čas, iba jeden pokus, čo ho robí ešte náročnejším. Nemusíte sa však obávať, sústreďte sa na svoj problém. Musíte zhodnotiť svoje riešenie, nemusíte vyrábať konečný produkt. Nezachádzajte prosím do špecifických podrobností, je to len strata času.

Together

Keď odhliadneme od team-buildingu, nemohol som si spomenúť na príležitosti, keď môžete ako spoločnosť robiť niečo spolu. Využite tento čas na spoločné statusy a prezentácie tímu. Tímy môžete zmiešať alebo si vyskúšať úplne inú tímovú rolu, ako ste zvyknutí.

our values

O čom bol samotný Hackathon? Zisti viac o témach, priebehu ako aj víťazoch Hackathonu 2021: Open Source edition

Toto bola teória, poďme na časť s receptom:

  • Príprava: 1 deň
  • Varenie: 2 dni
  • Prílohy: 4 hodiny
  • Porcie: celá firma

Ingrediencie

Táto téma je ústrednou témou hackathonu; skúste si zvoliť niečo trendy alebo niečo, čo vyhovuje vašim firemným cieľom. Nech je dostatočne široký na to, aby zapadol do celej vašej spoločnosti, ale nie príliš otvorený, aby mohol byť takmer všetkým. Tému môžete meniť každý rok, aby vás to nenudilo.

Zvyčajne, používame náš office, ale nemali sme žiaden problém to presunúť online. Pravdepodobne už máte nástroje a procesy na prácu z domu, použite ich na tímovú komunikáciu a spoločnú prezentáciu.
 

Všetko si dobre naplánujte pred začiatkom hackathonu, od uvítacej reči až po záverečné prezentácie. Zahrňte taktiež priebežné aktualizácie stavu projektov, v ktorých môže každý tím predstaviť, čo urobil, a aké sú jeho ďalšie kroky.
 

Po skončení hackathonu zverejňujeme online formulár feedbacku, aby sme od účastníkov získali postrehy tak, aby sme na budúci rok mohli opraviť „pain-points" a vylepšiť ich. Zahrnieme tiež otázku, ktorá navrhuje tému na budúci rok.

online hackathon tools

Poznámky šéfkuchára:
To bol recept na náš hackathon, ktorý sme upiekli tento rok; ingrediencie a trvanie môžete meniť podľa svojej chuti 😉

Ako vyzeral náš minuloročný Hackathon? Prečítaj sa viac o našom Hackathone 2020!

Marek ŠpalekCTO