28. Feb 2022Insight

Ako pristupujeme k publikovaniu aplikácie v GoodRequeste?

Kvalita. Všade sa o nej hovorí no nie vždy je každá nová aplikácia kvalitná a bez chýb. Ani v GoodRequest sa občas nevyhneme chýbam, no je ich čoraz menej a sú čím ďalej menej viditeľné. Ako to robíme? Prečo sú naše aplikácie kvalitné a bez výrazných nedostatkov? To sa dočítate práve teraz.

Peter KoniarQA Tester

V posledných mesiacoch sme publikovali aplikáciu Fitshaker. Ide o dlhodobý projekt, ktorý spočiatku fungoval prostredníctvom webovej aplikácie, ku ktorej sa časom pridala TV appka. Mobilná aplikácia vyšla v decembri minulého roka a okrem niekoľkých detailov sme nezaznamenali žiadne väčšie nedostatky. Ako sa nám to podarilo napriek zložitosti aplikácie? Odpoveďou je testovanie, testovanie a ešte raz testovanie.

Testovanie patrí medzi kľúčové procesy v GoodRequest. Tester je na projekte od jeho samotného začiatku a to taktiež pri úvodných analýzach, diskusiách a dizajnových návrhoch. Už tam sa začína testovanie produktu. Tester sa zapája do diskusie a vrámci jeho skúseností sa podieľa na tvorbe samotného produktu. Počas celej vývojovej fázy testuje nové funkcionality, nahlasuje chyby a navrhuje zlepšenie. 

Takto pripravený produkt by mal byť 100 % vhodný na publikovanie. Každý, kto má skúsenosti s IT, však vie, že nie vždy je možné odhaliť všetky chyby.

Ako dosiahnuť čo najmenej chýb pred publikovaním?

My v GoodRequest robíme takzvaný Klikaton. Čo to ten klikaton vlastne je?

Klikaton je interný alebo externý spôsob doladenia takmer hotovej aplikácie. Je potrebné zapojiť čo najviac spolupracovníkov a požiadať ich, aby na svojich smartfónoch detailne preklikali všetky funkcie aplikácie. Túto metódu je dobré použiť vždy, keď sa aplikácia chystá na vydanie buď pre klienta, alebo pre verejnosť. Keďže samotný tester nemá prístup ku všetkým typom smartfónov, klikaton tento rozsah znásobí. 
 

Čo k tomu potrebujete? 

  • Ochotných spolupracovníkov
  • Čas
     

Ak máme všetky ingrediencie pripravené, pustíme sa do klikatonu. Pred samotným procesom je potrebné pripraviť prehľadnú dokumentáciu, ktorá používateľom vysvetlí základné funkcie aplikácie, aby vedeli, o čo ide a aký je účel aplikácie. Je dobré pripraviť si excel, do ktorého budú vaši spolupracovníci zapisovať chyby alebo návrhy na zlepšenie. V  GoodRequest počas klikatonu zhromažďujeme aj údaje, ako: typ smartfónu, verzia systému a podobne. Odporúčame zbierať čo najviac údajov. Potom ich vyhodnoťte a prediskutujte relevantné veci s produktovým manažérom a vývojármi. 

Vďaka klikatonu môžete získať nový pohľad na aplikáciu a odstrániť nedostatky, ktoré si tester počas vývoja nevšimol. Testovaná aplikácia je pripravená na publikovanie a vy môžete mať čisté svedomie, že ste pre dobro projektu nemohli urobiť viac.
 

Peter KoniarQA Tester