16. Jul 2020Business

X vecí, ktoré treba urobiť tesne pred a po spustení "nielen" WordPress webu

Tiež máte ten problém, že dokončíte web a rozmýšľate nad tým, čo všetko treba ešte dorobiť a či ste na niečo nezabudli? Zamyslel som nad tým, čo teraz riešim pri tvorbe webu najviac a prišiel som na to, že to nie je samotný proces, ale všetko to, čo musím spraviť pred a po spustení webu. Preto som si pre vás nachystal X veci, ktoré treba riešiť tesne pred a po nasadení webu, na ktoré nezabudnúť.

Tiež máte ten problém, že dokončíte web a rozmýšľate nad tým, čo všetko treba ešte dorobiť a či ste na niečo nezabudli? Zamyslel som nad tým, čo teraz riešim pri tvorbe webu najviac a prišiel som na to, že to nie je samotný proces, ale všetko to, čo musím spraviť pred a po spustení webu.  Preto som si pre vás nachystal X veci, ktoré treba riešiť tesne pred a po nasadení webu, na ktoré nesmiete zaručene zabudnúť.

Tesne pred

Sekciu som nazval tesne pred lebo samotný development sa zaobíde aj bez daných riešení a kebyže mám popísať, čo všetko je nutné urobiť pred nasadením webu, tak nám z toho vznikne článok, ktorý by ste mohli čítať do rana. Pozerajme sa teda na stav tak, že už máme pripravený web na spustenie. Pred tým ako ho spustíme, by sme sa mali zamyslieť nad tromi základnými vecami:

  • Je náš web dobre zabezpečený?
  • Má náš web SEO?
  • Je náš web dostatočne rýchly?

Bezpečnosť

Https a bezpečnosť

Zabezpečený web je lepší web. Nielen v očiach zákazníka, ale aj Vám sa bude o niečo lepšie spávať, keď budete vedieť, že vaše dáta a komunikácia so serverom je v bezpečí. Preto si na svoj web zaručene pridajte https.

Certifikačná autorita Let’s Encrypt otvorila „svoje brány" v decembri 2015. Konečne je tak možné získať overený a bezpečný SSL certifikát úplne zadarmo. Tak prečo ho nevyužívať na každom webe?

O hlavných výhodách https zabezpečenia sa asi najviac dozvieme na Prednáške z Google I/O, ktorú mali Ilya Grigorik a Pierre Far. Na prednáške vyzdvihli výhody šifrovaného spojenia a celkového šifrovania webového obsahu protokolom TLS.

Https a rýchlosť

Ďalšou výhodou https je zlepšenie rýchlosti a to použitím HSTS (HTTP Strict Transport Security).

Toto vylepšenie nám pomôže v tom, že do prehliadača vytvorí cache a prehliadač pri pripojení k webu vytvorí automaticky spojenie cez HTTPS, aj v prípade že zadáme HTTP. To v podstate absolútne anuluje nejaké presmerovania, ktoré nie sú z hľadiska optimalizácie žiadané, keďže sa všetko vopred správne nastaví u klienta.

HSTS môžete nastaviť dvoma spôsobmi - priamo vo VirtualHost (odporúčané) alebo pomocou súboru .htaccess, ak nemáte možnosť VirtualHost upravovať. Kód, ktorý vložíme do htaccess:

Header set Strict-Transport-Security "max-age=31536000" env=HTTPS

Https a vyhľadávače

V auguste 2014 Google oznámil, že weby, ktoré budú na HTTPS budú lepšie hodnotené vo vyhľadávaní. Odpoveď na otázku prečo Google začal uprednostňovať HTTPS je jednoduchá. Chce ochrániť súkromie svojich používateľov a donútiť developerov, aby lepšie zabezpečili svoje weby. Ale pozor, tým, že prevediete svoje weby na HTTPS, nečakajte zázraky, keďže ide iba o jeden zo stoviek ďalších hodnotiacich faktorov. Posledné testy ukázali, že aplikáciou tohto faktora sa nezmenilo ani 1% všetkých výsledkov vyhľadávania , takže sa naozaj jedná iba o jedno malé plus.

Zaujímavosť: Iba 1,9% z TOP 1 000 000 najnavštevovanejších webových stránok používa defaultne protokol HTTPS.

Hlavné výhody a prečo využiť https?

  • bezpečnosť
  • rýchlosť
  • SEO

Nevýhody https?

  • Cena SSL certifikátu (Let’s Encrypt je za free)
  • Blokovanie obsahu z http
  • Pri bežnej prevádzke je potrebné dávať pozor na validitu certifikátu

Prechod na https

Prvú vec, ktorú musíte spraviť je zabezpečiť si SSL certifikát. V podstate máte dve možnosti, buď si zvolíte platený certifikát alebo certifikát, ktorý je zadarmo.

Môj pohľad na to ako sa rozhodnúť je nasledovný. Pokiaľ sa jedná o web, kde pracujete s citlivými údajmi, tak by som odporučil platený certifikát. Ale ak sa jedná o klasický web určite by som by som siahol po neplatenej alternatíve Let’s encrypt. Jedinou nevýhodou certifikátu je, že ho musíte raz za 3 mesiace obnovovať. Náš poskytovateľ hostingu websupport rieši daný problém za nás, čo je veľká výhoda.

Možností ako zabezpečiť SSL je naozaj veľa, ale keď už sa s tým popasujeme a certifikát získame, tak nás čaká ešte ďalší boj.

Postup

Prvý krok, ktorý urobíme je zmena URL priamo v admine webu. Napr. http://goodrequest.com/ -> https://goodrequest.com/

Ďalej musíme nastaviť presmerovanie na https v .htaccess pomocou nasledovného príkazu:

RewriteCond %{ENV:HTTPS} !=on

RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Tento krok zabezpečí to, že každý kto pôjde na váš web cez HTTP tak bude presmerovaný na zabezpečený web.

Kebyže sme v tomto štádiu navštívili našu stránku, tak by sme si všimli, že zámok ktorý je pri url adrese je stále odomknutý. Je to spôsobené tým, že stránka obsahuje nahraté súbory, ktoré odkazujú na http.

Ja som to riešil pomocou pluginu search and replace (https://srd.wordpress.org/plugins/search-and-replace/), ktorý mi umožnil zmeniť adresu v databáze a to nasledovne:

Search: https://goodrequest.com/wp-content/uploads

Replace: http://goodrequest.com/wp-content/uploads

Upozornenie: využite funkciu pluginu a zálohujte pred operáciou databázu.

Ak ste postupovali správne, tak by ste mali vidieť, že je váš web zabezpečený a v url adrese svieti zeleným HTTPS.

Posledná vec, ktorú musíte nastaviť je nová adresa v nástrojoch Google Analytics a Search Console. Odporúčam ponechať verziu http v Search Console.

Veľkou nevýhodou je, že migráciou prídete o všetky lajky na sociálnych sieťach. Je to spôsobené tým, že FB berie vašu HTTPS stránku ako iný web. Aj tak prechod stojí za to a problém do budúcna určite vyriešia.

iThemes Security

Najlepší a jediný plugin na bezpečnosť, ktorý musíte používať. Pozrime sa spolu na to, čo všetko dokáže:

  • odstráni meta tag verzie Vášho WordPressu. Každá verzia má určité nedostatky, ktoré hackeri poznajú. Preto by ste im nemali dať najavo, ktorú verziu WordPressu používate
  • zmení URL pre prihlásenie z pôvodného stránka.sk/wp-login.php na Vami zvolené
  • predídete tzv. „brute force" útokom
  • neustále skenuje web kvôli možným malwareom
  • upozorní Vás, ak sa na webe udejú nejaké zmeny
  • automaticky zálohuje celý Váš web
  • možnosť zablokovať IP adresy (Blacklist a whitelist)
  • detekcia častého prehľadávania 404 - neexistujúceho obsahu

Zapnutie dvojstupňového overovania

Dvojstupňové overenie (známe aj ako dvojfaktorové overenie totožnosti), pridáte do účtu ďalšiu vrstvu zabezpečenia. Budete sa prihlasovať pomocou niečoho, čo viete (heslo), a niečoho, čo máte (telefón). Inštalácia na WordPress je veľmi jednoduchá nainštalujte si plugin Google Authenticator a mobilnú aplikáciu Google Authenticator a postupujete podľa návodu.

Keď už sme pri tej bezpečnosti, tak si neodpustím pár bodov, ktoré treba riešiť nie len pred spustením, ale počas celého developmentu.

  • Nepoužívajte FTP: Presun dát cez FTP prebieha v nezašifrovanej podobe, a preto je pre hackerov veľmi jednoduché dostať sa k prihlasovaciemu menu a heslu. Namiesto FTP protokolu používajte FTPS, ktoré je šifrované pomocou protokolu SSL/TLS alebo SFTP, ktoré je šifrované pomocou protokolu SSH. Bohužiaľ, väčšina českých a slovenských hostingov SFTP nepodporuje, ale mali by podporovať FTPS.
  • Presuňte „wp-config.php" do nadradeného adresára
  • Zvoľte si silné heslo
  • Používateľské meno zvoľte admin… určite na to nikto nepríde :)
  • Inštalujte web zadaním domény
  • Zmeňte „table prefix"
  • Nezabudnite updatovať čo sa dá (Pluginy a verzia WP)
  • Zálohujte

SEO - ON PAGE

Copywriting

Copywriting je jednoducho povedané písanie textov, ktoré sa použijú na web stránke. Dôležité pri písaní textov na www stránky je ale to, aby sme skĺbili „správnosť" textu ako pre návštevníkov stránky, tak aj pre robotov vyhľadávačov, ktorý stránky indexujú. Kvalitne napísaný text pre každú stránku je elementárny základ, ktorý je nevyhnutný pre výborné umiestnenie na horných pozíciách vo výsledkoch hľadania.

Čo je teda nutné spraviť tesne pred spustením webu z pohľadu copywritingu?

Urobiť si poriadnu analýzu kľúčových slov a umiestniť ich správne na webstránke. Cielené využívanie kľúčových slov v celom webovom obsahu zvyšuje pozície vo výsledkoch vyhľadávania. K tomuto kroku odporúčam radšej osloviť odborníka, ale ak si predsa len na to trúfate aj vy, tak Vám odporúčam nástroj od google keyword planner, ktorý Vám zaručene s analýzou pomôže.

Čo keď mám hotovú analýzu kľúčových slov?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Umiestniť ich správne do obsahu webstránky. Na toto veľmi rád používam techniku T.H.U.M.B. Je to veľmi jednoduchá technika vďaka ktorej vieme, kde dané kľúčové slová umiestniť.

(T) Title Tags

(H) H1 (a ostatné heading tagy)

(U) URL

(M) Meta Description

(B) Body

Príklad využitia: Zvolíme napr. kľúčové talianske bicykle, ktoré chceme na stránke použiť a postupne ho vkladáme do textu.

T - Nadpis: <title>Moderné Talianske bicykle a súčiastky</title>

H - Heading tag h1: <h1>Talianske bicykle - katalóg najnovších modelov</h1>. Kľúčové slovo je dobré využiť aj v ostatných tagoch, ak je to možné.

U - url adresa: www.vasastranka.sk/talianske-bicykle

M - meta description <META name="description" content="Kvalitné talianske bicykle pre deti za dobré ceny a nízke poštovné.">

B - telo stránky: pri tomto pravidle nie je jasné koľkokrát sa kľúčové slovo objaví v stránke. Je však nutné, aby sa naše kľúčové slovo objavilo v prvých 200 slovách a aby sa prirodzene objavovalo aj v ďalších častiach textu.

SEO friendly images

Pri SEO optimalizácii web stránok sa často zabúda na jednu dôležitú činnosť, ktorou je optimalizácia obrázkov. Správne pomenovaný a popísaný obrázok vám môže priviesť opäť o niečo viac návštevníkov. Obrázky sú dôležitou súčasťou webových stránok, preto ich vyhľadávač  logicky zaraďuje medzi faktory ovplyvňujúce výsledky vyhľadávania. Ďalej si treba uvedomiť, že vyhľadávače nevedia čítať, čo je na obrázku skutočne zobrazené. Preto treba pri pridávaní obrázkov na váš web myslieť na niekoľko zásad.

Názov obrázka je dôležitou súčasťou optimalizácie pre vyhľadávače. Mal byť najpresnejšie vystihovať čo je na obrázku zobrazené. Názvy typu img231.jpg a podobné nemajú žiadny výsledný efekt.

Najjednoduchší spôsob ako zaručiť optimálny názov obrázku je uložiť obrázok pod správnym názvom napr. taliansky-bicykel.jpg. Následne využijeme funkciu pluginu SEO friendly images, ktorý nastaví alt a title obrázku podľa názvu súboru a zabezpečíme tak kvalitný SEO obrázok vhodný pre prehliadače.

YOAST SEO

Najlepší a najpoužívanejší SEO plugin, ktorý by zaručene nemal chýbať na vašom webe. Nastavenie daného pluginu môžeme rozdeliť na základné nastavenie a nastavenie jednotlivých stránok. V skratke popíšem, na ktoré nastavenia sa zameriavam.

Základné nastavenia

Verifikácia webmaster tools

Nastavenie vlastníctva webmaster tools, ktorý by mal mať každý web.

Nadpisy a meta tagy

V danej sekcií môžeme nastaviť znak, ktorý rozdeľuje nadpis. Jedná sa o kozmetickú záležitosť. Taktiež je tu možné zmeniť jednotlivé základné nastavenie nadpisov (napr. zmena category na kategoria-clanku), predvolených meta description a keyword, ktoré sa však už moc nepoužívajú.

Sociálne siete

V danej sekcií nastavujete sociálne siete, ktoré sú pridružené vašej stránke. Taktiež tu môžete nastaviť štandardné Open Graph údaje, ktoré ovplyvnia to, čo sa zobrazí na webstránke.

XML sitemap

Plugin dokáže vygenerovať a obnoviť sitemap na základe obsahu vášho webu. Nemusíte tým pádom vytvárať sitemapu pomocou iného pluginu alebo si ju dokonca generovať pomocou iného externého riešenia.

Plugin má veľké množstvo iných nastavení ako hromadnú zmenu title a description, odstraňovanie zbytočných spojok v url adresách, zakázanie indexácie vybraných stránok a pod. Popis všetkých jeho nastavení by si však zaslúžil samostatný článok.

Nastavenia stránok (príspevkov)

Hlavnú vec, ktorú nám SEO yoast umožňuje je analýza príspevkov na základe zvoleného kľúčového slova. Následne Yoast analyzuje váš príspevok a zobrazuje, ako je príspevok z hľadiska SEO kvalitne napísaný a upravený.

SEO statusy, ktoré Yoast udeľuje:

  • SEO Slabé (červená bodka)
  • SEO OK (oranžová bodka)
  • SEO Dobré (zelená bodka)

Veľkou výhodou sú odporúčania pluginu, ktoré pomôžu aj amatérovi získať "Dobrú" SEO kvalitu príspevku.

Nemyslite si však, že akonáhle nastavíte kľúčové slovo v SEO pluginu a Yoast Vám k príspevku zahlási SEO: Dobré tak máte vyhraté. SEO status pluginu Yoast neznamná, že budete mať dobrú pozíciu vo vyhľadávačoch. Pozície vo vyhľadávačoch samozrejme závisí aj na ďalších faktoroch, nielen na SEO.

Ďalšia výborná funkcia pluginu je nastavenie Open Graph meta tagov. Dané tagy určujú akým spôsobom sa stránka zobrazuje na sociálnych sieťach.

VIDEO: Ako nastaviť SEO plugin Yoast

Broken Link Checker

Problém externých odkazov a ich existencie trápi asi každého blogera, ktorý rád odkazuje na zdroje (čo je správne). Ak máte funkčné odkazy, tak aj vaše SEO je na tom lepšie. S nasadeným pluginu Broken link checker máte problém hravo vyriešený. Tento plugin má totiž na starosti prehliadanie webu a hľadanie neexistujúcich odkazov.

RÝCHLOSŤ WEBU

Rýchlosť načítania vašich webových stránok webu je častým kameňom úrazu úspešnej stránky. Môžete mať lepší obsah ako vaša konkurencia, ale ak sa bude váš web načítať pomalšie ako web konkurencie, je dosť možné, že budete mať menšiu návštevnosť.

Rýchlosť nie je dôležitá len z hľadiska UX (user experience), ale aj google je radšej, keď sa vaša stránka načíta rýchlejšie.

Na to, aby ste zistili ako je na tom váš web s rýchlosťou existuje množstvo online nástrojov:

Pingdom Tools
GTmetrix
Web Page Test
PageSpeed od Google
Website Speed Test

Ja osobne najviac využívam PageSpeed Insights od googlu a GTmetrix. Vašim cieľom pri oboch nástrojoch je získať čo najviac bodov (100). Realita je ale taká, že ak dosiahnete skóre 85 môžete byť spokojný.

Zbavte sa všetkého nepotrebného

  • Odstráňte všetky nepotrebné pluginy (zmazať nie deaktivovať). Možno si poviete, že tým nič nezískate ale nie je to pravda.
  • Vyčistite si databázu od zbytočností. Najlepšie nám na to poslúži plugin WP-Optimize alebo menej používaný WP-sweep.

Nastavenia Htaccess

Gzip kompresia

Čo je to tá gzip kompresia? Pomocou kompresie dát cez gzip (čiže GNU zip) môžeme znížiť veľkosť súborov o 50 až 80%. Je to spôsob ako znížiť prenosovú veľkosť textových súborov, ktoré si prehliadač sťahuje, aby zobrazil stránku. Hovorí sa, že gzip je náročnejšia na server, pretože súbory pred odosielaním komprimuje, ale nie je to pravda.

Aktivácia gzip kompresie sa vykoná pomocou niekoľkých riadkov pridaných do .htaccess súboru.

Využite cachovanie prehliadača

Pomocou cachovania prehliadača sa nám niektoré súbory našej stránky (napr. obrázky, kaskádové štýly, atď.) uložia do počítača na určitú dobu. Ak sú súbory opäť potrebné, prehliadač ich načíta z počítača namiesto toho, aby ich načítal opätovne z našej stránky.

Stránka bez cachovania prehliadača je niečo podobné, ako keby sme išli do obchodu zakaždým keď sme smädný. Cachovanie prehliadača je naozaj užitočné pre stálych návštevníkov vašej stránky.

Zakázanie značiek ETag

ETag (Entity Tags) je mechanizmus, ktorý webové servery a prehliadače používa na určenie, či komponent v cache prehliadača zodpovedá pôvodnému serveru.

Optimalizácia obrázkov

Veľké obrázky dokážu výrazne spomaliť Váš web, to je jasné asi každému. Nie každý však vie ako sa dá veľkosť obrázkov zmenšiť tak, aby ste zachovali ich kvalitu. Obecne sa treba držať pravidla, že každý obrázok, ktorý uverejňujeme na web, má mať menej ako 100kb. Najjednoduchší spôsob ako optimalizovať obrázky je využiť wordpress pluginy.

WP Smush - tento plugin nielenže automaticky optimalizuje obrázky, ktoré vkladáte na web, ale dokáže optimalizovať všetky obrázky, ktoré na webe momentálne máte. Jediná jeho nevýhoda je, že free verzia umožňuje optimalizovať iba 50 obrázkov naraz.

V prípade, že WP Smush nezvládne všetko, čo potrebujeme, tak máme ešte možnosť využite EWWW image optimizer.

Minify CSS and JS

Posledná vec, na ktorú zaručene nesmiete zabudnúť je kompresia CSS a Java. Využite na to plugin Better WordPress minify. Jedná sa o plugin zadarmo, ktorý obsahuje dobré možnosti ako minifikovat JavaScript a CSS.

Migrácia

Neviem ako vy, ale ja sa snažím vytvárať všetky weby lokálne alebo na určenej subdoméne, aby bolo možné zapracovať pripomienky zadávateľa. Po zapracovaní všetkých predchádzajúcich bodov a kontrole požiadaviek na webstránku je nutné stránku migrovať na určenú doménu.

Migrácia web stránky vyžaduje znalosti WordPressu, databáz a serverov. Proces presunu striktne vyžaduje dodržanie jednotlivých krokov aby ste neprišli o dáta, predošli výpadku alebo iným nečakaným komplikáciám. V začiatkoch som migroval celú webstránku „ručne", ale postupom času som sa rozhodol tento proces zjednodušiť a začal som využívať skvelý plugin All-in-One WP Migration. Veľká výhoda pluginu je jednoduchosť jeho použitia.

Postup

Plugin si nainštalujeme a aktivujeme na jestvujúcej webstránke. Následne si stránku jednoducho exportujeme v jednom balíku.

Druhy krok spočíva v inštalácií nového „čistého" worpdressu na určenej doméne. Na novej stránke nainštalujeme spomínaný plugin a jednoduchým importom migrujeme našu verziu webstránky. Po ukončení migrácie nesmieme zabudnúť na uložení všetkých trvalých odkazov.

Riziko: V niektorých prípadoch som mal problém pri aktualizácií spomínaného pluginu a preto ho súčasnosti po migrácií neaktualizujem.

Po nasadení

Google search console

Google Search Console  (predtým Google Webmaster Tools, GWTje veľa užitočná pomôcka pre každého, kto prevádzkuje web a vôbec nie je nutné, aby ste mali nejaké veľmi pokročilé znalosti.

Search Console je služba, ktorú poskytuje Google zadarmo, nie je potrebné nič platiť. Jediné čo budete musieť urobiť je, že ukážete Google, že váš web je naozaj váš.

Na čo je dobré mať Search Console?

Prehľad vyhľadávaných kľúčových slov

Jedna z najzakladnejších a najviac užitočných funkcií tejto služby je tá, že vám budú hovoriť ako Google indexuje váš web a hlavne, na aké vyhľadávacie frázy sa do neho ľudia dostávajú. Získate tak pohľad na niečo, čo vám analytics štatistiky nepovedia, pretože to nevedia (teda pokým ich neprepojíte).

Sitemap a robots.txt

Search Console vám poskytne informácie o tom, ako indexovací robot prehliada váš web, koľko stránok z neho získal a či má nejaké problémy. Môžete mu aj pomôcť tým, že na web pridáte sitemap.xml a cez Search Console ju šupnete na spracovanie. Rovnako tak môžete Search Console využiť na testovanie robots.txt a testovanie toho, ako vlastne váš web vidí vyhľadávací robot.

Implementácia Rich Snippets

Rozšírené popisky sú prehliadanou, ale nevyhnutnou súčasťou úspechu SEO. Sú účinným prostriedkom na posilnenie pôsobenia v organických výsledkoch vyhľadávania, ktoré predstavujú zásadný SEO prvok pre vzostup  webu.
 

Implementácia rich snippets, najmä na stránkach elektronického obchodu so stovkami, dokonca tisícami produktov,  môže mať obrovský vplyv na výkon našich webových stránok. Vďaka pridaniu významu informáciám môže dôjsť k zlepšenému poradiu vo výsledkoch vyhľadávania aj keď samotné rich snippets na to vplyv nemajú. Rich snippets s určitosťou vplývajú na zvýšenú mieru prekliku z výsledkov vyhľadávania (CTR) a môžeme vďaka nim dosiahnuť lepšie konverzné koeficienty.
 

Google priznáva, že rich snippets nezvyšujú ani nemajú vplyv na ranking a teda nezlepšujú pozíciu stránky, ale pridané informácie prostredníctvom rich snippet rozhodujú, či na náš odkaz používateľ klikne alebo ho odignoruje.

Ako teda využiť Google search console tools na pridanie rich snippets? Odpoveď je data highlighter a návod ako ho použiť nájdete vo videu:

https://www.youtube.com/watch?v=WrEJds3QeTw

Google analytics

Prepojenie Google analytics a Search console

Čo získame prepojením Analytics a Webmaster tools? Kopec kvalitných údajov. Hlavnou výhodou zobrazenia údajov z Webamster tools v účte Analytics je ich výpovedná hodnota. Nájdeme tu dôležité informácie o landing page a dopytoch, ktoré privádzajú na vaše stránky cennú návštevnosť. Zrazu vidíme aký máme bounce rate z danej landing page, takže vieme podniknúť kroky na jej optimalizáciu – pridáme buď call-to-action alebo obsah. Ak vidíme vysoký preklik z dopytu, ale aj vysoký bounce rate z landing page môže to nasvedčovať nesprávnej landing page, atď.

Prepojenie Google analytics a AdWords

Prepojenie AdWords a Analytics vám pomôže zdieľať medzi oboma účtami informácie o výkone kampaní a kvalite návštevnosti a využívať niektoré ďalšie funkcie. Hlavný dôvod, prečo prepájam nasledujúce účty hneď od začiatku je získavanie remarketingových zoznamov.

Marketing

Marketing je záležitosť, ktorou sa treba zaoberať nielen po spustení webu ale aj počas celej jeho existencie. Ide o obrovskú časovú a finančnú investíciu, ktorá sa však zaručene vyplatí. Marketing je kapitola sama o sebe, a preto v článku spomeniem iba najhlavnejšie veci, na ktoré nesmiete zabudnúť po nasadení webu.

Sociálne siete

Hlavná vec, ktorú si musíte uvedomiť v rámci oživenia vašej webstránky vo svete sociálnych sietí je, že sa chcete oddeliť od ostatných a že si chcete v tomto špecifickom svete budovať svoj brand alebo identitu. Preto je potrebné rozhodnúť sa, akým jednotným spôsobom sa budete špecifikovať svoj brand. Pred vytváraním brandu si musíme odpovedať na dve otázky:

Aký bude vizuálny štýl môjho brandu?

Akým spôsobom budem komunikovať s publikom?

Tak ako vychádza web z určitej brand identity, tak isto musí byť dodržiavaný brand aj v rámci marketingovej komunikácie na sociálnych sieťach. Či už je teda brand vytvorený profesionálom alebo vami, je dôležité zachovať konzistenciu obsahu. Preto je vhodné vytvoriť si ešte pred spustením sociálnych sietí dizajn všetkých prvkov, ktoré plánujte použiť a štýl komunikácie.

Na návrh dizajnu by som určite odporučil využiť pomoc profesionála, ktorý Vám navrhne cover, logo, ukončenie vašich videí a hlavne štýl vašich postov, ktorý by mal byť dodržiavaný naprieč celou vašou kampaňou.

Ďalšie otázky, na ktoré si treba odpovedať je, akým spôsobom budem komunikovať na sociálnych sieťach:

  • Budem hovoriť po slovensky alebo sa zameriame na angličtinu?
  • Budem sa baviť s publikom konzervatívne alebo uvoľnene?
  • Budem na sociálnych mediach zdieľať iba veci týkajúce sa služby, ktorú ponúkam alebo zazdieľam občas aj niečo vtipne?
  • Budem publiku vykať alebo si potykáme?

Treba si uvedomiť, že na rozdiel od dizajnu, ktorý by sme mali dodržiavať naprieč celou social network, si na tieto otázky môžeme v rámci sociálnych sietí odpovedať inač.

Facebook

Je najväčšia sociálna sieť s približne 1,8 biliónom aktívnych požívateľov. Je to obrovská sieť, ktorú môžeme využiť na komunikáciu so slovenským publikom alebo kľudne s celým svetom. V rámci siete sa môžeme zamerať na profesionálnu alebo aj „ľudovú" komunikáciu a je len nás, ktorým smerom sa uberieme. Základom je dodržiavať jednotnosť príspevkov.

LinkedIn

O LinkedIn môžeme povedať, že to čo je Facebook pre bežného užívateľa, to je LinkedIn pre firemnú (alebo aj korporátnu) klientelu. Miesto plochy, kde publikujete fotky z dovoleniek alebo úspechy z rôznych hier, tu nájdete články z profesijných skupín, do ktorých sa prihlásite alebo ktoré odoberáte. Preto sa musíte ku komunikácií na tejto platforme aj tak stavať a nesmiete tu zdieľať všetko, čo vás napadne. Odporúčam tu komunikovať v angličtine, lebo už len tento samotný fakt hovorí o vašej profesionalite.

Twitter

Twitter je najpoužívanejšia sociálna sieť v Amerike, a preto by som odporučil využiť ju ako marketingový nástroj najmä na komunikáciu so zahraničným trhom. Treba si uvedomiť, že naše posty môžu mať maximálnu dĺžku 140 znakov, a preto by sme mali byť výstižný.

Instagram  

Instagram už dávno nie je to, čo býval. Poslednou dobou sa z neho stáva skvelý nástroj na biznis. Určite v rámci tejto platformy odporúčam používať angličtinu a vhodné hashtagy, ktoré zväčšujú dosah vašich príspevkov. Príspevky sa snažte držať v jednotnej forme a zdieľajte pravidelne.

Content marketing

Poučka hovorí, že "Content marketing je marketingová technika, pri ktorej sa vytvára a zdieľa hodnotný, relevantný a konzistentný obsah za účelom zaujať a získať si jasne určené publikum – to všetko s cieľom dosiahnuť takú reakciu zákazníka, ktorá vám prinesie zisk." Poučka to je krásna, ale realita je bohužiaľ taká, že niekto tento hodnotný obsah musí vytvoriť buď máte vlastného copywritera alebo využijete kreativitu vášho tímu. Ako však inšpirovať váš tím, aby vytvárali obsah hodný zdieľania? Možností je určite veľa ale ja som vybral tie najefektívnejšie.

  • Financie
  • Dosah
  • Kľúčové slová

Ako by ste však mal ste mali postupovať pri tvorbe obsahu?

  • Nesústreďujte sa len na kľúčové slová. Píšte prirodzene.
  • Používajte variácie a synonymá kľúčových slov.
  • Tvorte originálny obsah.

Pár slov na záver

Ako je zrejmé z názvu článku veci, ktoré treba urobiť pred a po spustení webstránky je naozaj X. Kebyže ich mám v článku spomenúť všetky, tak by ste sa nedočítali na konie. Ak by sa vám to predsa len podarilo, tak by za ten čas vzniklo ďalších 10 nových, ktoré treba dodržiavať. Toto je môj zoznam, ktorý sa snažím dodržiavať a priznám sa nie vždy to ide podľa predstáv :)

Ak vás napadlo niečo, čo by sa hodilo do zoznamu doplniť, rád sa o tom dozviem v komentároch.

Zdroje: seoconsults.cz, robime.it, wplama.cz, visibility.sk, chodelka.sk

Martin MacíkHead of Business