20. Sep 2021Business

Scrum retrospektíva: anti-paterny alebo ako to nerobiť

V predchádzajúcom článku sme sa pozreli na to, čo je to Scrum Retrospektíva a tipy, ako ju viesť. Dnes sa pozrieme na najčastejšie chyby, resp. situácie, kedy sa môže tento míting zvrtnúť a z inak príjemého "posedenia" sa stane prechádzka ohňom.

Veronika MartiškováProject Manager

Neštrukturovaná retrospektíva

Retrospektíva bez štruktúry znamená meeting bez jasne stanovených pravidiel, techniky či procesu a teda bez cieľa. Výzerá to približne ako "nejak bolo-nejak bude" meeting. Bavíme sa síce o projekte, ale diskusia nikam nevedie. Tím nevie, čo sa od nich očakáva, na čo sa majú sústrediť a preto ľudia nevedia reagovať.

Riešenie

Priprav sa na retrospektívu. As simple as that...(k tejto témy si môžeš prečítať predchádzajúci článok - Scrum retrospektíva, čo je to). Avšak, problém môže nastať obzvlášť pri remote tímoch, kedy nevieš dostať ľudí do jednej miestnosti a teda môžeš mať pocit, že meeting nevieš správne uchopiť. Práve tu vie správny online nástroj robiť zázraky. Vďaka nemu vieš udržať štruktrúru retrospektívy a fokus ľudí od začiatku až do konca. Viac o online nástrojoch najdeš v našom ďalšom článku (tu pride ten ďalší článok na online nástroje 🙂).

Tak, ako by si sa pravdepodobne nevydal/-a na cestu bez mapy, resp. bez GPS, rovnako tak by si nemal/-a robiť retrospektívu bez plánu. Ale pozor! Retrospektíva nemá byť rigidný míting, ktorý nedovoľuje voľnú interakciu. Ide, však, o to, že každá časť retrospektívy má mať svoju štruktúru, ktorá je usmernená facilitátorom (len pre všeobecné pochopenie - áno, tebou - ako Projekťákom alebo Scrum masterom).

Retrospektíva a la "sťažovanie sa"

Ako sme spomínali, retrospektíva má byť o otvorenej komunikácií aj toho, čo dobre nešlo AKA "fakup-y". Avšak, vie sa zvrtnúť aj na vodopád negatívnych emócií a sťažovanie sa, ktoré prichádza najmä pri časovo náročných, stresových projektoch, kde sú emócie vybičované do výšin a ľudia sa potrebujú ventilovať. Vyústiť to môže do situácie, kedy negatívne naledený človek strhne so sebou celú skupinu a vďaka domino efektu jeden obviňuje druhého, bez často konštruktívneho záveru. Výsledkom môže byť nie veľmi poztívny vzťah tímu k tomuto mítingu, skrz nepríjemný zážitok.

Riešenie

Paradoxom v tejto situácií je to, že práve stažovanie sa generuje najviac ideí, avšak treba ho usmerniť. Tým, že zakážeš ľuďom sa sťažovať alebo že im povieš "mysli pozitívne" veľa nezmôžeš. Možeš ale začať tým, že dáš tímu pocit, že ich myšlienky a názory sú príjimané a budeš sa nimi zaoberať. To znamená, že si od všetkých členov mítingu vypýtaš názor na konkrétnu udalosť a jasne komunikuješ očakávania, ktoré máš smerom k ich vyjadrovaniu. Ak sa pocit krivdy vzťahuje na externé faktory, usmerni komunikáciu tímu smerom k tomu, čo je možné ovplyvniť a čo môžeme len akceptovať. Niekedy pomáha si uvedomiť, že určité veci sa zmeniť nedajú, ale dá sa zmeniť náš postoj k nim a práve tento prístup vie ukludniť tím.

"Nehovorili sme už tom..?" retrospektíva

Už máte za sebou nejaký ten šprint či retrospektívu a stále sa vraciate k tým istým otázkam, ktoré padali na začiatku? Prišiel feedback, že o tomto probléme ste sa už bavili minule a začínaš mať pocit, že tím stráca motiváciu a nikam sa neposúva? Môže to byť spôsobené tím, že si nechal tím stanoviť si príliš veľa action items, prípadne sú action items nie jasné a tím ich buď nevie splniť alebo im jednoducho nerozumie.

Riešenie

Pozri sa na dáta z minulých retrospektív a pravdepodobne uvidíš istý vzorec. Pozrieť sa na veci s odstupom a nadhľadom vie pomôcť uvedomiť si, kde je problém. Ak je problém v množstve action items, jednoducho ich zredukuj. Netreba ich mať 5, možno stačia 1-2, ale také, ktoré vieme splniť ako tím. Pýtaj sa členov tímu, či sú im action items jasné, prípadne popros jedného z členov, aby vlastnými slovami vysvetlili, o čo ide, čo bude slúžiť ako cross-check, že tomu naozaj rozumejú.

"Pretože Scrum káže" retrospektíva

V tomto prípade má tím retrospektívu len preto, lebo je to tak napísane v príručke o Scrume. Nikto sa nesústredí a popri tom si robí iné veci. Ak vedieš remote tím, môže to byť naozaj problém. Je to často krát spôsobené kombináciou všetkých predchádzajúcich udalostí, ktoré sme spomenuli vyššie. Ak nevidno na tíme zmenu a retrospektíva nevedie k želanému výsledku, je na čase sa zamyslieť aj nad sebou samým. Veľmi podobne, ako to hovorí Michael Jackson v pesničke Man in the mirror. V tomto bode sa často krát jednoducho prestane robiť retrospektíva a to je zle.

Riešenie

Milý môj čiteteľ, už asi vieš, že si sa upísal diablovi, keď si šiel do tohto biznisu či pozície. A ver, že do tohto stavu beznádeje a splínu sa dostal nejeden projekťák či Scrum master ale treba vydržať. Ešte stále máš možnosť skúsiť robiť retrospektívu inak. Nie je vytesané do žiadneho Scrum kameňa, že musíš stáť pred wide boardom a kresliť, prípadne, že musíš behať s miškou po obrazovke nejakehé online nástroja. Ak ti to situácia umožňuje sprav retrospektívu mimo officu. Ak je časť ľudí remote a časť v office, sprav míting, kde bude polovica ľudi pokope v jednej miestonosti a druhá polka môže byť remote. Ak máš predsa len mítingy len online, skús sa postaviť - aj takáto malá zmena ti vie priniesť iný náboj prejavu. Vnes do toho kusok energie. Univerzálne riešenie, žiaľ, neexistuje. Experimentuj!

Ak sa stále nakláňaš nad priepasťou beznádeje, nezúfaj, sme tu pre teba a v ďalšom článku ti poradíme nové formy retrospektívy, ktoré môžeš využiť. A okrem toho, nezabudni, že Bad decision makes good stories, takže ak si doteraz aj niečo pokašľaľ, tak vedz, že aj to sa v dnešnom svete využije, napríklad aj na napísanie veľmi pobobného članoku 🙂

Veronika MartiškováProject Manager