24. Jun 2022Insight

Money 20/20: Postrehy z najväčšej fintech konferencie

Od globálnych lídrov po nových challengerov a od technologických gigantov po startupy, toto je jediné miesto, kde sa celá komunita stretáva pri najväčšej konverzácii v oblasti fintech. Toto je zjednodušená a veľmi formálna prezentácia podstaty Money 20/20, ale poďme na to postupne.

Predstavte si, že kráčate na javisko vo svetle reflektorov, pričom vás detailne zachytia kamery. Presne takto vyzeral vstup na game changich fintech event. Každý účastník vstúpil do priestoru podujatia ako skutočná hviezda fintech scény.

Skvelí ľudia, jedinečná atmosféra, špeciálne priestory, 6 pódií plných zaujímavých inšpirácií a samozrejme skvelá organizácia celého podujatia. To sú slová, ktoré mi napadnú, keď sa povie Money 20/20. Skvelá atmosféra západu slnka tým neskončila, ale presunuli sme sa buď do Amsterdamse Bos Park alebo Reguliersdwarsstraat v samom srdci jedinečného Amsterdamu.

Nie je možné aby som zhrnul zhrnúť všetky poznatky z tohto podujatia len do jedného článku, ale rád by som spomenul jedinečné firmy a trendy, ktoré sú v našej expertíze. Takže tu sú:

Otvorené bankovníctvo

Základné bankové služby ako vedenie účtu by mali byť bezplatné a dostupné pre všetkých. Obchodné modely sa tak menia tak, že významnú časť zisku tvoria doplnkové produkty a služby k bežným účtom. Viac účtov sa rovná priamo úmerne väčšiemu počtu nových klientov využívajúcich nové formy produktov a služieb. Starling Bank možno považovať za priekopníka otvorených bankových služieb, hodnotných funkcií, ako sú okamžité notifikácie, kategorizované prehľady o výdavkoch, spaces (virtuálne pokladničky), prepojenie s produktmi iných bánk, ako sú hypotéky, poistenie alebo penzijné poistenie a novým spôsobom platby: vytvorenie IOU's s odkazom na platbu.

Platformizácia

Ak chcú banky vytvárať jedinečné používateľské skúsenosti pre klientov, musia vybudovať ekosystémy, ktoré môžu byť komplexným miestom na riešenie ich špecifických potrieb na základe obdobia života, v ktorom sa práve nachádzajú. Práve tento trend vytvára tlak na vývoj nových funkcionalít, ktoré doplnia škálu možností využitia napríklad mobilného bankovníctva. Dobrým príkladom môže byť pokročilejší finančný manažment. Tiež nové možnosti platby, ako je platba za služby pomocou auta (od J.P. Morgan).

Dobrými príkladmi nových spôsobov služieb sú riešenia ako Zilch. Toto riešenie možno zhrnúť takto: Kúpte teraz, zaplaťte neskôr. Pri niektorých produktoch môžete zaplatiť 25 % vopred a zvyšok doplatiť v troch splátkach.

Banka Solaris je ďalším lídrom v posilňovaní finančných služieb so zameraním na oblasti ako digitálne bankovníctvo a karty (služby digitálnej banky, pohodlné spôsoby platby, API na sprostredkovanie cenných papierov podľa aktuálnych regulačných výziev) Úverové služby (rozdelené platby, bezpapierové pôžičky, riešenia pôžičiek na mieru) Platobné služby (po PSD2) a riešenia KYC.

Vyťažte maximum z bankových služieb vďaka vopred vytvoreným modulom

Rýchlosť odozvy na konkrétne prípady použitia je možné znížiť implementáciou riešení tretích strán. Riešenia od Plaid môžu byť skvelou inšpiráciou. Ich riešenie uľahčuje integráciu riešení zameraných na osobné financie, spotrebiteľské platby, pôžičky, bankovníctvo, obchodné financie a príbehy zákazníkov (ako napríklad pomoc ľuďom pri vzájomnom investovaní).

Toto je len veľmi krátka ukážka inšpiratívnych spoločností, ktoré posúvajú fintech scénu dopredu. Určite vám odporúčame navštíviť Money 20/20 budúci rok a dúfame, že sa tam uvidíme.

Máte záujem dozvedieť sa viac alebo diskutovať o svojom ďalšom projekte? Neváhajte nás kontaktovať 😉

 

Jozef BalážikGrowth Strategy Analyst