16. Jul 2020Business

Koľko stojí mobilná aplikácia

Určite ste už niekedy premýšľali nad tým, že by ste navrhli aplikáciu, s ktorou by ste prerazili do sveta alebo by ste len jednoducho zlepšili pracovné procesy. Ak ste sa dostali do fáze, kde sa predstava mení na reálnu požiadavku, tak určite rozmýšľate nad zásadnou otázkou a to koľko stojí vývoj mobilnej aplikácie?

Odpoveď na túto otázku bohužiaľ nie je až taká jednoduchá a je to hlavne kvôli tomu, že celý proces záleží na mnohých faktoroch, ktoré si v vysvetlíme. Cieľom článku nie je predniesť Vám presnú cenu aplikácie ale predovšetkým vysvetliť, prečo na začiatku nemôžeme presne určiť celkovú cenu projektu.

Aké sú jednotlivé faktory ovplyvňujúce cenu aplikácie

Kompatibilita

Prvým z faktorov je určite kompatibilita. Ide o problém, s koľkými typmi zariadení a s akými operačnými systémami si bude aplikácia rozumieť. Svet iOS a Androidu je v tomto dosť odlišný.

vyvoj mobilnej aplikacie kompatibilnej na viacerych platformach

Pri operačnom systéme iOS si stačí zvoliť, či chcete, aby vaša aplikácie fungovala iba na najnovších modeloch iPhone a ich operačnom systéme (napr. iPhone 12 + iOS 14), alebo pridáte aj podporu pre ďalšie staršie modely. Pri voľbe podpory starších zariadení si treba uvedomiť, že viac ako 70% užívateľov vždy upgraduje približne do mesiaca na najnovšiu verziu OS.

Naopak pri Androide môžeme nájsť veľké množstvo výrobcov a verzií samotného operačného systému. Tu by Vám mal dodávateľ pomôcť s výberom najvhodnejšej kombinácie tak, aby ste zabezpečili funkčnosť pre váš cieľový segment a pritom ste nemuseli míňať za podporu zbytočných variantov navyše. Tie totiž môžu vývoj Vašej aplikácie nepríjemne predražiť a pri širokej podpore a testovaní bude vývoj drahší ako pre iOS.

Veľkosť vývojárskeho tímu

Od Vašich požiadaviek sa vyvíja zostava vývojárskeho tímu, ktorá má vplyv na celkové náklady:

  • Základný tím sa skladá z projektového manažéra, UI/UX dizajnéra, mobilného vývojára, testera a na prácu s dátami zaručene potrebujete backend vývojárov.
  • Rozšírený tím  zahŕňa webového vývojárov a ďalších 2-4 Android alebo iOS vývojárov (záleží na požiadavkách).
vyvoj mobilnej aplikacie

Komplexnosť a funkčnosť aplikácie

Ako je teda zrejmé, na náklady má veľký vplyv zvolená komplexnosť a funkčnosť aplikácie. K najčastejším funkciám, ktoré rozširujú základné funkcie aplikácie patria:

  • webové administračné rozhranie pre dáta vo Vašej aplikácii,
  • backend infraštruktúra na prepojenie s databázami,
  • možnosť dodatočných nákupov vnútri aplikácie (In-app purchases),
  • integrácia funkcií tretích strán, ako je zdieľanie na sociálne siete,
  • využitie hardvérových súčastí telefónov, ako je GPS, gyroskop a ďalšie.
  • samostatné užívateľské rozhranie pre tablety.
  • v neposlednej rade predraží aplikáciu integrácia platobných systémov, offline mód, notifikácie, spolupráca s kamerou a iné zlepšujúce funkcie.

Pridanie týchto súčastí dokáže prácu na vývoji aplikácie skomplikovať, a tým aj predražiť.

Dizajn mobilnej aplikácie

Peniaze vložené do dizajnu mobilnej aplikácie sú vždy veľmi dobrou investíciou. Najlepšie je zvoliť si dizajnéra, ktorý má skúsenosti s návrhom mobilných aplikácií a chápe, čo si takýto projekt vyžaduje. Môžete si zvoliť externého dizajnéra, ktorý osloví cenou ale je určite lepšia voľba zvoliť dizajnéra priamo vo vývojárskej spoločnosti, lebo vďaka spolupráci s vývojármi môže pružne reagovať na zmeny a požiadavky. Dizajn môže byť drahý, pretože samostatné obrazovky, ikony a buttony vyžadujú množstvo elementov, ktoré musia byť navrhnuté samostatne. O našom UI a UX dizajn procese sa dozviete viac na našom blogu.

Návrh UI dizajnu mobilnej aplikácie

Testovanie

Ďalšou fázou, ktorú zaručene nemôžete vynechať je testovanie mobilnej aplikácie. Aplikáciu môžete nasadiť aj bez testovania ale to Vám neodporúčame, lebo určite nechcete, aby chyby objavili namiesto Vás používatelia. Testovanie rozdeľujeme na použivateľské (manuálne) a automatizované.

  • Manuálne - úlohou testerov je kontrola funkčnosti, dizajnu, jazykových preklepov, testovanie aplikácie v špeciálnych stavoch a testovanie na rôznych zariadeniach.
  • Automatizované - testovanie je postavené na vytvorení automatických testov, ktoré overia jednotlivé funkcionality.

Projektový manažér

Úspešný vývoj softvéru už dávno nezávisí len na odborných schopnostiach vývojárov. Potreba vyvíjať rozsiahlejšie aplikácie a systémy si vynútila celý rad požiadaviek. Dobré zvládnutie tejto činnosti v každej etape životného cyklu projektu vývoja mobilnej aplikácie tvorí jeden z hlavných predpokladov úspešnosti projektu ako celku. Schopný projektový manažér zostaví dobrý tím, ktorý dokáže dostatočne motivovať a hlavne zabezpečí komunikáciu medzi vývojárom a zadávateľom. Zaručene nepodceňte projektového manažéra pri zostavovaní tímu a to najmä pri väčších projektoch.

projektovy manazer

Podpora a update

Posledným faktorom, ktorý ovplyvňuje vaše náklady, je podpora a update vašej aplikácie. Tu už sa jedná o náklady, ktoré nie sú zahrnuté v počiatočných nákladoch. Každá aplikácia vyžaduje po svojom vydaní sústavnú starostlivosť: zabezpečenie podpory pre nové verzie operačného systému, údržbu backendovej infraštruktúry a cloudov alebo pravidelné updaty.

Marketing mobilnej aplikácie

Rozmýšľali ste už nad možnosťou, že vytvoríte geniálnu aplikáciu a užívateľ, ktorý by za ňu veľmi rád zaplatil o nej vôbec netuší? Tak presne preto, je potrebné uvažovať o marketingu (prečítajte si viac v článku o marketingu mobilných aplikácií). V prípade marketingu sa nejedná o priamy náklad na vývoj mobilnej aplikácie, ale zaručene je to náklad, s ktorým treba počítať.

vývoj aplikacii pre ios

Výber vývojárskej spoločnosti

Ceny vývoja aplikácie sa značne líšia aj podľa toho, či si službu objednáte u freelancera, skupiny developerov alebo u agentúry. Ak chcete mať istotu a disponujete dostatočným rozpočtom, agentúra je (väčšinou) lepšia voľba.

Na druhej strane, ak chcete trochu ušetriť, môžete staviť na freelancera, keďže vysoká cena sa nie vždy rovná kvalite a úspechu na trhu. Tiež záleží od krajiny, v ktorej si službu objednáte – v USA si vývojár zaúčtuje niečo medzi $60 až $150 za hodinu, v UK zhruba £60-£80, na Slovensku je to okolo 20€-50€.

Koľko teda stojí mobilná aplikácia pre iOS/Android?

To sa nikdy nedá presne povedať bez rokovania s vývojárskou spoločnosťou. Čo môžete na takomto rokovaní očakávať? U jednoduchších projektov je možné konečnú sumu stanoviť vstupnou analýzou. Čo však nie je také jednoduché v prípade náročnejších zadaní, kde určite nečakajte presný odhad po prvom stretnutí. Takéto projekty sa väčšinou riešia parciálne, a preto sa aj nacenenie jednotlivých fáz líši.

Celková výška nákladov sa odvíja od času stráveného vývojom a implementáciou všetkých funkcií a táto doba sa potom násobí hodinovou sadzbou. Čas strávený vývojom sa odvíja od faktorov, ktoré sme opísali vyššie.

kolko stoji mobilna aplikacia

Máte záujem o mobilnú aplikáciu? Kontaktujte nás

Martin MacíkHead of Business