10. Sep 2021Insight

GoodRequest 2021: Brand, v ktorom spájame dizajn, technológie a ľudí

GoodRequest vznikol v roku 2013. Za 8 rokov ste ho mali možnosť vidieť v dvoch brandoch. Dnes dostáva svoj tretí. Brand s jasným cieľom reflektovať rast a zmeny, ktorými firma prechádza, vyzretou, serióznou ale "fresh" identitou.

Od loga ku komplexnému brandu

Potreba nového brandu vznikla nielen s cieľom podčiarknuť rast a zmeny, ktorými GR prešiel, ale hlavne s cieľom vyriešiť implementačné a konzistenčné problémy, s ktorými sme sa stretávali. Posledný redizajn v roku 2017 priniesol nové logo a zmenu komunikácie, no nepriniesol pevné základy pre tvorbu rôzneho typu obsahu. Chýbali nám mantinely, konzistencia a pravidlá implementácie. Interpretácia loga ".gr" vytvárala domienky, že sme grécka firma :)

Výzvou bolo preto vytvoriť nie len nový brand ale komplexnú identitu s pevným systémom a pravidlami.

Brand na pevných základoch

Brand pre nás znamená dve hlavné zložky: Kto sme, smerom dovnútra firmy, a ako to komunikujeme navonok. Ak sme brand chceli postaviť na pevných základoch, museli sme si zodpovedať základné otázky - Kto je GoodReuqest? Kam smeruje? 
V čo veríme? O aký svet sa chceme usilovať?

Sme GoodRequest. Našou víziou je tvoriť zmysluplný a zodpovedný digitálny svet. Pomáhame ambicióznym firmám tvoriť prelomové digitálne riešenia, ktoré prinášajú hodnotu a posúvajú spoločnosť vpred. Záleží nám na tom aký vplyv na ľudí 
a spoločnosť majú produkty, ktoré tvoríme. Ľudia sú základom všetkého čo robíme. Ľudia sú GoodRequest.

Na týchto základoch sme sa rozhodli postaviť aj náš nový brand.

Rastieme a náš brand rastie s nami

Že GoodRequest je "mladá, malá a progresívna firma" už dávno neplatí. Za 8 rokov sme narástli z 8 na 80 ľudí. Tvoríme špičkové produkty pre najväčších hráčov.  To však neznamená, že sme veľkí a skostnateli. :) GoodRequest predstavuje ideálny pomer medzi profesionalitou a progresivitou. Vízia nového brandu bola preto jasná - vytvoriť "Serious but fresh brand", ktorý to bude jasne komunikovať.

Základné myšlienky brandu:

  • spojenie sveta dizajnu a technológií,
  • silný symbol, ktorý bude toto spojenie reprezentovať,
  • nový look, ktorý bude seriózny ale fresh zároveň.

Spájame dizajn, technológie a ľudí

Už roky sa snažíme spájať dizajn a technológie do produktov, ktoré prinášajú ľuďom hodnotu. V rámci brandu sme sa snažili nájsť bod, kde sa práve človek a technológie stretávajú.

Týmto bodom je potenciometer. Prvok ktorým ľudská ruka ovláda technológiu 
už od nepamäti. Od gitary, DJ-ského pultu, auta či rádia- nájdeme ho všade. Tento symbol dokáže v rôznych variáciách reprezentovať rôzne fázy v ktorých vstupujú 
do procesu ľudia, dizajn a technológie. Vyladené do ideálneho pomeru. Z tohto symbolu vychádza aj update nášho nového loga a piktogramu.

K našej "historickej" modrej a čiernej sme pridali ďalšie farby zo spektra. 
A to svietivú žltú - pear a sivú s nádychom modrej - cloudy.

Zvolili sme pätkové písmo, ktoré má pôvod v písme písanom rukou - Tiempos Fine.

S identitou nám pomáhalo štúdiou GoBigname. Spoločne sme nad brandom strávili množstvo hodín a kôl feedbacku. Aktuálne dolaďujeme detaily a nastavujeme komunikáciu a pravidlá pre typy obsahu. Postupne updatujeme náš web a všetky materiály.

Zmeny si môžete postupne všimnúť na našich sociálnych sieťach, či blogu. Postupne budeme odkrývať ďalšie zaujímavosti z procesu tvorby a zákulisia vzniku, či interného launchu.

Zostaňte s nami, sledujte nás na Facebooku alebo Instagrame . :)

Michal SleziakHead of Product