11. Jul 2022Frontend

Frontend Briefly - Novinky a postrehy zo sveta frontend vývoja #7

Pravidelné zhrnutie najdôležitejších noviniek, článkov či tweetov vo svete frontendu je tu! Za mesiac jún sme pripravili top 6 noviniek, ktoré by nemali ujsť žiadnemu frontend developerovi. Okrem toho tu nájdeš odkazy na ďalšie zaujímavé články, ktoré stoja za prečítanie.

1. Rýchlejšie načítavanie stránky pomocou Early Hints

Early Hints je nový HTTP stavový kód: 103 Early Hints. Vďaka nemu môže server počas generovania časovo náročnej odpovede poslať nápovedu klientovi o ďalších zdrojoch, ktoré bude pravdepodobne potrebné načítať (napr. css alebo javascript súbory). Klient tak nemusí čakať na odpoveď zo servera, ale môže si vyžiadať ďalšie zdroje zatiaľ čo stále čaká na prvú odpoveď. Viac si môžeš prečítať na blogu Chrome Developers.

Rýchlosť načítavainia stránky po použití Early Hints sa výrazne zlepší.
Porovnanie rýchlosti načítania stránky po využití Early Hints.

2. Podpora pre Internet Explorer 11 skončila

Podpora pre Internet Explorer 11 skončila 15. júna 2022. Na oficiálnom blogu nájdeš detaily čo to znamená pre bežných používateľov, ale aj develeporov. Po tomto dátume už Internet Explorer neotvoríš, ale budeš automaticky presmerovaný do prehliadača Edge s podporou IE režimu. (Žiaľ) Microsoft sa zaviazal podporovať režim IE v Microsoft Edge minimálne do roku 2029, takže tešiť sa môžeme len čiastočne.

3. Novinky v React svete

4. Novinky v ECMAScript 2022

22. júna sa oficiálne schválila nová verzia ECMAScript 2022 pre jazyk JavaScript. Ak chceš vedieť aké novinky pribudli, tak si prečítaj tento článok: Ecma International approves ECMAScript 2022: What’s new? Okrem toho sa dozvieš ako prebieha schvaľovanie novej verzie ECMAScript-u alebo aký je rozdiel medzi JavaScript-om a ECMAScript-om.

5. WebAssembly v JavaScript ekosystéme

V prednáške sa dozvieš, kde všade sa používa WebAssembly (WASM) v JavaScriptov-om ekosystéme. Zistíš aj niekoľko benefitov, ktoré prináša WebAssembly voči plne natívnemu JS riešeniu.

6. Novinky v prehliadači Chrome

Nová verzia Google Chrome 103 priniesla niekoľko noviniek napr.:

  • HTTP 103 stavový kód (early hints)
  • Local Font Access API
  • AbortSignal.timeout()
  • atď…

Ďalšia novinka v Chrome 104 je zápis media queries. Po novom ich je možné zapisovať nasledovne:

@media (400px <= width <= 600px )  {
  // Styles for viewports between 400px and 600px.
}

Okrem toho si nezabudni prečítať aj o novinkách v DevTools.

Ďalšie články, ktoré stoja za prečítanie

Niekoľko článkov o prístupnosti

Zhrnutie

Ak sa ti prehľad noviniek páčil, tak sa nezabudni prihlásiť na odber nášho newslettera. Prečítať si môžeš aj novinky za minulý mesiac, ktoré sme priniesli v májovom Frontend Briefly.

Andrej NemečekFrontend Developer