31. May 2022Frontend

Frontend Briefly - Novinky a postrehy zo sveta frontend vývoja #6

Pravidelné zhrnutie najdôležitejších noviniek, článkov či tweetov vo svete frontendu je tu! Za mesiac máj sme pripravili top 8 noviniek, ktoré by nemali ujsť žiadnemu frontend developerovi. Okrem toho tu nájdeš odkazy na ďalšie zaujímavé články, ktoré stoja za prečítanie.

1. Google I/O 2022

Konferencia Google I/O 2022 bola plná kvalitných prednášok od expertov v oblasti webových technológií. Najviac ma zaujala prednáška What's new for the web platform, kde je veľmi dobre zhrnutý prehľad webových noviniek. Avšak určite stojí zato pozrieť si aj ostatné prednášky. Všetky sú dostupné na YouTube. Určite si nájdeš tému, ktorá ťa zaujme.

2. State of CSS 2022

Rok 2022 priniesol plno noviniek do CSS-ka. Jednoznačne najlepší prehľad noviniek som videl v článku State of CSS 2022. Cieľom tohto článku nebolo ísť do hĺbky, ale skôr len predstaviť novinky, ktoré prišli nedávno alebo ešte len majú prísť do CSS-ka. Tento článok vznikol z prednášky na Google I/O, pričom záznam je dostupný na YouTube.

3. Kedy použiť pixely a kedy em/rem ?

Ak tiež hľadáš odpoveď na otázku kedy používať pixely a kedy em alebo rem, tak si určite prečítaj článok od Joshua Comeau: The Surprising Truth About Pixels and Accessibility, kde konečne nájdeš odpoveď. Čítal som už niekoľko článkov, že pixely by sme mali nahradiť za em/rem-y. Avšak je to komplikovanejšie a pixely tu majú stále svoje miesto. Tejto téme sme sa venoval aj náš dizajn tím v rámci článku o typografii.

4. Reactathon 2022

Záznam z konferencie Reactathon 2022 nájdeš na YouTube, kde postupne pribúdajú prednášky. Konferencia bola plná zaujímavých prednášok od skúsených web developerov. Mňa zaujali hlavne prednášky o serverless a novinkách v React 18. Dostupný je aj kompletný live stream:

5. Menej známe, ale užitočné CSS funkcie

Odporúčam pozrieť aj článok Lesser-Known And Underused CSS Features In 2022 o menej známych CSS funkciách, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť. Našiel som tu niekoľko užitočných funkcií, ktoré som predtým nepoznal, avšak určite ich čoskoro využijem.

6. State of frontend 2022

Pozri si výsledky prieskumu o stave frontendu za rok 2022. Okrem aktuálneho stavu tu nájdeš aj trendy ktorým sa bude svet frontendu uberať ďalšie roky. Dozvieš sa ktoré technológie developeri radi používajú, ale aj tie ktoré sa im nepáčia. Prieskum vyplnilo 3703 developerov z viac ako 125 krajín sveta.

7. RFC pre Next.js

Na blogu Next.js nájdeš predstavené RFC ku najväčšej aktualizácii frameworku Next.js od jeho vydania. Novinky ktoré táto aktualizácia prinesie sú napr.:

  • Nested Layouts
  • Vylepšený Data Fetching
  • Podpora pre React Server Components
  • Podpora noviniek z React 18 napr. Streaming, Transitions, Suspense
  • atď…

Detailnejší prehľad všetkých noviniek nájdeš v článku.

Next.js Layouts RFC

◆ Nested routes / layouts
◆ Designed for Server Components
◆ Fetch in layouts while avoiding waterfalls
◆ React 18 features – startTransition, Suspense
◆ Client and server routing
◆ 100% incrementally adoptablehttps://t.co/jvaVOmyB8A

— Vercel (@vercel) May 23, 2022

8. Novinky vo webových prehliadačoch

Prehľad funkcií, ktoré sa dostali do stabilných a beta verzií webových prehliadačov počas mája 2022 nájdeš v článku: New to the web platform in May. Ak používaš na vývoj Google Chrome, tak si pozri aj článok o novinkách v Chrome DevTools.

Ďalšie články, ktoré stoja za prečítanie

Niekoľko článkov o prístupnosti

Zhrnutie

Ak sa ti prehľad noviniek páčil, tak sa nezabudni prihlásiť na odber nášho newslettera. Prečítať si môžeš aj novinky za minulý mesiac, ktoré sme priniesli v aprílovom Frontend Briefly.

Andrej NemečekFrontend Developer