4. May 2022Frontend

Frontend Briefly - Novinky a postrehy zo sveta frontend vývoja #5

Pravidelné zhrnutie najdôležitejších noviniek, článkov či tweetov vo svete frontendu je tu! Za mesiac apríl sme pripravili top 7 noviniek, ktoré by nemali ujsť žiadnemu frontend developerovi. Okrem toho tu nájdeš odkazy na ďalšie zaujímavé články, ktoré stoja za prečítanie.

1. Rýchlejšie načítavanie vďaka fetchpriority

V článku Boost Resource Loading With fetchpriority detailne popísali nový HTML atribút, ktorým vieš upraviť prioritu načítavania obsahu stránky ako napr. obrázky, javascript, iframe. Atribút zatiaľ podporujú len Chrome a Edge, avšak postupne sa budú pridávať aj ostatné prehliadače. Aktuálnu podporu atribútu si môžeš overiť na webe caniuse.com. Pomocou atribútu fetchpriority vieš vylepšiť metriku LCP alebo zrýchliť vykreslenie dôležitejšieho obsahu stránky.

2. Modálne okná pomocou<dialog> elementu

HTML element <dialog> prednedávnom získal podporu vo všetkých moderných prehliadačoch. S týmto elementom môžeš vytvoriť modálne okná, ktoré budú štýlovateľné a hlavne natívne prístupné. Nemusíš tak riešiť napr. focus alebo zatváranie pomocou ESC klávesy. Všetky dôležité informácie nájdeš v článku Building a dialog component alebo si môžeš pozrieť video.

3. Čo je nové v ECMAScript 2022

Špecifikácia pre novú verziu JavaScriptu je už dostupná aj keď oficiálne ešte nie je schválená. Ak ťa zaujímajú novinky, ktoré táto verzia prináša, tak si prečítaj článok What's new in ECMAScript 2022. Tešiť sa môžeš napr. na:

  • top level await,
  • privátne atribúty a metódy v class-och,
  • metóda .at(),
  • error.cause,
  • atď.

4. Séria článkov #30DaysOfPWA

Ak sa chceš dozvedieť viac o progresívnych webových aplikáciách (PWA), tak si určite pozri "30 Days of PWA" Blog Series. Séria článkov je štruktúrovaná do 4 hlavných kategórií:

  • Základné koncepty PWA.
  • Pokročilejšie možnosti PWA a príklady použitia.
  • Developerské nástroje pre debugovanie, testovanie atď.
  • Osvedčené postupy a podpora PWA pre jednotlivé platformy.

5. Novinky v Google Chrome

Zmeny a tiež novinky, ktoré prišli s novou verziou Google Chromu si môžeš prečítať v týchto článkoch:

Nezmeškaj svoju príležitosť. Do nášho Frontend tímu hľadáme nového parťáka!

Otvorená pozícia pre Frontend vývojara

6. Ako aktualizovať TypeScript v React 18

Nie všetky zmeny v novej major verzii React 18 sú spätne kompatibilné. Ak aj teba čaká updatovanie projektu na React 18, ktorý používa TypeScript, tak si najskôr prečítaj návod: Upgrading to React 18 with TypeScript. Nájdeš v ňom informácie, ktoré ti ušetria veľa času pri fixovaní projektu.

7. Kniha Software Engineering at Google

Táto kniha nie je priamo o programovaní, ale o inžinierskych prístupoch, ktoré používajú v Googli. Dozvieš sa, ako udržiavať aj veľké projekty a pritom zachovať ich kvalitu. Kniha je pre teba vhodná, ak ťa zaujíma, ako majú napr. v Googli zaužívané procesy alebo ako spolupracujú ľudia na projektoch. Kniha je dostupná v PDF úplne zadarmo.

The "Software Engineering at Google" book is now free to read online: https://t.co/cqX79uZNFK. Great insights on improving code quality & scaling engineering teams. pic.twitter.com/JPbNfEewfk

— Addy Osmani (@addyosmani) May 1, 2022

Niekoľko článkov o prístupnosti

Ďalšie články, ktoré stoja za prečítanie

Zhrnutie

Ak sa ti prehľad noviniek páčil, tak sa nezabudni prihlásiť na odber nášho newslettera. Prečítať si môžeš aj novinky za minulý mesiac, ktoré sme priniesli v marcovom Frontend Briefly.

Andrej NemečekFrontend Developer