16. Jul 2020Insight

Dovolenka na Slovensku: Aké mobilné appky a weby na cestovanie si zbaliť so sebou?

Dovolenkuješ tento rok na Slovensku? Mnohí z nás tiež. A určite tento nápad dostalo viac ľudí než po iné roky. :-) Inšpirácie na nové miesta preto nie je dosť!

Appky, weby či profily na sociálnych sieťach nám pomáhajú naplánovať si výlety, túry aj cyklotrasy. Tie, ktoré pri potulkách Slovenskom využívame my, sme spísali do tohto článku. Potešíme sa však, ak nám ho pomôžeš rozšíriť. Svoje tipy píš do komentov. Článok budeme pravidelne aktualizovať.

Kde sledovať predpoveď počasia?

Podľa toho či sa chystáš na hory, bike, k vode, alebo na trip po mestách si môžeš vybrať z týchto možností:

  • SHMU app poskytuje predpoveď počasia priamo z webu Slovenského hydrometeorologického ústavu. Tu nájdeš Android verziu SHMU app a tu link na web SHMU.
    PRO TIP: Ak si na SHMÚ overuješ počasie na horách nezabudni sledovať slovnú predpoveď. Modely nestačia. :)
  • Predpoveď na nórskom yr.no môžeme považovať za jednu z najspoľahlivejších. A tiež si radi overujeme počasie (najmä ak ide o predpoveď na niekoľko dní vopred) na viacerých miestach.
  • Na webe Horskej záchrannej služby nájdeš predpoveď na Slovenských horách, v rôznych nadmorských výškach na 2 dni vopred. Tu nájdeš priamy odkaz na HZS - počasie na hory. Ak preferuješ appky dostupná je na Android.
  • Ak ťa to láka k vode, pozri si predpoveď počasia na stránke Holidayinfo. Nájdeš tam všetko od prevádzkových info, cez teplotu vody až po počasie v aquaparkoch či kúpaliskách. Okrem nich je tam dostatoch informácií aj k horským strediskám. Vrátane LIVE kamier.

Tipy na výlety po Slovensku

Poznáme počasie, poďme plánovať kam pôjdeme. V našom výbere nájdeš niečo z prírody, miest aj iných zaujímavých oblastí. :-)

  • Turistické trasy pre každého. Aj tak by sme mohli pomenovať výlety, ktoré nájdeš na stránke Hikemates. Ak je turistika tvojou vášňou, môžeš sa stať členom 1. digitálneho turistického oddielu. :-)
inspiracia na hory dovolenka na slovensku tipy
  • Ak sa chystáš na Oravu, pripájame jeden tip "z našej kuchyne". S appkou Oravský hrad môžeš zažiť prehliadku hradu na ktorej navštíviš 24 záujmových bodov, kde tvoj zážitok okrem zvuku doplnia aj texty, fotografie a zaujímavosti. Dostupná je na Android aj iOS.
  • A ešte jeden tip z nášho "domovského" kraja. Oplatí sa nazrieť na stránky Považského múzea v Žiline. Okrem stálych expozícií nájdeš info aj k tomu čo aktuálne chystajú. Tu nájdeš aj iOS appku.
  • Tipy na miesta, ktoré sa oplatí navštíviť nájdeš aj s fotkami a presným umiestnením na mape na vypadni.sk. Appka je dostupná na Android.
  • Podľa toho čo plánuješ robiť môžeš hľadať aktivity a miesta aj na stránke GO Slovakia. Príroda, camping, bike, história, šport, relax, ubytko...
  • Ak sa najlepšie cítiš v Tatrách, oplatí sa pozrieť na appku Zaži Tatry. Okrem chodníkov a trás v nej nájdeš aj veľa zaujímavostí.
  • Dovolenka na Liptove? Na ubytko, aktivity či podujatia ti stačí appka Liptov - Nízke Tatry. Nájdeš v nej všetko pekne pokope. Podobné riešenie ponúka aj Košice Region pre metropolu východu.
  • Okrem veľkých miest vyberáme ešte jednu veľmi zaujímavú lokalitu na najvýchodnejšom východe Slovenska - Tokaj - vinohradnícka oblasť.
  • A na záver - prezrieť si môžeš aj klasiku. Google Trips, Tripadvisor, alebo skupinu na Facebooku Turistika na Slovensku. Tie nesklamú. Len maj na mysli, že tam hľadá inšpiráciu veľa ľudí a to najvyhajpovanejšie môže byť aj najviac preplnené. Prispôsob tomu teda čas/ deň kedy dané miesto navštíviš.
tipy na dovolenku na slovensku

Turistické a cyklistické mapy na stiahnutie aj online

Počasie done, cieľ cesty tiež. Teraz sa už len uistiť, že sa nestratíme. Dostupných máp je dostatok. Stačí si vybrať, ktorá ti vyhovuje najviac.

  • Appka aj web mapy.cz. Nájdeš tam skvelo zmapované trasy, cyklotrasy aj konkrétne miesta s contentom od ľudí.
  • Na maps.me sa nám najviac páči, že tam nájdeme dobre viditeľné aj neznačené trasy a chodníčky.
  • Za spomenutie určite stoja aj OpenAndroMaps.
  • Milovníkom trailov je určite stránka AllTrails známa. Mrkni na ňu, ak si o nej ešte nepočul/a.
  • Tento rok je dovolenka v karavanie či stane ozaj "trendy". Na stránke camping.info nájdeš mnoho krásnych miest na kempovanie. Na Slovensku aj inde vo svete.
  • Appka STRAVA ponúka okrem zaznámenávania a zdieľania aktivít ešte jednu super možnosť. Skús sledovať aktívnych ľudí a inšpirovať sa ich trasami. Objavíš mnohé "podpultovky". Málo frekventované, ale nádherné miesta.

Priamo u turistov, cestovateľov či inšpiratívnych profilov na Instagrame nájdeš veľa tipov ktoré ťa oslovia krásnou foto, či polohou. Možno zistíš, že máš krásne miesto "za humnami" a ešte si tam nebol/a.
Tieto profily / blogy sledujeme radi my:

dovolenka na strednom slovensku

Je niečo čo ti tu chýba? Napíš nám svoj tip do správy na Facebooku, alebo Instagrame. Doplníme ho!

Doprava a ubytovanie

V tejto kategórií zrejme nič prevratné nenájdeš. Je to však taká "povinná jazda" a vždy dobrá pripomienka.
Podľa toho akým spôsobom cestuješ, si pozri Cestovné poriadky a MHD v každom meste. Zisti si tiež možnosti pohybu v danej lokalite. Možno objavíš bikesharing (v Žiline máme napr. bikeKIA), Bolt kolobežky a pod. "Ubytovacia klasika" je Airbnb, či booking. Veľa informácií o ubytovaní najdeš aj na stránkach jednotlivých miest, lokalít či na stránkach o ktorých píšeme vyššie. :-)

Pár užitočných tipov a nápadov na záver

  • Príjemné spestrenie turistiky a výletov môže byť Geocoaching - hľadanie pokladov. Ak nevieš o čo ide zisti viac na oficiálnych stránkach. :-)
  • Pri výhľadoch na turistike, z terasy, či pri cestovaní autom sa často naskytnú krásne výhľady na kopce. Ak ťa zaujíma na čo sa pozeráš a ako sa ktorý kopec volá, aký je vysoký, alebo či je dostupný vyskúšaj Peakfinder, alebo PeakLens.
  • Pri vode, v horách či mestách netreba zabúdať ani na silu UV žiarenia. Aplikácia UVLens za teba postráži pobyt na slnku. Odporúči dĺžku pobytu, pripomenie, aby si ju neprestrelil/a. Dostupná je na iOS aj Android.
  • PackPoint travel packing list je aplikácia, ktorá pomôže pri balení. Okrem iného ti vytvorí zoznam potrebných vecí na základe dátumu, miesta, dĺžky, typu pobytu a aktivity. Tu nájdeš jej verziu na iOS a Android.
  • A pre lovcov krásnych záberov máme tip ako odfotiť západ a východ slnka. V GooglePlay aj Appstore nájdeš veľa aplikácií s presnými časmi východu, západu slnka, golden hour či počasia, oblačnosti a pod. Pozrieť sa môžeš napr. na PhotoTime.
  • Ak si voľné chvíle rád užívaš v známych aquaparkoch alebo lyžiarských strediskách, ako Bešeňová alebo Jasná odporúčame ti využívať služby GoPass, vďaka ktorým získaš najnižšie ceny v TOP strediskách a hoteloch, pričom získavaš body na vernostnú kartu. Okrem toho má GoPass novú mobilnú aplikáciu pre iOS aj Android.
vylet s detmi slovensko

Ak nie si "letný tvor" a viac ťa láka zimná dovolenka naladiť sa môžeš v článku mobilné aplikácie na lyžovačku, snowboard, zimnú dovolenku aj turistiku ktorý sme spísali pred časom.

Barbora LinekHead of Marketing