16. Jul 2020Business

Ako na marketing mobilných aplikácií

Každý, kto má mobilnú aplikáciu v App Store túži, aby zožala úspech. Avšak kvôli vysokému počtu aplikácií je to dnes bez marketingu takmer nemožné. Preto je vhodné sa na launch aplikácie poriadne pripraviť. Trh s mobilnými aplikáciami má totiž svoje špecifiká, ktoré je treba brať do úvahy.

Ak máte web stránku, tak ste sa určite stretli s pojmom SEO. Ide o optimalizáciu web stránky za účelom dosahovania lepšieho umiestnenia v neplatených (tzv. organických) výsledkoch fulltextových vyhľadávačov na kľúčové slová, ktoré sú relevantné pre dané webstránky. Pri mobilných aplikáciách by ste sa mali zamerať na iný termín a to je ASO.

ASO (App Store Optimization) - Termín, ktorý označuje procesy zlepšovania výkonu (predajnosti) aplikácie v rámci app store.

Marketing  je jednou z najdôležitejších aktivít, na ktoré je potrebné myslieť po skončení vývoja mobilnej aplikácie. Avšak predtým ako si vymenujeme možnosti marketingu si povedzme niečo o burst marketingu, ktorý je vhodné aplikovať. Burst marketing je metóda, pri ktorej sú všetky marketingové aktivity spustené v rovnaký čas. Je to síce náročnejšie na koordináciu, avšak výsledok je pomerne jasný - viac stiahnutí za kratší čas vedie k zlepšovaniu pozície aplikácie v app store a zvyšuje šancu dostať sa do rebríčkov.

Sociálne siete

Začnite sociálnymi sieťami. Prečo? Je to bezplatne, oslovíte masy ľudí, ale aj cieľovú skupinu a šíriteľnosť je neuveriteľná. Dobrý status s QR kódom, linkom do AppStore a vizuálom povzbudí ľudí, aby si stiahli aplikáciu a vyskúšali ju. Sú klienti, ktorí používajú len sociálne siete a dostavajú sa v rebríčkoch na prvé priečky..

Recenzie

Recenzie alebo články na portáloch o aplikáciách, technologických weboch a blogoch sú vhodne miesto pre oslovenie technickej verejnosti a majú pozitívny vplyv nielen na vyhľadávanie ale aj zvyšovanie povedomia o aplikácií. Pomocou recenzie možno nezískate tisíce používateľov, ale získate tzv. "objaviteľov", ktorí vám svojimi skúsenosťami dávajú vhodný feedback a prezentujú aplikáciu svojmu okoliu. Sám som nejeden krát narazil na aplikáciu vďaka recenzii a následne som o nej hovoril svojim kamarátom, či kolegom.

Musíte však rátať s tým, že to často nie je lacné 💸

Cena

Cena a marketing majú veľa spoločného. Cena aplikácie hrá pochopiteľne zásadnú úlohu pri rozhodovaní o stiahnutí.  Existuje niekoľko technik ako nastaviť cenu produktu. Je však doležíte sa zamyslieť, aký je vás cieľ. Nasledovné metódy stanovenia ceny vám pomôžu pri jej zvolení, avšak myslite pritom aj na svoje ciele s aplikáciou. Skúšajte a kombinujte.

Price Skimming spočíva v stanovení vysokej ceny, čo dáva používateľom pocit výnimočnosti a exkluzivity. Hoci táto metóda nie je moc použiteľná pre mobilné aplikácie existujú aj také.

Penetration Pricing je opak price skimingu, ide teda o nastavenie nízkej začiatočnej ceny na konkurenčnom trhu a neskoršom zvýšení ceny

Freemium je najčastejšie využívaná technika. Časť funkcionalít je zadarmo a prémiové funkcionality sú spoplatnené.

Cost-plus pricing funguje na princípe pridania fixnej percentuálnej prirážky k vynaloženým nákladom za aplikáciu.

Competitive pricing je nastavovanie ceny založené na konkurencii. Túto možnosť je vhodné skombinovať s penetration pricing.

Value-based pricing je stanovovanie ceny na základe pocitu. Ide o odhadovanú hodnotu aplikácie a vyžaduje si research.

Organické sťahovanie

Každá aplikácia žije a funguje hlavne na základe organického sťahovania. Nasledujúce 4 prvky vám pomôžu ho zvýšiť.

1. Ikona

Ikona je jedným z hlavných vizuálnych prvkov a tvorí prvý kontakt s používateľom, no aj napriek tomu ju množstvo vývojárov podceňuje. Ikona je váš prvý dojem - jej prevedenie, farba či odlišnosť medzi ostatnými musí zaujať alebo vyjadriť podstatu aplikácie Ako hovoril Steve Jobs, ikona musí vyzerať tak, aby ju používateľ chcel "olízať", investujte preto do dizajnového návrhu. Určite odporúčam urobiť test na širšej škále ľudí.

2. UI aplikácie

Hoci je UI veľká položka projektu, pre dosiahnutie žiadaného cieľa je však doležíte, aby ste do neho investovali. Po ikone je UI druhý kontakt s používateľom, ktorý si potencionálny používatelia všímajú najviac a rozhodujú sa, či si aplikáciu stiahnu alebo nie. Taktiež sa uistite sa, že vaše náhľady prezentujú to najlepšie, čo aplikácia ponúka. Rozhodnutie je na vás. Úspech s dobrým UI alebo neúspech s ušetreným budgetom na UI.

3. Popis a kľúčové slová

Popis aplikácie sú fakty v štýle kvetnatosti a v organickom vyhľadávaní zohrávajú dôležitú úlohu. Popisom dávate používateľom informácie o aplikácii, mal by výstižne vysvetľovať, čo všetko mu aplikácia prinesie ak ju budete využívať, ako aplikácia uľahči život, ako je dôležitá a prečo práve vaša aplikácia stojí za stiahnutie. Dôležité je myslieť na voľbu a používanie správnych kľúčových slov, ktoré majú zásadnú rolu pri vyhľadávaní. Nebojte sa preto využiť pomoc SEO expertov. Pomoc a detailnejšie info môžete nájsť aj na supporte Google Play, App store či na portáloch ako TheTool.

4. Hodnotenia používateľov

Pre potenciálnych používateľov je často kľúčovou informáciu, či aplikáciu niekto používa a či sú používatelia spokojní. Hodnotenia sú vaše hviezdičky, ktoré získate ak mate super appku bez chýb s vyladeným UX/UI. Požiadajte pár známych nech ju ohodnotia a nezabudnite o hodnotenie požiadať aj v aplikácii samotnej. Kľúčové je však aj odpovedanie a zapracovanie hodnotení a feedbacku.Ak zapracujete pripomienky používateľov, ste bližšie k úspechu. Ak budete slušne odpovedať, tak si ľudí získate.

Google Ads

Google Ads kampane vedia pri správnom zacielení efektívne osloviť vašu cieľovú skupinu a dosiahnuť dobré výsledky. Túto formu reklamy je potrebné dôkladne zvážiť, kvôli vysokej finančnej náročnosti. Ak sa pre takúto formu reklamy rozhodnete. Google umožňuje pri propagácií aplikácie vytvoriť kampane zamerané na tieto ciele:

Google k vytvoreniu kampane odporúča, aby ste si pripravili pre kampaň rôzne podklady, ako text a aspoň jeden obrázok a video na šírku, jedno video na výšku a HTML 5 prvky, ktoré bude následne zobrazovať na rôznych miestach.

Facebook App Ads

Podobne ako Google Ads vám Facebook pomôže nájsť nových používateľov a interagovať s existujúcimi používateľmi vďaka množstvu informácií o používateľoch a efektívnemu zacieleniu.  Využiť na to môžete komunikačné kanály, ako Facebook, Instagram či Messenger. Okrem toho je veľkou výhodou, že používatelia vidia reklamu priamo na svojich mobilných zariadeniach a umožňuje využiť hrateľné reklamy pre krátke vyskúšanie aplikácie.  Taktiež je možné implementovať do aplikácie SDK a vyhodnocovať tak aktivity používateľov. Viac implementačných pokynov pre developerov nájdete na podpore Facebooku.

Mobile display advertising

Pomerne drahá metóda spočívajúca v inzerovaní aplikácie na reklamných plochách v iných aplikáciách. Výhodou je, že reklamu vidia používatelia v kontexte situácie, teda priamo na mobilnom zariadení.

Na záver

Dosiahnuť spokojnosť používateľov je doležíte, aby sa vaša aplikácia ujala a žila dlho. V prvomrade je potrebné myslieť na kvalitu mobilnej aplikácie, základné tipy ako ju dosiahnuť sú, aby ste investovali do UX/UI dizajnu , využili potenciál a silu sociálnych sieti a načúvali požiadavkám a feedbacku používateľov. S týmito základnými piliermi viete dostatočne osloviť ľudí, aby ste sa dostali v rebríčku na vysoké priečky. Ďalšie možnosti sú zaplatiť za reklamu :)

Rebríčky

Ak ste robili všetko správne a vašu aplikáciu si sťahuje veľké množstvo ľudí, vaša aplikácia dosahuje lepšie pozície v rebríčkoch Obchodu Play či App Store. Toto je pre vás dobre znamenie a zároveň vám to pomôže k ďalším stiahnutiam, preto sa snažte robiť všetko preto, aby ste sa v rebríčku dostali čo najvyššie. Držíme prsty a veľa šťastia pri dosahovaní top umiestnenie.

Kontaktujte nás a my sa postaráme o to, aby vaša aplikácia prerazila na trhu.

Tomáš VrabčekHead of projects & PMs