10. Oct 2022Design

8 vecí, ktoré som sa naučila za 6 mesiacov ako junior dizajnér v GoodRequest

Začiatky nikdy nie sú jednoduché a inak tomu nie je ani vo svete UX dizajnu. Cesta je tŕnistá, ale nie nemožná, viem, o čom hovorím. Preto sa s vami chcem podeliť o svoje skúsenosti z tejto cesty a odovzdať vám niekoľko tipov.

Veronika IvánováDigital Product Designer

'’Dostať sa do UX dizajnu ako junior? Pfff, nemožné…'’.

'’Firmy nechcú junior dizajnérov… Musíš mať aspoň 3 ročnú skúsenosť…'’

Toto je len kvapka v mori z toho, čo som denne vídavala na sociálnych sieťach. Ako nádejnej junior UX dizajnérke mi takéto typy postov a komentárov na sebavedomí veľmi nepridávali. ,,Musí predsa existovať nejaká firma, ktorej na začínajúcich profesionáloch záleží 🤔", hovorila som si… Až som našla.

V októbri 2021 som sa prihlásila do GoodRequest Design challenge, súťaže určenej pre študentov a začínajúcich dizajnérov, v ktorej som na moje veľké prekvapenie skončila na druhom mieste!

Ak si chcete pozrieť, ako vyzerala prvá verzia prototypu, neváhajte a preklikajte sa ním 👈

Okrem skvelého pocitu a darčeku od GoodRequestu som získala najmä veľmi hodnotný feedback od dizajnérov. To ma nakoplo a ďalšie 3 mesiace som strávila učením a vytváraním svojho prvého portfólia. Long story short – moja snaha sa nakoniec vyplatila, pretože od apríla 2022 som hrdou členkou GoodRequest dizajn tímu!

Od môjho nástupu ubehlo už 6 mesiacov a ja som sa toho toľko naučila. Vyberám 8 vecí, ktoré možno pomôžu aj Tebe – ak práve stojíš na začiatku tvojej UX dizajn cesty.

Pýtaj si feedback. Často a veľa.

Aj keď sa ti možno feedback, najmä ako juniorovi, neprijíma ľahko, konštruktívna spätná väzba posunie nielen projekt, na ktorom pracuješ, ale aj teba samého. Je to zároveň najlepšia forma učenia – keď dostaneš feedback či už od dizajnérov, PMs alebo devs a naučíš sa s ním pracovať, môže to výrazne nakopnúť tvoj progres.

 

Dizajn je nelineárny proces.

To, čo sa dozvieš z kurzov, UX bootcampov, článkov a case studies v začiatkoch tvojej kariéry tak väčšinou v praxi vôbec nevyzerá. Dizajn nie je checklist povinných krokov, ktoré si doradu odškrtávaš. Každý projekt je iný, niekedy sa musíš vrátiť o krok späť, aby si mohol napredovať.
 

Upravené podľa: Interaction Design

Neboj sa.

S týmto som mala veľký problém 😄 Vieš, že nič nevieš, bojíš sa ozvať, aby si nepovedal nejakú blbosť a Imposter syndróm je tvoj dennodenný '’kamoš''. Každý nejak začínal, začiatky sú vždy ťažké a po čase to prejde. This shall too pass.

Venuj dosť času na zoznámenia sa s toolom. Kým máš na to čas.

V začiatkoch kariéry juniori väčšinou pracujú na menších taskoch, menších flowoch v rámci existujúcich projektov, trávia dosť času vo Figme/Adobe alebo iných dizajn tooloch. Snaž sa využiť tento čas na maximum a nauč sa pracovať v toole, ktorý používaš, kým máš na to čas. Bude sa ti robiť ľahšie, rýchlejšie a efektívnejšie, čo zužitkuješ neskôr v praxi.

Ja som v GoodRequeste v začiatkoch pracovala na menších projektoch, vďaka čomu som mala možnosť zoznámiť sa a natrénovať si pokročilejšie funkcie vo Figme. Dnes, po 6 mesiacoch, tento prístup oceňujem pri náročnejších projektoch o to viac.

Pomôcť ti môže aj náš výber najlepších Figma pluginov.

Nastav si ciele na každý mesiac a snaž sa ich dosahovať.

Ak máš tú možnosť, nastav si so svojím leadom pravidelné 1 on 1 meetingy, na ktorých preberiete tvoje prípadné problémy, progresy a nastavíte nové ciele. Je to veľmi motivujúce, keď vieš, že na konci mesiaca budeš musieť reportovať svoj progres 😊 Je to jeden z benefitov, ktoré u nás v GoodRequeste máme, a veľmi sa mi páči.

Snaž sa vzdelávanie začleniť do každého dňa, stačí aj 15 minút. Takto sa budeš zlepšovať oveľa rýchlejšie a lineárnejšie, ako keby si sa nárazovo učil raz hodinku týždenne. (Alebo 4 hodiny pred review 😄)

Vysoká UX maturity firmy je (nielen) pre junior dizajnéra veľkým prínosom.

UX dizajn je pomerne mladé odvetvie a aj napriek tomu, že stále viac a viac firiem začína chápať jeho úlohu a prínosy, UX maturity je vo veľa spoločnostiach stále dosť nízka. Pre začínajúceho dizajnéra je obrovským prínosom, ak pracuje v tíme skúsených dizajnérov v rámci firmy, ktorá chápe a podporuje design thinking. Máš dostatok priestoru na rozvoj svojich skills, kolegovia ti vedia pomôcť a správne ťa nasmerovať. Som veľmi vďačná, že práve GoodRequest je firma s vysokou UX maturity!

Upravené podľa: UserTesting

Práca s developermi ťa naučí zamýšľať sa nad otázkami, '’čo sa používateľovi v appke stane, keď pôjde cez tunel Sitno a vypadne mu signál…'’

Aj keď si myslíš, že si do dizajnu zahrnul všetky možné empty states a možnosti, ktoré by mohli pri používaní aplikácie nastať, zaručene sa mýliš 😄 Dobrý developer ti nájde XY ďalších use cases, na ktoré si zabudol. Je dôležité naučiť sa s developermi spolupracovať a snažiť sa pochopiť, ako rozmýšľajú, a prečo tak rozmýšľajú. Posunie ťa to vpred.

Remote je super, no niekedy vie byť aj ťažký oriešok.

Práca fully remote má množstvo výhod, no tiež zopár mínusov. Ja osobne si síce veľmi pochvaľujem voľnosť, ktorú mi práca v GoodRequest ponúka, no zároveň mi občas chýba bežný, každodenný kontakt s kolegami. Nie vždy máš dokonalý prehľad, čo sa v tíme na osobnej rovine deje, nie vždy máš možnosť poprosiť o rýchlu radu kolegu sediaceho naľavo, prečo sa napríklad '’toto deje vo Figme, keď kliknem na ikonku v headeri''.

V design tíme sa snažíme nahrádzať si osobný kontakt ako to len ide – mávame pravidelné meetups cez appku Around, ktorá je presným opakom serióznych Teams a Meet stretnutí. Hrávame cez ňu bombermana, púšťame si do pozadia hudbu, vtipné jingle, gifká, '’zapaľujeme'’ ohník… veď vyskúšaj, GR dizajn tím approves!😊

Najaktuálnejšou novinkou, ktorú zavádzame, sú aj denné standupy, kde bude mať každý z nás možnosť poprosiť o radu, rýchly feedback, poradiť sa, ako v projekte postupovať… čím sa snažíme nasimulovať klasické, friendly office prostredie, ktoré my remote členovia tímu denne nezažívame.

A v neposlednom rade, keď situácia dovolí, sa stretávame aj osobne na teambuildingoch. A to vždy stojí za to 😍!

V neposlednom rade, milý junior dizajnér – nezabudni si svoju ‘’UX journey'’ poriadne užiť. Teš sa, že si zatiaľ len junior, lebo máš stále dovolené robiť drobné chyby a učiť sa z nich. Nikto od teba neočakáva, že budeš všetko vedieť na 100 %. Nikam sa neponáhľaj, všetko má svoj čas 😊

Z môjho pohľadu nie je úplne bežné, že firmy zamestnávajú čerstvo vyštudovaných juniorov a snažia sa ich aktívne vzdelávať a kariérne posúvať. O to viac si cením, že GoodRequest sa rozhodlo vydať touto cestou. Moja rada na záver preto znie – určite neváhaj a podaj si prihlášku do najbližšej Design (či Developer) Challenge alebo Akadémie! 😊

Veronika IvánováDigital Product Designer