27. Jun 2022Design

TOP 6 tipov pre lepšie dizajn portfólio

Portfólio produktového dizajnéra je zvláštna vec. Prioritou je často nízko, zahrabané pod projektami, termínmi a klientskymi požiadavkami. Kvalitné a strategicky vytvorené portfólio ti však môže pomôcť získať prácu alebo projekt, ktorý chceš. Ako na to? V tomto článku sa dozvieš šesť praktických tipov, ktoré ťa dovedú ku kvalitnému výsledku. 

1. Prioritizuj a ukazuj len projekty, ktoré sú relevantné pre tvoj cieľ

Ešte predtým, ako otvoríš Figmu a začneš vyberať farby a fonty, plánuj. Aký je cieľ tvojho portfólia? Hľadáš si novú prácu? Chceš zaujať potenciálneho klienta? Odpovede na tieto otázky by mali určovať projekty, ktoré vo svojom portfóliu ukážeš. Ak sa uchádzaš o rolu produktového dizajnéra, tvoje ilustrácie Bratislavy z druhého ročníka univerzity pravdepodobne nemajú veľký význam.

Zamysli sa nad tým, aké zručnosti a rozmýšľanie chce u teba vidieť človek na druhej strane. To ti pomôže vyberať projekty strategicky.

2. Daj si záležať na copywritingu

Myslel si si, že po prvom bode už *konečne* pôjdeme do Figmy? Ešte budeš musieť počkať - pokračujeme v textovom editore. Od projektových popisov až po tvoje bio, text má v portfóliu obrovský význam. Hovorí totiž príbeh. Ako chceš komunikovať? Je tón, ktorým v portfóliu hovoríš, pre teba autentický? 

Z našej skúsenosti je najlepšie napísať všetky texty v jednom šprinte. Pomôže ti to s konzistentnosťou tónu a v dizajn fáze už budeš pracovať s reálnymi textami. Chceš to posunúť na ešte vyššiu úroveň? Vypýtaj si spätnú väzbu od copywritera. Tvoja šanca dostať sa na pohovor okamžite porastie.

3. Sústreď sa na problémy, ktoré si vyriešil a ciele, ktoré si dosiahol

Ak to s dizajnom myslíš vážne, vieš, že to nie sú len pekné zaoblené štvorčeky na obrazovke. Kvalitný dizajn rieši problémy, tvorí systémy a zohľadňuje biznisové ciele.

Odzrkadľuje tvoje portfólio tento spôsob myslenia?

Mockupy a Dribbble shoty majú svoju hodnotu, no samé o sebe veľa neprezdradia. Prípadové štúdie k projektom vždy stavaj ako príbeh. Pusti nás za oponu, ukáž nám, ako sa projekt vyvíjal, čo sa pokazilo a čo bolo výsledkom. Mať v portfóliu dve kvalitne vypracované prípadové štúdie ťa dostane ďalej, ako 30 nablýskaných mockupov osamote. 

🤔 Zaujíma ťa, ako pristupujeme k prípadovým štúdiám v GoodRequest? Inšpiruj sa touto k projektu Fitshaker.

Tu je príklad štruktúry, ktorú môžeš nasledovať:

1. Aký bol počiatočný problém alebo výzva?

2. Aký prístup k problému si zvolil? Aký research si urobil?

3. Čo bolo prvým výstupom?

4. Narazil si na nejakú prekážku v procese? Musel si niečo meniť?

5. Ako si sa dopracoval k finálnemu výsledku? 

6. Splnil si pôvodný cieľ projektu? Ako projekt žije s odstupom času?

4. Používaj vhodné nástroje

Konečne prichádzame k nástrojom! Používaš tie správne? Platforiem na tvorbu portfólií existuje nespočetne, no nie každá je vhodná pre tvoju situáciu. Vyberaj podľa rozsahu a účelu. Pre trojstránkové portfóliá bohato postačí Squarespace, Carbonmade alebo Adobe Portfolio. Pre tie väčšie je tu zasa Semplice alebo silná kombinácia Figma + Webflow

Dôležité je, aby ťa nástroj pri tvorbe zbytočne neobmedzoval a nebrzdil. 

Chceš si zjednodušiť život dizajnéra? Pripravili sme pre teba výber TOP Figma pluginov, ktoré ti pomôžu (nielen) pri tvorbe portfólia.

5. Buď aktívny a dostaň svoju prácu medzi ľudí

Máš hotové a publikované portfólio. Gratulujeme! Čo teraz?! 

Pravdepodobnosť, že si niekto naťuká tvoje meno do vyhľadávača a objaví tvoj kútik internetu, je veľmi nízka. Choď príležitosti oproti a ukáž sa. Sociálne siete, konferencie, public speaking alebo priama komunikácia sú všetko kanály, kde môžeš svoju prácu zdieľať a ukázať tak, že si tu a vieš, čo robíš. 

Otvorené zdieľanie ti tiež pomôže portfólio naďalej zlepšovať. Proaktívne si pýtaj feedback od iných dizajnérov, copywriterov, kolegov alebo klientov. Časom sa z tvojho webu môže stať silný komunikačný kanál tvojej osobnej značky. 

Inšpiruj sa českou dizajnérkou Evou Kuttichovou, ktorá pravidelne komunikuje aktualizácie vo svojom portfóliu:
 

6. Vyhni sa "smrteľným hriechom" portfólií

Ako hovorí náš dizajnérsky kolega Peťo, "všetko vyššie spomenuté riešim až v prípade, že ma portfólio neodradí hneď na prvý pohľad." 

Existuje zopár dôležitých vecí, ktoré už považujeme za samozrejmosť, no ak chýbajú, dopúšťaš sa "smrteľných hriechov" portfólia.

Daj si extra pozor na:

  • Gramatické chyby.
  • Nefungujúce alebo neexistujúce linky.
  • Chýbajúce alebo rozbité mobilné zobrazenie.
  • Nekvalitné, rozpixelované výstupy.
  • Príliš veľké, neoptimalizované súbory.
  • Absenciu CTA a kontaktných informácii.
  • Zaheslovaný prístup.
  • Zastarané, neaktuálne projekty.

BONUS: Takto sa to robí

Na záver sme pre teba pripravili zopár odkazov na portfóliá, ktoré to robia dobre. Či už z pohľadu obsahu, dizajnu alebo copywritingu, určite v nich nájdeš potrebnú inšpiráciu:
 

Veríme, že tieto tipy ti pomôžu vytvoriť portfólio, ktoré nebude len kolekciou pekných obrázkov, ale aj nástrojom na kariérny posun.

Adam RakúsDigital Product Designer