10. Mar 2022Frontend

Frontend Briefly - Novinky a postrehy zo sveta frontend vývoja #3

Pravidelné zhrnutie najdôležitejších noviniek, článkov či tweetov vo svete frontendu je tu! Za mesiac február sme pripravili top 8 noviniek, ktoré by nemali ujsť žiadnemu frontend developerovi. Okrem toho tu nájdeš odkazy na ďalšie zaujímavé články, ktoré stoja za prečítanie.

1. Čo je nové v CSS3?

CSS3 prinieslo veľa užitočných vecí a našťastie vývoj stále pokračuje. V tomto článku nájdeš prehľad čo pribudlo do CSSka od roku 2015. Okrem toho tu nájdeš aj prehľad aké novinky očakávať v roku 2022.

2. CSS Cascade Layers

Jednou z najčastejších príčin frustrácie pri písaní CSSka je špecifickosť. Často sa stáva, že si nechcene prepíšeme štýly. Niekedy nám neostáva nič iné ako použiť !important. Na pomoc konečne prichádza novinka, CSS Cascade Layers, ktorá rieši práve tento problém. Ak si chceš o tom naštudovať viac určite si pozri článok Hello, CSS Cascade Layers od Ahmad Shadeed, ktorý robí naozaj dobré články. Prípadne si prečítaj aj tento A Complete Guide to CSS Cascade Layers na webe CSS-Tricks.

3. Ako testovať frontend

Ak hľadáš podrobnú príručku o testovaní, tak si určite prečítaj článok Testing Pipeline 101 For Frontend Testing. Nájdeš tu od základov vysvetlené spôsoby testovania frontendu a okrem toho si môžeš podľa návodu vytvoriť aj automatizovanú testovaciu pipelinu pomocou GitHub actions.

Aké typy testov používať v testovacej pipeline

4. Frontend predpovede na rok 2022

Úvahy o tom, čo by sme mohli vidieť v tomto roku, vrátane návratu micro frontend-ov, funkcionálneho JavaScriptu a zániku Jamstacku, ako ho poznáme. Okrem toho v článku nájdeš aj zhrnutie za rok 2021 vo svete frontendu.

5. Štyri najdôležitejšie funkcie prichádzajúce v ES2022

ECMAScript 2022 je nový štandard JavaScriptu, ktorý bude vydaný v júni 2022. Prečítaj si o týchto štyroch novinkách, ktoré prichádzajú v ES2022:

  1. Metóda at() v poliach
  2. Error cause
  3. Top-level await
  4. Privátne sloty a metódy

6. Nová verzia Next.js 12.1

Vyšla nová verzia Reactového frameworku Next.js. S novou verziou prišlo viacero žiadaných noviniek napríklad:

  • Do kompilátora SWC pridali podporu pre styled-components , Relay...
  • Doplnok Jest s nulovou konfiguráciou
  • 7x rýchlejšia minifikácia ako Terser
  • React 18 & Server Components (Alpha):  Vylepšená stabilita a podpora

Viac nájdeš na ich blogu.

7. Prichádza lepšia podpora PWA na iOS

iOS 15.4 beta so sebou priniesla viacero zaujímavých noviniek. Konečne prišla podpora ikon v manifeste. Už štyri roky máme Safari pre iOS, ktorý podporuje manifest, avšak deklarácia ikon bola doteraz ignorovaná. Ďalej push notifikácie (avšak má to samozrejme háčik), viacero CSS a UI vychytávok (:has(), accent-color, <dialog>), Web XR pre rozšírenú a virtuálnu realitu... a je toho oveľa viac.

8. The State of JavaScript 2021

Výsledky prieskumu The State of JavaScript sú zverejnené. Tento prieskum prebiehal od 13. januára do 2. februára 2022 a zapojilo 16 085 respondentov. Jeho cieľom je identifikovať nadchádzajúce trendy v ekosystéme webového vývoja, vďaka čomu pomáha vývojárom pri technologických rozhodnutiach. Tento prieskum  sa skôr zameriava na predvídanie toho, čo príde v najbližších rokoch, a nie na analýzu toho, čo je teraz populárne. Okrem toho prebieha aj ďalší prieskum State of frontend 2022 do ktorého sa môžeš zapojiť a pomôžeš identifikovať nové trendy vo svete frontedu.

Porovnanie frontendových frameworkov a knižníc z pohľadu spokojnosti developerov
Porovnanie frontendových frameworkov a knižníc z pohľadu spokojnosti developerov

Niekoľko článkov o prístupnosti

Ďalšie články, ktoré stoja za prečítanie

Zhrnutie

Ak sa ti prehľad noviniek páčil, tak sa nezabudni prihlásiť na odber nášho newslettera. Prečítať si môžeš aj novinky za minulý mesiac, ktoré sme priniesli v januárovom Frontend Briefly..

Andrej NemečekFrontend Developer