5. Jan 2022Frontend

Frontend Briefly - Novinky a postrehy zo sveta frontend vývoja

Každý mesiac zhrniem najdôležitejšie novinky, články alebo tweety vo svete frontendu. Posledný mesiac roku 2021 priniesol veľa noviniek pre React developerov, avšak nie len to. Toto je prehľad tých najzaujímavejších, ktoré by nemali ujsť žiadnemu frontend developerovi.

1. The State of CSS 2021

Výsledky prieskumu medzi CSS developermi za rok 2021 sú už zverejnené. Cieľom tohto prieskumu je identifikovať hlavne nové trendy a smer, akým sa bude vývoj webových technológií posúvať. Zaujímavý je napríklad prudký rast záujmu o framework Tailwind CSS, ktorý začína byť veľmi obľúbený medzi CSS developermi.

Výborný zdroj pre hľadanie ľudí, ktorých možeš sledovať je aj tento graf popularity. Budeš tak neustále v obraze o novinkách vo svete CSSka a tiež sa od nich vieš veľa naučiť.

2. Patterns.dev

Patterns.dev je katalóg o dizajnových vzoroch, ale tiež tu nájdeš tipy a triky ako dizajnovať webové aplikácie postavené na JavaScripte a Reacte. Vzory sú časom overené šablóny na písanie kódu. Naučíš sa ako riešiť problémy, s ktorými sa iní developeri stretli už mnohokrát. Za týmto projektom stoja Lydia Hallie, Addy Osmani, Josh W. Comeau a ďalší, čo je zárukou kvalitného obsahu. Materiál je prístupný zadarmo, buď ako kniha alebo interaktívny katalóg s príkladmi na ich webe.

Cover photo of the book Learning Patterns by Lydia Hallie and Addy Osnami

3. Nová verzia Create React App 5.0

Oficiálny nástroj na vytváranie React aplikácie bol aktualizovaný. Nová verzia priniesla niekoľko nových funkcií, podporu pre Tailwind a tiež boli aktualizované viaceré závislosti napr. webpack 5, ESLint 8, PostCSS 8...

Nezmeškaj svoju príležitosť. Do nášho Frontend tímu hľadáme nového parťáka!

Otvorená pozícia pre Frontend vývojara

4. Nový algoritmus na výpočet kontrastu vo WCAG 3

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) je štandard pre prístupnosť na webe predovšetkým pre ľudí so zdravotným postihnutím. Ďalšia verzia WCAG 3, ktorá je aktuálne ešte len vo verzii návrhu, so sebou prinesie nový algoritmus pre výpočet kontrastu APCA (Advanced Perceptual Contrast Algorithm). Ak ťa zaujímajú vylepšenia, ktoré nový algoritmus prináša, alebo problémy aktuálne algoritmu tak si určite prečítaj celé toto vlákno:

WCAG 3 will use a new color contrast method called APCA (Advanced Perceptual Contrast Algorithm).

It's a big improvement over the current system but there are a lot of changes to get your head around.

🧵 pic.twitter.com/yLbujn3hG4

— Dan Hollick 🇿🇦 (@DanHollick) December 9, 2021

5. React Conf 2021

V decembri 2021 sa konala konferencia React Conf 2021, jej záznam nájdeš dostupný online a úplne zadarmo.  Ak sa venuješ Reactu určite si vyberieš prednášku, ktorá ťa zaujme. Napríklad tu nájdeš informácie k novej verzii Reactu 18, ktorá už je vo stave RC (release candidate). To znamená, že nová verzia bude dostupná už čoskoro.

6. JSWORLD Conference 2022

Prvá väčšia konferenia pre JavaScript developerov v tomto roku bude 9.-11. februára 2022. Pozrieť si ju možeš online a zadarmo. Prvý deň budú prednášky zamerané na rôzne témy v JavaScriptovom svete. Ďalšie dva dni už budú zamerané hlavne pre Vue.js developerov.

Nezmeškaj novinky zo série Frontend Briefly👇

Andrej NemečekFrontend Developer