21. Apr 2021Design

Config 2021 - Figma mobilná appka, očakávané Figma branches a FigJam ako "konkurencia MIRO"

Figma mobilná aplikácia, branches vo Figme, FigJam ako nástupca MIRO boardu a FigJam ako komunikačný nástroj medzi dizajnérmi. Prečítaj si viac o skvelých novinkách, ktoré boli predstavené na ConFig 2021!

Figma mobilná aplikácia

Áno, presne tak. Dočkáme sa plnohodnotnej mobilnej aplikácie od Figmy. Čo bude jej obsahom? Dizajnovanie na mobile zatiaľ nie, ale môžete sa tešiť na prehľadný prístup k vašim súborom a prototypom. Hlavne tým mobilným. Vďaka mobilnej aplikácii budete môcť bezstarostne spúšťať svoje mobilné prototypy a to bez pomoci aplikácie Figma Mirror. Tvorcovia nám slubujú jednoduché prezeranie mobilných prototypov, zdieľanie a bezstarostné "prehrávanie". Uvidíme ako bude aplikácie fungovať v praxi, no my si už brúsime zuby na jej využitie pri používateľskom testovaní.

Kedy bude Figma appka dostupná? Pre prvých 10K používateľov hneď! Viac informácií o Figma mobilnej aplikácií.

Figma Branches - branching and merging vo Figme

Ak sa pohybujete v blízkosti našich kolegov developerov, ktorí bojujú s našimi dizajnami, možno ste zachytili výraz "Branch", "Merge" alebo "Git". Ak ste ešte nemali tú česť, zoznámte sa. :) Figma prináša novinku do sveta dizajnu, vďaka ktorej, podobne ako naši kolegovia, aj my budeme môcť pracovať paralelne na viacerých verziách (Branches), ktoré budeme následne vyhodnocovať (Review) a spájať do jednej hlavnej línie (Merge) dizajnu / produktu. Práca s veľkými súbormi a zložitými systémami by sa teda mala zjednodušiť, aspoň čo sa týka zmien a schvaľovania rôznych verzií. Rozbité vrstvy si musíte upratať zatiaľ sami.

Kedy bude Fig branch dostupný?

Organization feature - dostupný v BETE čoskoro

Zaujíma ťa čo priniesla prvá Figma konferencia? Prečítaj si o Figma Config 2020

500+ používateľov na Figme súčasne

Veľké firmy a spoločnosti sa môžu tešiť na zvýšenie počtu aktívnych používateľov na 500+. Z toho čo sme zachytili, 100 editorov a až 400 pozorovateľov. Veríme, že na teraz nám to bude stačiť :D .

Welcome FigJam!

Figma predstavila nový produkt a priatelia, držte si klobúky. V posledných obdobiach spojili dizajnéri a developeri hlavy dokopy a priniesli mnoho noviniek, ktoré pomáhajú prepájať svet dizajnu so svetom kódu. Komponenty, knižnice, vynovený inspect režim a tiež varianty nám pomáhajú vytvárať udržateľné a použiteľné dizajnové projekty a systémy. Ale toto všetko je len časť celého dizjanového procesu. Predtým ako začneme kresliť, potrebujeme sa pýtať, premýšlať, zapisovať, skicovať, brain-stormovať, navrhovať, vyhodnocovať, zahadzovať a to všetko, samozrejme, spoločne.

A tak Figma predstavila FigJam, tool ktorý je odlahčený od zložitejších dizajnových nástrojov, ale obohatený o jednoduché poznámkové, zápiskové a vyhodnocovacie nástroje. Prilepiť sticky note, zapísať nápad, vyhodnotiť a opečiatkovať. Také jednoduché, že to zvládne aj náš MIRO.

Kedy bude FigJam dostupný? vyskúšať FigJam môžete tu a teraz.

FigSpeak (Audio chat vo Figme)

V čase, keď "home is new office" a mítingy sú tímsy, mítsy, zúmy či eraundy, Figma prináša nečakanú novinku. Už čoskoro budeme môcť v rámci našich dizajnov komunikovať prostrednictvom hlasu. Vo svojej podstatie pôjde o zabudovanú vysielačku, vďaka ktorej by sme teoreticky mohli zvýšiť našu produktivitu a kolaboratávnosť. Ako sa však bude líšiť tento nástroj od bežných "call-ov" a či skutočne prinesie hodnotu, uvidíme až časom.

Kedy bude FigSpeak dostupný?

Do konca dňa 21.4.2021 - ako BETA pre všetkých

Kedy budú novinky vo Figme dostupné?

Stiahnuť BETA verziu môžeš na FIGMA releases.

Figma Slovakia

Pridajte sa do Figma komunity na Slovensku!

Snažíme sa prinášať dizajn eventy, workshopy a stretnutie so skvelou dizajn komunitou. :)

Ďakujeme za príležitosť Figma! (A tiež za exkluzívny shoutout hneď po Keynote! :D)

Peter LinekHead of Design