16. Jul 2020Design

Prvá konferencia a prvé novinky - taký bol Figma Config 2020

Včera večer sme sa zúčastnili prvej komunitnej Figma konferencie. Config sa konala v San Franciscu, no návštevníci a online sledovatelia boli z celého sveta. My sme sa pridali online prostredníctvom live prenosu a dúfali, že nás potešia skvelými novinkami. Našťastie sme nemuseli čakať dlho.

Už prvú prednášku si pripravil CEO Figmy Dylan Field a môžeme povedať, že nás nesklamal. Novinky sú skutočne hodné "slávy", ktorá ich na konferencii sprevádzala. Tento rok sa bude niesť v duchu 3 tém. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

figma novinky 2020

Work faster and smarter (Creation)

Pracovať rýchlejšie a šikovnejšie ( smarter ) je dlhodobý cieľ Figmy a je to vidieť. Vďaka funkciám ako Components, Libraries, Smart Layout, Smart Grid alebo Auto Layout ušetríme kopu času pri úpravách dizajnov.
A práve Auto Layout dostal novú funkciu Stretch, vďaka ktorej začínajú byť dizajny responzívnejšie už pri navrhovaní.

figma auto layout funkcia

Ďalšou novinkou je zobrazenie farieb označených elementov. Odteraz nie je potrebné preklikávať sa cez všetky vrstvy až k pozadiu, ktorého farbu chceme upraviť. V pravom panely pribudla sekcia Selection Colors, ktorá vypíše zoznam všetkých farieb, ktoré máme označené.

zobrazovanie farieb vo figme

Treťou novinkou je vylepšený Font Picker - teda nástroj na výber fontov. Pribudli kategórie ako najpoužívanejšie alebo obľúbené fonty.

figma font picker

V čase, keď tento článok píšeme sú Stretch a Selection Colors funkčné vo webovej verzii Figmy. Desktopová aplikácia by mala byť aktualizovaná čoskoro. Rovnako aj Font Picker novinky prídu už čoskoro.

Collaborate as one product team (Collaboration)

Figma svojou kolaboratívnosťou a multiplayerom :D urobila revolúciu v dizajnovom odvetví. A sú odhodlaní v tomto trende pokračovať. Pridali nový Plugin Inspector API pre vývojárov doplnkov. Neskôr bude možné vidieť informácie o použitých Pluginoch v pravom panely.
Hyperlinky v textoch, ktoré môžu odkazovať na weby, Page-e v súboroch alebo Frame-y v Editore.

Nás zaujíma predovšetkým, ako budú fungovať hyperlinky medzi Page-ami v prototypoch.

kolaboracia vo figme

Get inspired by the Community (Community)

Od októbra je používateľom dostupná beta-verzia Figma Community, kde môžu dizajnéri vytvárať a publikovať verejné súbory.

K dnešnému dňu vytvorilo viac ako 400 kreatívcov vyše 1000 súborov. 
Ak ťa to zaujalo a chceš sa pridať do "beta skupiny", môžeš tak spraviť TU.

V prípade, že by si sa chcel stať členom Figma komunity na Slovensku, stretávať sa s dizajnérmi, učiť sa a zdieľať novinky pridaj sa k Figma User group. :-)
 

Viac o témach a aj Dylanovu prednášku nájdeš v článku New ways to create, collaborate, and share more openly.
 

Peter LinekHead of Design