16. Jul 2020Frontend

Tipy, novinky a hot témy v Laravel priamo z LaraCon 2019

Chceme sa učiť a chceme byť stále lepší. Aby to nebola len fráza a niečo čo sa bude javiť ako "nice to have", ale skutočný pilier na ktorom staviame GR, snažíme sa vyberať si udalosti, ktoré majú zmysel. Aj preto sme zavítali na Laravel konferenciu v Madride.

Peter ReguliHead of Frontend

Ak ťa zaujíma aký v skutočnosti LaraCon Madrid 2019 bol, ktoré prednášky boli najlepšie a či sa oplatí zúčastniť budúceho ročníka - čítaj ďalej!

Pre koho je LaraCon a prečo sa oplatí konferencie zúčastniť?

LaraCon je jedna z najznámejších konferencií v Laravel komunite. Laravel vývojári sa stretávajú každoročne v Amsterdame od roku 2013, aby sa podelili o svoje vedomosti, novinky a osvedčené postupy vo vývoji Laravel a PHP.

Vďaka obrovskému úspechu predchádzajúcich ročníkov sa konferencia LaraCon 2019 konala prvýkrát v dvoch mestách počas jedného roka. Menšia jednodňová konferencia v Madride a koncom roka sa v Amsterdame uskutoční dvojdňový mega event. Keďže sme doteraz LaraCon na vlastnej koži nezažili, rozhodli sme sa začať s menšou jednodňovou akciou. Aby sme si to vyskúšali a zistili či sa nám oplatí vycestovať na druhý koniec Európy opäť. Preto sme vydali do Madridu.

laracon 2019 madrid

Na dojme z miesta a organizácie záleží

LaraCon 2019 sa konala v nedávno zrekonštruovanom divadle Teatros Luchana v blízkosti centra Madridu. Samotné miesto konania bolo očarujúce a konferenčný tím sa snažil urobiť maximum, aby sme sa cítili vítaní.

laravel konferencia 2019 v madride

Aj napriek tomu, že LaraCon Madrid je jednou z menších európskych konferencií, catering bol vynikajúci. Organizátori pripravili bohatý výber miestnych tapas snackov, vrátane voľne tečúceho piva Estrella a čerstvo uvarenej kávy. Toto všetko sme mali zahrnuté už v cene vstupenky. Dobrá práca, tím LaraCon! S pohárom studeného piva ide networking oveľa ľahšie.

it konferencie v europe

TOP 3 prednášky - novinky, tipy a HOT témy v Laravel komunite

LaraCon je trochu odlišná od iných konferencií v Európe. Viac sa zameriava na témy vývoja ako na propagáciu firiem či súčasné sociálne témy (ako to býva napríklad na WebSummit). Vybrali sme 3 prednášky, ktoré boli podľa nás najzaujímavejšie. Viac informácií o ďalších rozhovoroch nájdeš na oficiálnych stránkach spoločnosti LaraCon 2019.

Ako môže byť Laravel aplikácia hacknutá a ako tomu zabrániť? (Anti Rössi)

ako zabranit hacknutiu aplikacie

Jedným z najdôležitejších aspektov každej aplikácie  - aj tej úplne najjednoduchšej je bezpečnosť. Osobné údaje sa stávajú čoraz cennejšími, zatiaľ čo hackeri sú stále zručnejší. Antti nám ukázal tie najbežnejšie spôsoby ako jednoducho hacknúť Laravel aplikáciu v prípade, že developer nedodržiava všetky pokyny. Počas dňa vyvíjam digitálny softvérový produkt. Na konci dňa hackujem softvér, aby bol v konečnom dôsledku bezpečnejší.

it konferencia laracon v madride 2019

Bezpečnosť nie je jednorázová záležitosť, ktorú si môžete odškrtnúť na vašom to-do liste. Bolo šokujúce, že aj tá najmenšia chyba môže viesť k výraznému úniku osobných údajov a k strate dôvery, ktorú používatelia vkladajú do vašej aplikácie. Našťastie sme zistili, že naše Laravel aplikácie nie sú náchylné k žiadnej z týchto zraniteľností, o ktorých sa zmienil Antti. Ak pre vás Laravel znie zaujímavo, choďte do toho a určite sa pozrite na Anttiho prezentáciu .

Zaujíma ťa téma bezpečnosť? Prečítaj si o bezpečnosti v IT očami klienta 👀

Utility-First CSS - Vytváranie jednoduchého systému založeného na komponentoch (Vitor Caneco)

laravel system zalozeny na komponentoch

Asi všetci sme sa zhodli na tom, že Vitor mal tú najzaujímavejšiu a zároveň aj najzábavnejšiu prezentáciu. Prekvapivo to však bola jeho prvá prezentácia pred publikom. Good job, Vitor! Pobavili sme sa na vtipoch, ktoré dokonale vyjadrujú frustráciu, ktorú zažívajú front-end developeri, keď klient na poslednú chvíľu potrebuje zmeniť niektoré detaily. Myslíte si, že ste pripravení nasadiť aplikáciu do produkcie… a v tom prichádza klient.

Prezentácia Vitora Caneco o problémoch Frontend Developerov

Aby developeri tieto zmeny znášali menej bolestivo, Vitor navrhol použiť CSS framework Tailwind. Úprimne povedané neboli sme veľkými fanúšikmi utility-first CSS frameworkov, ale prezentácia Vitora nás určite prinútila zamyslieť sa, či to nevyužijeme v jednom z našich budúcich projektov. Bohužiaľ Vitor zatiaľ nezverejnil prezentáciu, ale určite vám odporúčame, aby ste sa zúčastnili jeho prednášky osobne, ak budete mať niekedy príležitosť.

Keď sa teória farieb stretáva s technológiami: generovanie príjemných a dostupných farebných schém (Krystal Campioni)

teoria farieb

Buďme úprimní, prístupnosť webových stránok nie je úplne tá najvyššia priorita webových developerov. Všetci chceme kreatívne webové stránky s tými najmodernejšími farbami. Koľkí z nás však myslia na užívateľov, ktorí majú rôzne typy zrakového postihnutia? Zaujalo nás, že viac ako 26% dospelej populácie v USA a dokonca viac ako 785 miliónov ľudí na celom svete žije s určitou formou zrakového postihnutia. Pripomienka: HTML je štandardne dostupný nástroj. Je našou úlohou ako developerov to nepos**ť. Krystal nám ukázala dôležitosť výberu farebnej schémy a pomohol nám lepšie pochopiť základné princípy teórie farieb.

vyber farieb pre osoby so zrakovym postihnutim

Prekvapivo aj tie najznámejšie webové stránky majú problémy s farebným kontrastom. Vedeli ste, že známa modrá farba Twitteru nedosahuje odporúčaný farebný kontrast, keď sa používa na bielom pozadí? To znamená, že zrakovo postihnutí užívatelia majú ťažkosti s jeho používaním, dokonca v niektorých prípadoch nie sú schopní používať Twitter.

Všetci by sme sa mali uistiť, že udržiavame prístupnosť ako našu najvyššiu prioritu a sme vďační, že Krystal robí skvelú prácu, ktorá nám to pripomína. Prezentáciu a ukážkový projekt nájdete na stránke github Krystal.

Oplatí sa Laracon navštíviť?

Ak vyvíjate aplikácie vo frameworku Laravel, tak potom určite áno. LaraCon sa zúčastňujú najznámejší speakri v tejto oblasti. Madrid je nádherné, cenovo dostupné mesto s mnohými krásnymi miestami, ktoré sa oplatí navštíviť.

Vstupenky sú cenovo prijateľné a catering jeden z najlepších, aké sme kedy na konferencii vyskúšali. Ak vám to dovoľuje váš rozpočet a nevadí vám stráviť niekoľko dní v jednom z najdrahších európskych miest, potom určite vyskúšajte dvojdňovú akciu v Amsterdame. Podľa nás bola akcia v Madride naozaj dobrá investícia a my ju odporúčame pre všetkých nováčikov.

goodrequest team

Ak chceš vedieť viac o projektoch naších developerov neváhaj sa pozrieť na case studies.

Peter ReguliHead of Frontend