24. May 2022Android

Google I/O 2022 – Novinky vo svete Androidu

Tohtoročná Google I/O sa skončila a je tu veľa noviniek, o ktorých by sa dalo písať. Vybrali sme tie, ktoré sa nám zdajú najzaujímavejšie. Konferencia je väčšinou orientovaná skôr na softvér, no tento rok priniesol aj množstvo hardvérových noviniek ako Pixel 6a, Pixel Watch, Pixel Buds Pro a Pixel Tablet.

Peter ŠulyAndroid developer

Android Studio

Dolphin

„D" je pre Dolphin, ktorý je presunutý do beta kanála. V tejto verzii nájdete tieto funkcie a vylepšenia.

Animated demonstration of Jetpack Compose animation display and coordination in preview
  • definujte triedy anotácií na použitie viacerých definícií Preview Compose naraz
  • počítanie počtu rekompozícií vo vašich composables v Layout Inspectore
  • úplne nový Logcat v2

Electric Eel

Ďalším znakom abecedy je „E" – je tu Electric Eel. Toto vydanie si môžete pozrieť na kanáli Canary, kde nájdete tieto funkcie

  • pozrite si správy Firebase Crashlytics priamo v Android Studio pomocou nového okna App Quality Insights
  • otestujte používateľské rozhranie svojej aplikácie na reprezentatívnych referenčných zariadeniach pomocou jediného emulátora Android s meniteľnou veľkosťou
  • experimentálne funkcie Live Edit

Android 13 Beta

V deň konferencie bola vydaná nová beta verzia systému Android 13. Najnovšie vydanie prináša niekoľko zaujímavých funkcií, ako je nové prediktívne gesto späť, povolenie používať presné alarmy a lepšia podpora pre Bluetooth LE Audio.

Hlavné zameranie v novej beta verzii je na témy ako súkromie a bezpečnosť. Pre tieto sféry boli pridané funkcie ako nové povolenie na odosielanie upozornení, zabezpečený "picker" fotografií a vylepšené povolenia pri párovaní s blízkymi zariadeniami a prístupe k mediálnym súborom.

Now v Androide ako Aplikácia

Doteraz bol Now pre Android blogom a kanálom YouTube pre študentov, ale aj pre pokročilých vývojárov Androidu, ktorý poskytoval najnovšie správy od Android tímu. Now je teraz dostupné ako "standalone" na Githube ako alfa verzia ukážkovej aplikácie. Pre toto prvé vydanie obsahuje napr. používateľské rozhranie vytvorené pomocou Jetpack Compose, motívov Material3, adaptívnych rozložení, architektúry, ktorá sa riadi oficiálnymi pokynmi a lokálnej/vzdialenej synchronizácie pomocou WorkManager. Môžete si to pozrieť aj na Githube.

Peter ŠulyAndroid developer