17. May 2021Android

Google I/O: Na čo sa môžeme tešiť

Google I/O je každoročná vývojárska konferencia organizovaná spoločnosťou Google. „I/O“ znamená vstup / výstup, ako aj slogan „Innovation in the Open“. Pre tento rok je I/O naplánované od 18. do 20. mája, virtuálne a zadarmo pre všetkých.

Peter ŠulyAndroid developer

Čo očakávame?

Okrem informovania a vzdelávania vývojárov o nových funkciách je I/O skvelou príležitosťou pre spoločnosť Google predstaviť svetu svoje nové produkty. Tu je ukážka toho, čo očakávame, že spoločnosť ukáže na konferencii.

Android 12 - Nová verzia Androidu

Latest Android OS version is now in Developer Preview phase. We expect to launch beta of platform at I/O. The main difference between Developer Preview and Beta is that the latter can be safely installed by general public on their devices. We don't know what new features will Google show in Beta, we know they are working on some major UI changes and on the big theme engine update. Also, things like new settings menu, notifications changes, one-handed mode, improved picture in picture controls, new widget picker, some minor lockscreen changes or improved media controls are already present in Developer Previews so we can expect their improvements. We touched on more stuff new stuff in our blog about Android 12 developer preview.

Najnovšia verzia operačného systému Android je teraz vo fáze developer preview. Očakávame že Google ohlási beta verziu na I/O. Hlavný rozdiel medzi verziou Developer Preview a verziou Beta je v tom, že program Developer Preview môže byť bezpečne nainštalovaný širokou verejnosťou na svoje zariadenia. Nevieme, aké nové funkcie Google v beta verzii ukáže, vieme, že pracujú na niektorých zásadných zmenách používateľského rozhrania a na veľkej aktualizácii "theming" modulu. V ukážkach pre vývojárov sú už tiež prítomné veci ako nová ponuka nastavení, zmeny upozornení, režim jednej ruky, vylepšený picture-in-picture, nový výber widgetov, niektoré menšie zmeny na zamykacej obrazovke alebo vylepšené ovládacie prvky médií. V našom blogu o developer preview systému Android 12 sme sa dotkli ďalších vecí.

Prichádza nová verzia Androidu s označením 12

Hardware - nové Pixely, Pixel Buds, Hodinky

V dnešnej dobe je takmer nemožné uviesť technologický produkt na trh bez toho, aby aspoň trochu unikol. Mnoho správ sa týka predstavenia rôznych technologických zariadení alebo gadgetov, ako napríklad Pixel 5a, ktoré nedávno unikli. Únik naznačuje, že telefón sa uvedie na trh 11. júna, vďaka čomu je udalosť I/O ideálnym miestom na jeho odhalenie.

Mnohí taktiež hovoria, že Google by mohol tento rok predstaviť svoj prvý mobilný procesor, pravdepodobne v rámci nadchádzajúceho Google Pixel 6. S krycím menom „Whitechapel" sa očakáva ako spolupráca medzi spoločnosťami Google (poskytujúca dizajn) a Samsung (poskytujúca hardvér).

Pixel Buds bola prvým produktom v oblasti bezdrôtových slúchadiel od Google. Niektoré správy naznačujú, že Google by mohol uviesť na trh lacnejšiu variantu slúchadiel s názvom Google Pixel Buds A. Niet pochýb o tom, že okrem vyššie uvedeného spoločnosť Google oznámi aj mnoho ďalších noviniek, napríklad inteligentné domáce produkty, aktualizácie Stadia, aktualizácie Wear OS a ďalšie.

Medzi očakávaný hardware patria aj nové Pixel Buds

Keynotes na Google I/O

Na konferencii sa každý rok koná veľa kľúčových prednášok, workshopov, stretnutí AMA a ďalších. Ich cieľom je vzdelávať vývojárov, ktorí pracujú s technológiami Google, vysvetliť im ako to fungujú a presvedčiť ich, aby ich začali používať. Vybrali sme si tie, o ktorých si myslíme, že by mohli byť pre nás veľmi prospešné.

Keynotes k Google I/O začínajú 18 mája

Compose

What's new in Jetpack Compose

Using Jetpack libraries in Compose

Android

Top 12 tips to get ready for Android 12

Effective background tasks on Android

What’s new in Android development tools

What’s new in Android privacy

Kotlin

State of Kotlin on Android

Peter ŠulyAndroid developer